Bulan Ramadan merupakan bulan yang ekstra mencabar terutamanya di kalangan perokok. Jika sepanjang tahun boleh berasap sesuka hati tanpa mengira masa, kini tiba masa untuk melatih diri menahan keinginan melunaskan rasa ingin merokok.

Bagi MASKULIN, bulan Ramadan merupakan tempoh paling tepat untuk sesiapa yang ingin berhenti merokok. Paling tidak pun mengurangkan jumlah rokok yang diambil setiap hari.

Namun pernahkah anda lihat telatah sesetengah orang. Bila dengar sahaja azan Maghrib berkumandang dan masuknya waktu berbuka puasa, terus nyalakan rokok.

Ada mengatakan mereka sudah tidak dapat menahan rasa ingin merokok. Bagi sesetengah perokok, menahan lapar dan dahaga itu lebih senang berbanding nak hadapi keinginan diri untuk merokok.

Buat pembaca MASKULIN sekalian anda jangalah jadi sampai tahap macam itu ya. Apa yang mungkin adan sebagai perokok tidak sedar ialah sebenarnya merokok saat berbuka puasa sebenarnya boleh mendatangkan mudarat.

1. Meningkatkan risiko kanser usus

5 Risiko Bahaya Bila Berbuka Puasa Dengan Rokok, Salah Satunya Usus Berdarah

IKLAN

Tahukah korang selain kanser paru-paru rokok juga boleh menjadi penyumbang kepada beberapa jenis kanser lain seperti kanser mulut, hati, pankreas dan juga usus. Merokok dalam keadaan perut kosong boleh menyebabkan nikotin meresap ke dalam badan dalam jumlah lebih besar berbanding perut yang sudah terisi. Jadi ia secara tidak langsung meningkatkan risiko kanser usus,

2. Pembuluh darah menyempit dan mengeras

Kandungan nikotin dan pelbagai jenis racun di dalam rokok boleh meningkatkan tekanan darah, kadar degupan jantung dan aliran darah ke jantung. Akibatnya tekanan darah meningkat akibat saluran atau pembuluh darah semakin sempit. Sangat bahaya tahu!

3. Proses penrcernaan terganggu

5 Risiko Bahaya Bila Berbuka Puasa Dengan Rokok, Salah Satunya Usus Berdarah

IKLAN

Apabila seseorang merokok dalam keadaan perut kosong, kandungan asid dalam perut akan memberi tindakbalas d an ia meningkat. Secara tak langsung terus menggangu proses pencernaan selepas itu. Ini juga menjadi antara sebab mengapa perokok hilang selera makan.

BACA: Pegang 5 Sebab Ini Kenapa Anda Perlu Berhenti Rokok Kalau Rancang Nak Kahwin!

4. Peningkatan kolesterol

5 Risiko Bahaya Bila Berbuka Puasa Dengan Rokok, Salah Satunya Usus Berdarah

IKLAN

Di dalam asap rook juga terdapat kandungan karbon monoksida. Apabila masuk ke dalam aliran darah ia akan menurunkan kandungan oksigen. Apabila ini berlaku orang yang merokok dalam keadaan perut kosong akan merasa pening dan lelah. Ini kerana sel-sel badan berdepan dengan masalah kekurangan oksigen. Selain itu, ia juga akan meningkatkan kadar kolestrol dalam darah.

5. Usus berdarah

Merokok juga boleh meningkatkan risiko terkena masalah inflamasi usus dikenali sebagai penyakit Crohn. Tanda-tanda penyakit ini ialah berlakunya pendarahan pada usus, sakit perut berulang dan cirit-birit. Dan jika berlarutan ia boleh menyebabkan penurunan berat badan secara mendadak.

Nasihat MASKULIN, jauhilah rokok.

Apa kata kira sama-sama menghayato bulan Ramadan yang penuh rahmat ini dengan sebaik mungkin.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI