Kalau korang betul-betul nak sado, wajib lakukan 5 workout ni. Tak perlu ke gym, buat je senaman ni dirumah.

Hanya memerlukan sekeping exercise matt anda mampu membakar kalori yang banyak. Selagi ia melibatkan gerakan, ia akan membakar kalori . Jadi lemak degil pun akan menghilang. “Penyakit” malas semestinya punca utama mengapa ramai di antara kita yang gagal untuk memulakan senaman setiap hari, tambahan pula dengan kekangan masa yang membantutkan niat untuk bersenam.

5 Workout Cepat Tegap

Namun kini, korang boleh berazam untuk memulakan kehidupan yang sihat dengan melakukan senaman-senaman ini yang hanya akan memakan masa selama 10 minit sehari. Ini 5 senaman mudah untuk anda kekal sihat dan timbul six pack jika dilakukan secara berjadual sepanjang Ramadan ini.

 

1. VERTICAL LEG CRUNCH

5 Workout Cepat Tegap

Jika anda orang baru dalam dunia kecergasan dan belum terbiasa melakukan latihan kecergasan  yang berat-berat, maka anda disarankan melakukan latihan ringan ini saja terlebih dahulu. Namun ia tidaklah terlalu ringan juga, kerana memerlukan tenaga anda untuk melakukannya. Namun setidaknya cara ini tergolong santai untuk dilakukan kerana tidak melakukan banyak pergerakan tapi lebih kepada menahan beban tubuh.

  1. Ambil posisi berbaring
  2. Pegang belakang kepala dengan kedua tangan
  3. Angkat kedua kaki ke atas lalu tahan beberapa saat.
  4. Turunkan kembali dan lakukan latihan ini semampu otot

 

5 Workout Cepat Tegap

IKLAN

 

2. JACKNIFE SIT-UP

5 Workout Cepat Tegap

Latihan yang satu ini merupakan bahagian latihan dari Shiht up. namun jangan salah melakukan latihan ini cukup sulit, terutama bagi seseorang yang memiliki badan gemuk. Latihan ini sangat efektif untuk membentuk otot perut, kerana melibatkan hampir semua bahagian otot di sekitar perut ( atas, tengah, bawah)

Ambil posisi berbaring
Angkat kaki dan tangan secara bersamaan hingga menyentuh dengkul kaki
Turunkan kembali ke posisi berbaring dan lakukan kembali gerakan repetisi ini
Lakukan latihan ini sekitar 15 kali repetisi per 4 set atau boleh disesuaikan dengan kemampuan anda

IKLAN

 

3. PLANK

5 Workout Cepat Tegap

Latihan ini tidak memerlukan banyak pergerakan dan tidak terlalu perlukan banyak tenaga dibanding latihan yang lainnya, hanya perlu menahan berat badan dan memfokuskan pada otot perut.

Ambil posisi seperti push-up
Gunakan kedua siku tangan untuk bertumpu pada lantai
Luruskan punggung
Rasakan kontraksi pada otot perut dan memfokuskan ke otot tubuh dari beban tubuh
Tahan hingga beberapa minit.

IKLAN

 

4. SIT UP

5 Workout Cepat Tegap

Manfaat dari melakukan latihan ini cukup efektif dalam membentuk otot perut menjadi sixpack. Terlebih lagi di saat melakukannya di tambah dengan beban tambahan.

 

5. BICYCLE MANEUVER

5 Workout Cepat Tegap

Sambil tidur pun boleh membentuk otot perut. Hanya dengan mengangkat kedua kaki sambil berbaring dan mengayunkannya seperti sedang melakukan mengayun basikal. Namun, jangan remehkan latihan ini, kerana dapat membantu pembentukan otot, terutama untuk melatih otot perut bahagian bawah.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI