Dalam tempoh beberapa hari terutamanya di laman media sosial telah tular tentang seorang wanita yang bakal dilantik menjadi Perdana Menteri termuda di dunia.

Sanna Marin merupakan pemimpin hebat yang bakal mengangkat sumpah menjadi Perdana Menteri Finland termuda bukan sahaja bagi negaranya tetapi juga di dunia.

Pada usia 34 tahun, Sanna Marin bakal memberikan isnpirasi kepada golongan muda untuk tampil lebih berani untuk menjadi pemimpin di peringkat tertinggi.

5 Perkara Menarik Tentang Sanna Marin, Perdana Menteri Termuda Di Dunia

Dia dijangka akan mengangkat sumpah pada Khamis ini dan menjadi wanita ketiga dilantik menjadi perdana menteri yang memimpin negara Finland.

IKLAN

Siapakah wanita hebat ini? Ini antara 5 perkara yang perlu anda tahu:

SERTAI POLITIK

Sanna Marin mula menyertai politik pada usia 27 tahun dan menjadi wakil rakyat pad usia 30 tahun.

IKLAN

KETUA PARTI

Beliau kini menerajui parti Social Democratic dan menjadi Menteri Pengangkutan dan Komunikasi.

5 Perkara Menarik Tentang Sanna Marin, Perdana Menteri Termuda Di Dunia

IKLAN

BENTUK KERAJAAN

Parti pimpinannya bersama lima parti bersekutu telah diberi mandat untuk membentuk kerajaan. Lebih menarik lima parti bersekutu tersebut juga diterajui oleh pemimpin wanita.

PALING MUDA

Bakal bergelar perdana menteri termuda di dunia mengatasi beberapa pemimpin lain seperti Perdana Menteri Ukraine, Oleksiy Honcharuk (35) dan Perdana Menteri New Zealand, Jacinda Ardern (39).

5 Perkara Menarik Tentang Sanna Marin, Perdana Menteri Termuda Di Dunia

TAMPAT ASAL

Sanna Marin dilahirkan dan dibesarkan di Tampere, Finland bersama keluarganya. Uniknya dia dibesarkan oleh ibun yang mempunyai pasangan sama jantina.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI