Foto: fitnessvolt.com

Bulan Ramadan mengajar kita untuk lebih bersabar. Menahan lapar dan dahaga serta perbuatan yang boleh membatalkan puasa. Dari segi senaman pula mungkin ada yang tertanya-tanya adakah ia oleh dilakukan?

Ya, mengapa tak boleh! Namun rutin senaman yang anda lakukan itu perlulah sesuai dengan keadaan fizikal dan badan yang sedang berpuasa. Jangan terlalu mengikut nafsu bersenam bersungguh-sungguh. Senaman ringkas selama 15 minit pada waktu petang ketika dalam satu jam sebelum waktu berbuka juga boleh dilakukan.

Terdapat beberapa jenis senaman yang boleh dilakukan secara ringan. Berikut senaman yang boleh anda lakukan.

PLANK

Ketika bangun pagi, lakukan plank kira-kira 2hingga 3 minit. Anda pasti dapat rasa kesannya serta merta. Usah terlalu lama, risau nanti anda jadi terlalu penat dan hilang banyak air.

IKLAN

PUSH UP

Jangan buat terlalu banyak. Cukup sekadar untuk lakukan selama 20 kali dalam satu set. Ini akan membangkitkan otot lengan dan dada anda pada waktu pagi.

BIRD-DOG

Regangan ini mampu memberikan sensasi yang cukup baik untuk otot keseluruhan badan anda.

SQUATS

Berdiri dan lakukan squats dengan perlahan-lahan. Tarik nafas dan uang selama beberapa minit.

IKLAN

DEAD BUG

Senaman yang nampak ringkas ini sebenarnya memberikan impak kepada bahagian perut. Lakukan selama beberapa minit sudah mencukupi.

DOWN DOG

Selepas itu lakukan down-dog. Aliran darah dari kepala turun ke badan akan dirasai. Memang badan akan jadi lebih segar.

IKLAN

WALL-SIT

Satu lagi senaman untuk perut. Guna sahaja dinding dalam bilik tidur. Lakukan selama kira-kira 5 minit. Jika terlalu lama, berhenti dan ulang semula.

Semoga senaman ringkas ini boleh membantu anda mengekalkan kecergasan dan kekuatan otot walaupun sedang berpuasa. Jangan lupa untuk subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video senaman seperti di bawah.

https://www.youtube.com/watch?v=2w3hiAaL-tk&t=22s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI