Tidak dinafikan di pasaran sekarang terdapat cukup banyak pilihan kasut larian yang ditawarkan oleh pelbagai jenama yang datang dari seluruh dunia. Rata-rata kasut larian yang ditawarkan pastinya hadir dengan teknologi mereka tersendiri.

Di antara teknologi yang cukup kompetitif di antara jenama-jenama sukan ialah usaha mereka memperkenalkan tapak kasut atau outsole yang mampu memberikan responsif yang baik serta memberikan keselesaan ketika melakukan larian.

Kasut larian juga sebenarnya terdapat beberapa jenis mengikut kategori jenis larian berbeza. Sama ada anda ingin berlari melakukan latihan rutin harian, persediaan berdepan perlumbaan atau bagi menghadapai perlumbaan lebih serius.

5 Tip Pilih Kasut Larian Bagi Jenis Rutin Harian, Latihan Kepantasan & Perlumbaan

Pemilihan kasut larian baik bukan sahaja membantu anda mencatatkan masa peribadi yang lebih baik bahkan mampu mengelakkan berlakunya kecederaan yang tidak patut. Berikut MASKULIN kongsikan 5 tip mudah untuk memilih kasut larian yang sesuai buat anda.

Kenali Jenis Kaki Anda

Pertama sekali perkara paling penting ialah anda perlu tahu jenis bentuk kaki anda. Terdapat tiga jenis bentuk utama iaitu kaki datar, kaki normal dan kaki berbusur tinggi. Setiap jenis memerlukan sokongan yang berbeza, jadi pastikan kasut yang anda pilih sesuai dengan jenis kaki anda.

Ukuran Tepat

Pastikan anda memilih kasut yang sesuai dengan ukuran kaki anda. Ukur kaki anda dengan teliti dan gunakan ukuran yang tepat untuk mengelakkan sebarang masalah seperti lecet atau jari kaki terjepit semasa berlari.

Kesesuaian Bentuk Kaki

Selain ukuran, pertimbangkan bentuk kaki anda. Beberapa kasut mempunyai bentuk yang lebih sesuai untuk kaki lebar atau kaki sempit. Pilih kasut yang memberikan ruang yang cukup untuk jari-jari kaki anda dan tidak terlalu ketat atau longgar.

Jenis Permukaan Larian

Fikirkan jenis permukaan yang biasanya anda lari. Terdapat kasut yang direka khas untuk larian di jalan raya, trek, atau larian salji. Pastikan anda memilih kasut yang sesuai untuk permukaan larian yang anda pilih.

IKLAN
5 Tip Pilih Kasut Larian Bagi Jenis Rutin Harian, Latihan Kepantasan & Perlumbaan
Image by master1305 on Freepik

Keselesaan & Sokongan

Kasut lari yang baik haruslah selesa dan memberikan sokongan yang mencukupi kepada kaki anda. Cuba kasut tersebut sebelum membelinya dan perhatikan selesa atau tidaknya semasa berjalan atau berlari di kedai. Pastikan kasut tersebut memberikan sokongan yang mencukupi kepada lengkungan kaki anda.

Salah satu jenama yang menawarkan kepelbagaian jenis kasut larian yang terbukti mampu membantu kualiti larian ramai atlet seluruh dunia ialah New Balance. Jenama ini mempunyai teknologi midsole atau tapak kasut dikenali sebagai FuelCell.

FuelCell merupakan ialah busa yang diselitkan dengan nitrogen yang mendorong atlet keluar dari platform kusyen dengan cepat dan memberikan prestasi yang tahan lama. Atau secara ringkasnya ia merupakan teknologi yang mampu menawarkan pulangan tenaga yang baik ketika kita melakukan larian menggunakan kasut dilengkapi FuelCell.

Berikut tiga jenis kasut larian New Balance FuelCell yang bagi MASKULIN sesuai mengikut tiga jenis larian berbeza.

New Balance FuelCell Propel v4

LARIAN KASUAL HARIAN
Melakukan larian kasual atau santai memerlukan sokongan underfoot yang baik. FueCell Propel v4 menawarkan teknologi inovatif dilengkapi FuelCell dan disokong oleh plat TPU untuk kestabilan yang baik. Kasut larian ini direka untuk memaksimakan keselesaan dan daya tarikan untuk membantu anda terus bergerak pada kelajuan tertinggi.

IKLAN

5 Tip Pilih Kasut Larian Bagi Jenis Rutin Harian, Latihan Kepantasan & Perlumbaan

Boleh dapatkannya di sini: https://invol.co/clifce7

New Balance FuelCell Rebel v3

LATIHAN UJI KEPANTASAN
Buat anda yang ingin menguji ketahanan serta kelajuan terbaik ketika melakukan larian. FuelCell Rebel v3 boleh menjadi jawapan terbaik untuk anda.

Menggabungkan elemen kepantasan dan kusyen yang luar biasa, ia turut menawarkan lantunan yang baik bagi memberikan kepantasan larian. Selain itu ia juga cukup ringan dan dibina dengan struktur skongan menyeluruh ketika memecut.

5 Tip Pilih Kasut Larian Bagi Jenis Rutin Harian, Latihan Kepantasan & Perlumbaan

IKLAN

Boleh dapatkannya di sini: https://invol.co/clifcde

New Balance SuperComp Elite v3

LARIAN KOMPETITF
Kasut larian buat mereka yang ingin meningkatkan tahap kompetitif larian ke peringkat seterusnya! FuelCell SuperComp Elite v3 direkan dengan dua fokus utama iaitu memastikan pulangan tenaga efisien terbaik dan juga menggunakan bahan ringan.

Pulangan tenaga yang bersifat dinamik dengan sistem Energy Arc berserta upper yang ‘mudah bernafas dan rekaan lidah built-in – inilah kasut larian untuk perlumbaan sebenar.

5 Tip Pilih Kasut Larian Bagi Jenis Rutin Harian, Latihan Kepantasan & Perlumbaan

Boleh dapatkannya di sini: https://invol.co/clifcf2

Semoga perkongsian MASKULIN kali ini memberikan manfaat dan dapat membantu anda melakukan larian dengan lebih mantap. Jangan lupa subscribe dan follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI