Tak sah rasanya kalau seorang lelaki tak mempunyaui walaupun seutas jam tangan.

Ya, seperti mana anda tahu kita sebagai seorang lelaki memang agak terhad bila bercakap tentang pilihan aksesori di tangan. Berbeza dengan wanita yang boleh menggayakan pelbagai jenis gelang serta cincin, tetapi tidak untuk lelaki.

Jadi sebab itulah pemilihan jam tangan sangat penting buat lelaki. Itu jugalah sebab mengapa jam tangan sentiasa menjadi aksesori yang cukup bernilai dan dihargai oleh seorang lelaki.

Ia kini bukan lagi berfungsi semata-mata menjadi menunjuk masa semata-mata tetapi lebih daripada itu.

6 Kriteria Penting Perlu Anda Fikirkan Sebelum Membeli Jam Tangan

Malah terdapat pelbagai jenis jam tangan ditawarkan di pasaran mengikut paras harga berbeza. Antara jam pilihan yang popular ialah jam klasik, semi automatik, mekanikal dan terkini jam pintar.

IKLAN

Jam juga muncul dalam pelbagai jenis bentuk. Ada yang berbentuk bulat, segi empat dan juga segi tiga. Tapi apakah cara terbaik untuk memilih jam sebelum anda membelinya?

Ikuti tip yang MASKULIN kongsi di bawah.

OPSYEN JENIS JAM

Sebelum membeli jam anda harus faham bahawa terdapat pelbagai jenis jam yang terdapat di pasaran. Jadi anda harus tahu adakah jam tersebut bakal memenuhi keperluan anda setiap hari. Sebagai contoh jika anda seornag yang sentiasa aktif melakukan aktiviti larian atau berbasikal, jam tangan pintar adalah pilihan paling tepat. Jika mahu tampil segak dan tampil elegan pula carilah jam dengan rekaan klasik.

6 Kriteria Penting Perlu Anda Fikirkan Sebelum Membeli Jam Tangan

IKLAN

KETAHANAN

Antara faktor utama pemilihan ialah perlu melihat apakah material atau bahan jam tangan itu diperbuat. Untuk jam ada dua bahagian yang penting iaitu body dan juga tali jam. Sama sepeeti di atas anda pilihlah material yang sesuai dengan gaya hidup anda. Jika sentiasa berpeluh elakkan membeli tali daripada jenis kulit.

BACA: Senarai Kombinasi Warna Yang Terbaik Untuk Pakaian Lelaki Elegan

JENIS GERAKAN JAM

Faktor ini sangat penting kerana anda perlu tahu jam tersebut digerakkan dengan salah satu daripada tiga jenis fungsi biasa iaitu bateri, quartz dan mekanikal. Ketiga-tiga ini membawa fungsi yang lebih kurang sama cuma berbeza daripada aplikasi dalaman jam sahaja. Namun, ini merupakan faktor penting bagi pengumpul jam.

IKLAN

6 Kriteria Penting Perlu Anda Fikirkan Sebelum Membeli Jam Tangan

PILIHAN JENAMA

Memilih jam berkualiti semestinya akan hadir dengan harga yang cukup mahal. Namun jika anda membuat survey lebih awal, pasti opsyen itu akan bertambah besar. Jangan tergesa-gesa membuat keputusan kelak nanti anda menyesal dengan pembelian. Bacalah review dari laman sesawang yang boleh dipercayai agar anda dapat gambaran awal tentang performance dan kualiti jam tersebut.

6 Kriteria Penting Perlu Anda Fikirkan Sebelum Membeli Jam Tangan

UKURAN

Setiap jenis jam mempunyai ukuran yang berbeza-beza sama ada body atau ukuran panjang tali. Untuk body jangan beli jam tangan yang mempunyai diameter melebihim lebar pergelangan tangan. Bagi tali pula jika ada memakai jam tangan pada laras paling besar tapi ia meninggalkan kesan selepas membukanya, itu bermakna jam sangat ketat. Bagi anda yang badan bersaiz besar carilah jam yang mempunyai rekaan lebar dan bulat.

BUAT KEPUTUSAN

Anda boleh membeli jam mengikut keperluan spesifik seperti bersukan, kerja, majlis formal atau untuk dipadankan dengan pakaian kasual. Apa yang penting anda harus tahu adakah ia memenuhi keperluan harian anda. Jnagan beli jam semata-mata ia trend terkini walhal ia senagat tak sesuai untuk anda.