1. Anda sedang tertekan?

Tahukah anda tekanan amat berkait rapat dengan berat badan. Pada tahun 2010, buku American Journal of Public Health telah mengkaji bahawa orang yang sedang meghadapi tekanan lebih cenderung mengalami kenaikan berat badan. Individu yang mengalami tekanan akan bersendirian dan tidak akan berminat untuk menemui sesorang untuk berkonsultasi. Maka, hal ini akan menyebabkan berat badan mereka naik tanpa mereka sedari jika dibandingkan dengan individu yang mengalami tekanan yang berjumpa dengan pakar untuk mendapatkan konsultasi. Ini kerana, individu yang mengalami tekanan perasaan cuba untuk melupakan tekanan dan melupakan masalah meraka dengan makan.

7 Bukti Anda Semakin Hari Semakin Gemuk Dengan Jayanya!

2. kesan pengambilan ubat-ubatan

Pengambilan ubat-ubtan juga akan menyebabkan kenaikan berta badan seseorang. Jika anda seorang pesakit yang mengambil pil hormone, steroid, beta-blocker untuk penyakit jantung dan tekanan darah, ubat anti cancer payudara dan sebagainya adalah faktor utama berat badan individu naik. Mungkin kesan yang dihasilkan oleh ubat-ubatan tersebut berbeza, namum ia tetap mempengaruhi nafsu makan, serta metabolism. Jika anda ingin mengtahui samaada ubat-ubatan yang sedang ambil boleh menaik berat badan, anda boleh mendapatkan nasihat dari doktor dan meminta menukar dengan ubatan alternatif.

7 Bukti Anda Semakin Hari Semakin Gemuk Dengan Jayanya!

IKLAN

3. Masalah pencernaan

Masalah pencernaan, termasuk buang air besar yang tidak lancar juga dapat dikaitkan dengan permasalahan berat badan anda yang naik. Menurut Dr Hedaya, sepatutnya seseorang individu yang normal seharusnya merasakan gerakan usus selepas sejam mereka makan. Jika anda tidak teratur dalam membuang air besar, anda akan menjadi kurang serat, dehidrasi ataupun adalah kesan dari pengambilan ubat-ubatan. Maka individu yang mempunyai masalah penghadaman haruslah makan makanan yang kaya dengan serat dan minum air yang banyak.

4. Tubuh tidak tercukupi oleh nutrisi tertentu

Individu yang kekurangan vitamin D, magnesium, atau zat besi dapat membahayakan system kekuatan tubuh badan, melemahkan tenaga atau memgubah metabolism anda dengan cara yang tidak baik. Untuk memastikan anda mendapat kadar zat besi yang mencukupi, anda boleh melebihkan pengambilan daging merah dan bayam manakala untuk magnesium anda boleh dapatkan daripada kacang almond. Akan tetapi, untuk pengambilan vitamin D, anda seharusnya mendapatkan terlebih dahulu nasihat daripada doktor kerane pengambilan vitaman D yang berlebihan akan memoengaruhi kesihatan ginjal.

IKLAN

7 Bukti Anda Semakin Hari Semakin Gemuk Dengan Jayanya!

 
5. Anda semakin tua

Tanda kegemukan juga dapat dikaitkan dengan faktor usia. Ini kerana individu yang berumur 40 tahun keatas badan tidak akan membakar kalori seperti individu yang berumur 20 tahun. Jadi pastikan anda mengamalakan aktiviti seperti olahraga dan bersukan serta kurangkan makan untuk menjaga metabolism. Menurut kajian, olahraga dan bersukan amat penting untuk menjaga berat badan dengan jangka masa panjang.

6. Sakit Tumit (Plantar Fasciitis)

IKLAN

Jika tumit anda sering sakit ini bermakna ia berkait rapat dengan bertambahnya berat badan,maka hati-hatilah. Sakit pada tumit ini dapat terjadi akibat tekanan berat badan yang terus bertambah. Selain itu, sakit pada tumit juga akan menyebabkan pergerakan seharian anda terbatas.

7 Bukti Anda Semakin Hari Semakin Gemuk Dengan Jayanya!

7. Anda terkena Sindrom Cushing

Kenaikan berat badan disertai dengan tekanan darah tinggi, osteoporosis, perubahan warna kulit pada bahagian perut atau paha, pipi kemerahan boleh menjadi pertanda bahawa tubuh badan anda tidak memproses nutrisi dengan cara yang seharusnya. Ini kerana kelenjar adrenal pada tubuh terlalu banyak memproduksi hormon kortisol. Jika sudah begitu anda sedang mengalami Sindrom Cushing. “Sindrom ini tidaklah umum, namun salah satu dari tanda-tandanya adalah distribusi lemak anda akan menjadi berlebih di bahagian tengah tubuh anda, meninggalkan bahagian pada lengan dan kaki yang cenderung lebih kurus,”

7 Bukti Anda Semakin Hari Semakin Gemuk Dengan Jayanya!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI