Do not skip leg day!

Itulah yang sering kita dengar terutamanya di kalangan lelaki yang suka membina badan. Perkara ini memang bukan sesuatu yang pelik kerana sebenarnya ramai lelaki yang kurang memberikan tumpuan kepada senaman di bahagian paha dan kaki.

Sebab itulah ramai yang berbadan sado tetapi kakinya kurus kering. Usahlah anda jadi seperti itu ya.

Jadi bagaimana untuk melakukan senaman bahagian bawah anggota badan dengan baik dan mendapat hasil maksima. Lebih penting ia boleh dilakukan di mana sahaja.

Kali ini MASKULIN ingin kongsi 5 cara senaman yang anda boleh amalkan setiap hari dan lakukan dengan mudah tanpa mengira lokasi di mana.

Ini merupakan Do-Anywhere Leg Workour Challenge

IKLAN

5 Senaman Paha & Kaki Yang Anda Boleh Buat Di Mana Sahaja

Jika anda bersedia melakukan lebih senaman di bahagian peha dan kaki bersedialah melakukan beberapa jenis senaman di bawah. Lakukan setiap langkah selama 10 minit. Ia akan menguji kekuatan badan anda dan stamina selama sejam.

BOX SQUATS JUMPS

Lakukan 10 lompatan box squats setiap minit selama 10 minit. Ini bermakna anda harus set masa selama 10 minit kemudian lakukan 10 reps setiap kali masa baru bermula. Rehat seketika selang setiap reps.

IKLAN

5 Senaman Paha & Kaki Yang Anda Boleh Buat Di Mana Sahaja

BACA: Impian Badan Tegap Boleh Dicapai Dengan Senaman Lengan, Abdomen & Kaki

BULGARIAN SPLIT JUMPS

Memberikan tekanan berimpak besar kepada sebelah kaki merupakan cabaran yang besar terhadap beginner. Jadi cuba lakukan lompatan free-version dahulu. Lakukan sebanyak 10 reps setiap belah kaki selama seminit.

IKLAN

BOX SQUATS

Tetapkan masa selama 10 minit. Kemudian lakukan 30 box squats reps selama seminit. Rehat setiap kali selang reps berbeza.

BULGARIAN SPLITS SQUATS

Jika anda lakukan lompatan free-version sebelumnya ini merupakan senaman tambahan untuk menguatkan bahagian betis. Lakukan split selama 20 kali dengan 5 set untuk 15 reps setiap belah bahagian kaki.

5 Senaman Paha & Kaki Yang Anda Boleh Buat Di Mana Sahaja

ALTERNATING ONE-LEG BOX SQUATS

Untuk finale ia cukup mudah namun agak sukar dihabiskan tanpa kaki menggeletar! Lakukan senaman ini 10 minit tanpa henti dengan one-leg box squats. Verikan perhatian dan fokus kepada bahagian kaki dan pergerakan bawah badan.