Mengiktiraf dan mengamalkan pola makan dan makanan yang sihat dan seimbang adalah salah satu langkah pertama untuk memastikan anda mengekalkan kesihatan yang baik. Makan makanan secara sihat dan seimbang dapat membantu mencegah dan mengawal risiko daripada penyakit tertentu.

Kanser disebabkan oleh banyak faktor. Walau bagaimanapun, penyelidikan telah menunjukkan bahawa pemakanan anda secara teratur dalam diet boleh mencegah kenser daripada berkembang. Bahan kimia yang alami, antioksidan, vitamin, mineral dan serat dalam pelbagai makanan boleh membantu tubuh anda melawan pertumbuhan sel-sel kanser. Berikut adalah 10 daripada mereka:

 

  1. Brokolli

Elak Kanser Dengan Makanan-Makanan Ini

Mungkin ramai antara rakyat Malaysia yang tidak gemar akan sahur berbetuk jambak bunga yang bewarna hijau ini, terutama dikukus ringan atau mentah. Brokoli mengandungi sulforaphane dan isothiocyanates. Ini adalah fitokimia yang boleh berfungsi dengan enzim dalam tubuh anda untuk melawan kanser. Brokoli juga merupakan sumber Vitamin C dan K yang sangat baik.

 

  1. Tomato

Elak Kanser Dengan Makanan-Makanan Ini

Anda boleh makan tomato dalam salad, membuat sup, sos dan banyak lagi hidangan. Jauhkan dari makanan yang berasaskan batang dan daun, tetapi isinya juga merupakan sumber Vitamin C yang sederhana. Sesetengah kajian mencadangkan lycopene, oksidant dalam tomato, mempunyai sifat antikanker.

 

  1. Bawang putih

Elak Kanser Dengan Makanan-Makanan Ini

Gunakan bawang putih dalam memasak anda sama ada anda menghancurkannya, parut atau panggang. Adalah dianggap sebatian sulfur dalam bawang putih dapat membantu mengurangkan risiko mengembangkan beberapa jenis kanser. Bawang putih juga merupakan sumber Vitamin B6 yang baik mineral yang bagus.

IKLAN

 

  1. Jagung

Elak Kanser Dengan Makanan-Makanan Ini

Sama ada anda memasak tongkol di secara barbeku, mendidih, atau menggunakannya sebagai bahan dalam resipi, jagung mengandungi beta-cryptoxanthin dan asid ferulik, kedua-duanya boleh menghalang pertumbuhan kanser. Dan ya, anda juga boleh raciknya dengan hanya mencampurkan mentega dan garam!

 

  1. Lobak Merah

Elak Kanser Dengan Makanan-Makanan Ini

Komponen anti kenser dalam lobak merah juga dianggap dalam pigmen, karotenoid, termasuk beta-karoten yang memberikan warna oren mereka. Lobak merah adalah sayur-sayuran serba boleh yang lain yang boleh dijadikan jus, dimakan mentah dan dimasak.

IKLAN

 

  1. Teh Hijau

Elak Kanser Dengan Makanan-Makanan Ini

Teh hijau mengandungi polifenol, yang dianggap membantu mencegah pertumbuhan sel kanser. Daun kering dari tumbuhan ini, Camellia sinensis, juga dijadikan untuk meningkatkan sistem imun, menghilangkan toksin, dan meningkatkan kesihatan keseluruhan. Teh hijau mengandungi kafein, jadi berhati-hati dalam pengambilan berlebihan.

 

  1. Kunyit Hidup

Elak Kanser Dengan Makanan-Makanan Ini

Kuning oren yang ditemui dalam banyak kari mengandungi curcumin, yang dianggap mempunyai kesan antikanser pada sel-sel pramatang dalam beberapa jenis kanser. Ia juga dijangkakan  mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan yang boleh membantu dalam keadaan yang lain.

IKLAN

 

  1. Bayam

Elak Kanser Dengan Makanan-Makanan Ini

Popeye pun tahu keistimewaan bayam. Bayam adalah sayuran yang padat nutrien penuh dengan segala jenis gula-gula. Ciri-ciri kansernya dikatakan sebagai lutein dan zeaxanthin. Anda akan mendapat faedah terbaik jika diambil secara mentah dalam salad, tetapi anda juga boleh memasak dan menambahnya kepada sup dan jangan lupa campurkan dengan bawang putih!

 

  1. Respberi

Elak Kanser Dengan Makanan-Makanan Ini

Kedua-dua raspberi hitam dan raspberi merah mengandungi proanthocyanidin, yang dianggap sebagai penghambat kanser dan pertumbuhan tumor. Mereka juga merupakan sumber Vitamin C. Nikmati raspberi segar, tambahkan mereka kepada bijirin anda, menggabungkan mereka dengan limau dan minum atau minum teh raspberi.

 

  1. Kacang

Elak Kanser Dengan Makanan-Makanan Ini

Kacang mengandung asid alpha-linolenic, lemak Omega-3 dan jumlah banyak polyphenol antioksidan dan fitokimia yang dianggap dapat membantu mencegah kanser. Pecans, kacang brazil, dan badam juga dianggap baik untuk dimasukkan dalam diet anti-kanser. Haruslah makan kacang!

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI