Daripada menggunakan produk yang diproses, untuk mendapatkan rambut yang subur, sinar menawan anda perlulah makan makanan yang sihat dan berkhasiat. Ada beberapa faktor utama yang mempengaruhi rambut kesuburan rambut anda, umur, hormon, kekurangan nutrien dan banyak lagi. Tetapi apa yang anda makan adalah salah satu daripada beberapa perkara yang anda boleh lakukan untuk mengawal kecantikan rambut anda. Lagipun, jika anda terdedah kepada sinar matahari yang terik, akar rambut anda akan menipis dan jika anda makan makanan yang kurang berkhasiat, rambut anda akan lebih kelihatan buruk, walaupun telah menerima rawatan beberapa kali di salon.

Dengan makan makanan yang kaya dengan nutrien yang terbukti secara saintifik untuk membantu rambut anda, ia boleh mengembalikan sinaran dan kelebatan rambut anda. Berikut adalah makanan yang boleh anda nikmati untuk rambut.

 

Pertama, Makanan Terbaik untuk

Rambut 1. Almond Butter

7 Makanan Ini baik Untuk Rambut Anda
Mentega badam mengandungi pelbagai nutrien, termasuk protein, lemak sihat, dan vitamin tertentu, yang semuanya dikaitkan dengan kesihatan rambut. Ia mengandungi vitamin E yang terbukti memberi kesihatan pada rambut anda menurut kajian. Satu kajian telah dibuat terhadap seorang lelaki yang memakan almond butter selama lapan bulan mendapati peningkatan pertumbuhan rambut sebanyak 42 peratus. Hanya satu sudu kacang badam yang menyediakan hampir dua pertiga daripada RDA untuk vitamin E.

 

Tangerines

7 Makanan Ini baik Untuk Rambut Anda

IKLAN

Mempunyai kandungan vitamin C menjadikan ia lebih mudah menyerap zat besi seperti bayam. Vitamin B12 dalam buah limau kecil ini juga menggalakkan pertumbuhan rambut, mengurangkan keguguran, dan melambatkan proses uban. Sebab itu orang cina rambutnya cantik-cantik.

 

Bayam

7 Makanan Ini baik Untuk Rambut Anda
Dalam sesetengah kes (terutamanya di kalangan wanita), kekurangan mineral adalah penyebab keguguran rambut. Menurut Dr. Carolyn Jacob ahli dermatologi dari Eat This Not That, bayam penting untuk memastikan anda tidak mempunyai kekurangan sesuatu dalam diet anda yang boleh menyebabkan keguguran rambut. Dia juga memastikan tahap protein, besi, vitamin D anda tidak mempunyai kekurangan. Bayam kaya dengan zat besi dan mengandungi sebum, yang bertindak sebagai perapi semula jadi untuk rambut. Hijau daun juga menyediakan asid omega-3, magnesium, kalium, kalsium dan besi. Semua membantu menjaga rambut berkilau, berkilat dan yang paling penting, tidak kering! Bayam merupakan salah satu daripada 8 Superfoods yang Harus Makan Setiap Hari!

 

Geek Yogurt

IKLAN

7 Makanan Ini baik Untuk Rambut Anda
Anda selalu tengok patung-patung Yunani berdiri megah dengan rambut lebat bukan? Rambut yang tebal, penuh, rambut berombak. Mungkin menjadi pilihan artistik? Tetapi mungkin ia disebabkan oleh yoghurt pekat dan kaya protein yang golongan ini telah makan sejak 500 B.C. Siapa tahu kan? Haha. Geek Yogurt kaya dengan vitamin B5 (dikenali sebagai asid pantothenic), yang membantu aliran darah ke kulit kepala dan pertumbuhan rambut anda.

 

Kayu manis

7 Makanan Ini baik Untuk Rambut Anda
Baunya sahaja cukup memikat. Ia bukan saja untuk anda yang ingin memasak, malah ia  membawa oksigen dan nutrien ke folikel rambut anda. Taburkan rempah ini pada roti bakar anda dan kopi anda, atau taburkannya di atas oat anda. Sedap pun sedap jugak.

 

IKLAN

Jambu

7 Makanan Ini baik Untuk Rambut Anda
Vitamin C menghalang rambut daripada menjadi rapuh dan pecah. Dalam yang diterbitkan dalam Jurnal Klinikal dan Estetik Dermatologi, penyelidik menguji suplemen oral yang mengandung vitamin C pada wanita dengan rambut menipis. Mereka mendapati peningkatan pertumbuhan rambut yang signifikan pada wanita dengan penipisan rambut berifat sementara apabila wanita itu makan jambu secara harian. Walaupun ada yang mengatakan buah oren sebagai sumber terbaik vitamin C, satu biji jambu merupakan empat hingga lima kali ganda lebih banyak berbanding babuah oren.

 

Telur

7 Makanan Ini baik Untuk Rambut Anda
Pernah ke telur tidak memberi impak terhadap anda? Telur kaya dengan vitamin B dipanggil biotin, yang membantu rambut tumbuh dan menguatkan hujung rambut yang rapuh. Tidak cukup vitamin ini boleh menyebabkan keguguran rambut. Sumber biotin lain yang baik, badam, avokado, dan ikan salmon.

 

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI