Duduk di rumah terlalu bosan? Apa kata buat beberapa senaman ni, sekurang-kurangnya ada juga aktiviti yang dilakukan dan keluar peluh.

Kurang-kurang orang semua makin membulat, tetapi badan anda makin tip-top! Nah MASKULIN ada beberapa cara senaman daripada Arif Sukri untuk anda jadi semakin aktif di rumah.

#1: Burpes

Baring meniarap seperti plank dan turun ke bawah. Kemudian tolak badan untuk naik dan lompat anak dan ulangi posisi baring itu sekali lagi.

Lakukan sebanyak 15 kali dengan 3 set

#2: Sprawl

Luruskan tangan ke lantai pastikan dari kepala ke pinggang anda dalam keadaan lurus dan kaki cecah di lantai. Kemudian, tolak badan menggunakann kaki dengan lompatan kecil untuk naik, berdiri menggunakan kaki dan tanggan pula luruskan ke atas.

IKLAN

Lakukan sebanyak 15 kali dengan 3 set.

#3: Sprawl (Beginner)

Sama sahaja seperti Sprawl di atas, tetapi angkat badan dengan menggunakan kaki tetapi jangan buat lompatan kecil, sebaliknya gunakan kaki perlahan dan tolak badan untuk naik ke atas.

IKLAN

Lakukan sebanyak 15 kali dengan 3 set.

#4: Plank

Luruskan tangan dan kaki, dan lakukan plank selama beberapa saat sebanyak 3 set.

IKLAN

#5: Plank (Beginner)

Caranya sama sahaja seperti plank biasa Cuma lutut rapatkan ke lantai. Lakukan untuk beberapa saat dan anda pasti akan berpeluh teruk.

#6: Squat

Turun ke bawah seperti mencangkung tetapi pastikan lutut dan kaki selari dan peha 85 atau 90 darjah ke bawah. Untuk imbangi badan, luruskan tangan ke hadapan dan lakukan ia sebanyak 10 sehingga 15 kali dengan 3 kali set senaman.

#7: Lunges

Melutut dengan kaki hadapan anda 90 darjah, dan kaki belakang juga -90 darjah, tahan selama beberapa saat dan naik ke atas semula. Tukar kaki kanan dan kiri sebanyak 20 kali dan lakukan senaman ini sebanyak 3 set.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI