Mungkin ramai di antara anda yang baru mendaftar sebagai ahli baru di gym. Sempena tahun baru dan azam baru anda ingin mula berubah dan melakukan senaman secara rutin untuk mengekalkan kesihatan tubuh badan.

Tapi selepas melangkah ke dalam gym mungkin ada perkara yang anda tidak tahu dan tidak sepatutnya lakukan. Ini bukanlah pertaturan gym tetapi lebih kepada tip untuk anda mendapatkan hasil yang lebih baik.

Di bawah ini MASKULIN kongsikan 6 perkara yang anda harus elak ketika berada di gym.

Leka Dengan Smartphone

6 Kesalahan Untuk Newbie Gym Sering Lakukan, Salah Satunya Work Out Terlalu Lama

Anda nak bersenam atau sekadar nak show off di Instagram? Bersenam tak sampai 5 minit pun sudah gigih upload foto di Instagram. Tak salah jika nak kemas kini laman media sosial cuma seelok-eloknya lakukanlah di penghujung sesi supaya tak mengganggu workout. Ingat, bentuk tubuh yang anda impikan itu memerlukan fokus dan kerja keras. Jika anda terus leka dengan samrtphone, produktiviti anda akan merudum dan workout anda juga lambat menunjukkan hasil.

IKLAN

BACA: Senaman 20 Minit Sehari Dengan Mudah Ini Cepatkan Otot Jadi Mantap!

Warm Up Terlalu Lama

6 Kesalahan Untuk Newbie Gym Sering Lakukan, Salah Satunya Work Out Terlalu Lama

Beberapa kajian turut mendapati regangan otot yang statik sebelum bersenam bukanlah untuk mengelak kecederaan sebaliknya hanya membuang masa. Apa pun pendirian anda tentang warming up ini, buatlah berpada-pada dan tumpukan kepada kualiti, bukannya kuantiti regangan.

IKLAN

Tak Tahu Kelemahan Diri

Bukan semua jenis senaman dan peralatan perlu anda cuba. Sesetengah senaman bukan sahaja tidak sesuai dengan tahap kemampuan anda, malah boleh mennyebabkan kecederaan serius. Mintalah pendapat tenaga pengajar tentang kemampuan anda dan kesesuaian jenis workout, bukannya semberono mengikut apa saja yang dilakukan orang lain.

Ponteng leg day

6 Kesalahan Untuk Newbie Gym Sering Lakukan, Salah Satunya Work Out Terlalu Lama

IKLAN

Badan sado, kaki ranting? Ouchhh. Anda semestinya tak ingin kaki kelihatan kecil dan kurus walaupun badan berotot, bukan? Godaan untuk skip senaman kaki memang besar, lebih-lebih lagi untuk newbie seperti anda. Tapi anda tak boleh mengalah. Pain today, strength tomorrow.

Jadi Hamba Gym

Sesetengah individu beranggapan hanya alatan boleh membantu anda mencapai matlamat tubuh sasa dan sanggup menghabiskan berjam-jam di gym. Hakikatnya, anda tidak perlu mengambil masa yang lama di pun untuk workout, cukup sekadar 30-45 minit. Apa yang penting ialah disiplin dan kualiti workout anda itu.

Menggunakan Alat Senaman Sama

Menggunakan alat senaman yang sama akan menyebabkan anda menjadi bosan dan hilang motivasi. Lagipun, setiap otot dan bahagian tubuh anda mempunyai keperluan dan intensiti yang berbeza-beza. Bertukar-tukar rutin workout akan membantu anda untuk mendapatkan kesihatan dan bentuk badan yang optimum. Rujuk pendapat tenaga pengajar atau rakan-rakan gym yang berpengalaman untuk merancang jadual workout anda.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI