Malaysia masih lagi dalam keadaan separa sedar dengan berita kemenangan PH pada pilihanraya ke 14 Khamis lalu. Rata-rata mengucapkan tahniah kepada antara satu sama lain kerana bersepakat dalam mengubah pentadbiran negara. Bukan saja rakyat Malaysia, malah pengamal media luar juga terkejut dengan negara Malaysia yang telah melakar sejarah dengan memperolehi Perdana Menteri tertua di Dunia. Hebat tak Malaysia?

 

Tun Mahathir mungkin Pemimpin tertua di dunia, namun disini kami ingin listkan beberapa lagi pemimpin yang berusia namun masih lagi aktif bekerja.

 

 

  • Dame Marguerite Matilda Pindling

5 Pemimpin Tertua Di Dunia Ini Masih Aktif Menguruskan Hal Negara. Hebatnya Mereka Ni

Mungkin anda tertanya-tanya siapakah wanita ini. Ia adalah Governor General Bahamas terkini sejak kali pertama memengang tahta pada tahun 8 July 2014. Peranan beliau lebih kurangg Ratu Elizabeth dimana beliau menguruskan pelantikan perdana menteri dan menteri-mentari serta hal ehwal Bahamas. Oleh kerana Ratu Elizabeth II tidak boleh menampung tugas yang banyak, maka beliau telah menyerahkan tugasan dalaman Bahamas kepada Merguerite. Beliau dilahirkan pada tahun 1932 dan berumur 86 tahun ini.

 

 

IKLAN
  • Sheikh Sabah IV Ahmad Al-Jaber Al-Sabah

 

5 Pemimpin Tertua Di Dunia Ini Masih Aktif Menguruskan Hal Negara. Hebatnya Mereka Ni

Sheikh Sabah IV Ahmad Al-Jaber Al-Sabah dilahirkan pada 16 Jun 1929) adalah Raja ke-15 dan Emir ke-5 Kuwait dan Panglima Angkatan Tentera Kuwait. Beliau bersumpah pada 29 Januari 2006 selepas pengesahan oleh Dewan Negara. Beliau adalah anak keempat dari Sheikh Ahmad Al-Jaber Al-Sabah. Yang Mulia Amir dari Negeri Kuwait Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah telah dihormati oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 9 September 2014 dan menamakan pemimpin pekerjaan kemanusiaan. Pada bulan Mac 2017, beliau telah dianugerahkan Doktor Kehormat dari Universiti Kuwait untuk peranan kemanusiaan dan globalnya. Beliau berusia 89 tahun.

 

 

IKLAN
  • Mohamed Beji Caid Essebsi

 

5 Pemimpin Tertua Di Dunia Ini Masih Aktif Menguruskan Hal Negara. Hebatnya Mereka Ni

Dilahirkan pada 29 November 1926 yang telah menjadi Presiden Tunisia sejak Disember 2014. Sebelum itu, beliau berkhidmat sebagai Menteri Luar Negeri dari 1981 hingga 1986 dan sebagai Perdana Menteri dari Februari 2011 hingga Disember 2011.

Essebsi adalah pengasas parti politik Nidaa Tounes, yang memenangi pluraliti dalam pilihan raya parlimen 2014. Pada bulan Disember 2014, beliau memenangi pemilihan presiden biasa yang pertama berikutan Revolusi Tunisia, menjadi Presiden pertama yang dipilih secara bebas dan langsung di Tunisia. Usia beliau hari ini 92 tahun.

 

IKLAN
  • Ratu Elizabeth II

 

5 Pemimpin Tertua Di Dunia Ini Masih Aktif Menguruskan Hal Negara. Hebatnya Mereka Ni

Elizabeth II (Elizabeth Alexandra Mary, lahir pada 21 April 1926) merupakan Ratu United Kingdom dannegara-negara Komanwel yang lain.

Ratu Elizabeth dilahirkan di London sebagai anak pertama Duke dan Duchess of York, kemudian Raja George VI dan Queen Elizabeth, dan dia dididik secara peribadi di rumah. Ayahnya menyerahkan takhta kepada saudaranya Raja Edward VIII pada tahun 1936, dari mana dia menjadi ahli waris. Dia mula menjalankan tugas awam semasa Perang Dunia Kedua, yang berkhidmat dalam Perkhidmatan Wilayah Bantuan. Pada tahun 1947, dia berkahwin dengan Philip, Duke of Edinburgh, bekas putera Greece dan Denmark, yang mempunyai empat orang anaknya iaitu Charles, Prince of Wales, Anne, Princess Royal; Andrew, Duke of York, dan Edward, Earl of Wessex. Hari ini Ratu kita ini berusia 92 tahun.

 

  • Tun Dr. Mahathir Mohamad

 

5 Pemimpin Tertua Di Dunia Ini Masih Aktif Menguruskan Hal Negara. Hebatnya Mereka Ni

Tun Dr. Mahathir bin Mohamad, lahir 10 Julai 1925) merupakan seorang ahli politik Malaysia yang kini berkhidmat sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ketujuh. Beliau adalah pengerusi pakatan Pakatan Harapan, serta ahli Parlimen Malaysia untuk kawasan Langkawi di Kedah. Beliau sebelum ini berkhidmat sebagai Perdana Menteri keempat dari 1981 hingga 2003, menjadikannya pemegang jawatan terpanjang dalam dunia. Kerjaya politik Tun Mahathir telah merangkumi lebih daripada 70 tahun sejak dia mula bergabung dengan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) yang baru terbentuk pada tahun 1946, sebelum membentuk partinya sendiri, Parti Pribumi Bersatu Malaysia, pada 2016. Hari ini Tun berusia 93 tahun menjadikan beliau seorang pemimpin tertua di Dunia.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI