Impak pergerakan dan latihan dengan menggunakan berat bebanan badan nyata turut memberi implikasi yang sama tatkala dilakukan dengan teknik yang betul. Alami intensiti dan tahap endurance maksima kala melakukan bodyweight training meski di mana sahaja anda berada. Latihan yang bersifat bebas dan versatil ini punya variasi berbeza serta bisa mengimprovasi kekuatan bahagian otot yang tidak dicapai menerusi weight lifting.

7 Senaman Ala Model Kecergasan

Burpee

Latihan yang menjadi kegemaran setiap individu kerana latihan ini nyata membantu membakar lemak secara maksima. Pergerakan yang mempertaruhkan keseluruhan tenaga tubuh nyata lebih baik berbanding latihan kardio disertai dengan koordinasi yang mampu menjadikan berat badan tubuh boleh dikurangkan dalam jangka masa yang singkat.

7 Senaman Ala Model Kecergasan

Crunch

Latihan abdominal yang bekerja untuk membentuk otot di bahagian abdominal. Latihan berat badan yang mampu untuk membakar lemak di bahagian perut lantaran bisa menghasilkan six pack dalam jangka masa yang singkat.

IKLAN

7 Senaman Ala Model Kecergasan

Pike Push Up

Jika anda telah mencapai keseimbangan dalam momentum rutin tekan tubi, ini adalah masa yang terbaik untuk anda mencuba pike pushup. Variasi latihan berat badan ini secara terus mensasarkan bahagian bahu dan bisa membantu memperkuatkan bahagian tubuh yang lemah sekaligus membantu membina otot tubuh secara keseluruhan.

7 Senaman Ala Model Kecergasan

Squat

IKLAN

Esensi kecergasan yang mencipta asas squat berat badan adalah untuk menghasilkan kekuatan lower body. Pastikan bahagaian bahu sebaris dengan kedua belah kaki dan turunkan bahagian bawah tubuh hingga bahagian peha berada dalam garisan lurus.

7 Senaman Ala Model Kecergasan

Plank

Mencipta kekuatan pada bahagian bahu dan perut, latihan berat badan ini nyata yang terbaik untuk memberi keseimbangan pada tubuh dan menghasilkan kekuatan pada setiap bahagian tubuh.

IKLAN

7 Senaman Ala Model Kecergasan

Prone Back Extension

Pasti ramai mampu melakukan reverse hyper dengan menggunakan mesin latihan namun tekanan yang dikenakan pada otot nyata akan memberi impak kepada pembinaan otot tersebut. Lebih banyak amount bebanan yang diletakkan pada tubuh ia akan mempertingkatkan kadar kontraksi dimana berlakunya kontraksi ini akan menghasilkan lebih banyak otot. Prone back extension menghasilkan lebih banyak kontraksi maka latihan berat badan ini mampu untuk mencipta jumlah otot yang lebih banyak.

7 Senaman Ala Model Kecergasan

Spiderman Plank Crunch

Mencabar bahagian tegah tubuh, kaki dan bahagian dada nyata bertujuan untuk mempertingkatkan keseimbangan tubuh. Berada dalam posisi plank lantas gerakkan bahagian sebelah kaki menghampiri bahagian siku lantas bawakan kembali ke posisi asal dan ulangi dengan kaki yang lain.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI