Banyak kesan buruk jika terlalu mengikut emosi dan terbawa-bawa dek tekanan yang melampau. Stress dalam kehidupan memang merupakan satu lumrah yang biasa. Lagi-lagi bila kita menjadi seorang yang dewasa pelbagai konflik akan menyebabkan lelaki dan wanita mengalami kekurangan tenaga. Oleh itu apabila lelaki stress, mereka memerlukan rehat. Tetapi bukan itu saja, stress juga mengugat prestasi anda dalam hubungan seksual. Ini sangat bahaya okay.

5 Kesan Stress Pada Seksual Lelaki, Salah Satunya Kurang  Sperma

Mari kami kongsikan 5 lagi kesan stress kepada tubuh badan jika kamu tidak menanganinya dengan baik.

IKLAN

1. Menjadi Kurang Menarik

Hormon testosteron sangat berkait rapat dengan daya imun serta daya penarik seseorang lelaki. Tekanan menyebabkan penghasilan hormon kortisol yang menjejaskan penghasilan hormon testosteron. University of Aberdeen telah menjalankan kajian yang melibatkan penilaian wanita ke atas daya penarik seseorang lelaki. Didapati lelaki yang mempunyai hormon testosteron yang tinggi dan hormon kortisol yang rendah mempunyai daya penarik yang jauh lebih tinggi. Percaya atau tidak, kajian sudah membuktikan lelaki yang sering tertekan akan cepat menjadi kurang kacak di mata wanita.

2. Kurang Penghasilan Sperma

Reuters Health melaporkan lelaki yang sering tertekan dan bimbang kurang mencapai klimaks ketika bersama dengan pasangan dan menghasilkan sperma yang sedikit dan kurang pekat. Tekanan juga dikaitkan dengan tahap kesuburan lelaki kerana dikatakan menjadi punca sperma yang kurang bergerak dan tidak sempurna.

IKLAN

3. Berisiko Untuk Menghidap Kanser Prostat

Kajian terkini oleh University of California yang dilakukan ke atas tikus putih mendapati lelaki yang mengalami tekanan kronik mempercepatkan perkembangan sel kanser prostat dan menyarankan pesakit kanser prostat untuk menjalani gaya hidup tanpa tekanan sebagai salah satu rawatan untuk mereka pulih seperti biasa.

IKLAN

4. Masalah Ereksi

Menurut seorang profesor di Jabatan Neurologi, Robert M Sapolsky, 10 – 20 peratus masalah ereksi lelaki disebabkan oleh faktor psychology seperti tekanan, kebimbangan dan kekecewaan. Lelaki merasa ghairah kerana sistem saraf parasympathetic berjaya dihidupkan tetapi sekiranya dia berada di dalam keadaan yang tertekan, lelaki akan mengalami masalah ereksi kerana hanya sistem saraf sympathetic yang berfungsi. Sekiranya suami anda mempunyai masalah ini, pasti dia berada di dalam keadaan tertekan. Cubalah bertanya apa masalah yang dihadapinya untuk mengurangkan tekanan yang dihadapi.

5. Jadi Pendiam

Menurut kajian oleh University of Southern California, lelaki yang berada di dalam keadaan tertekan membuatkan bahagian otak yang menganalisis emosi orang di sekelilingnya terbantut. Hasilnya, mereka akan menjadi lebih senyap daripada biasa dan kurang fokus ketika bersosial bersama rakan-rakan.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI