Food photo created by artursafronovvvv - www.freepik.com

Perjalanan menurunkan berat bagi setiap individu adalah berbeza. Namun kaedah dan tabiat dalam pemakanan harian sebenarnya tidaklah jauh berbeza. Menukar tabiat pemakanan merupakan satu cabaran yang cukup besar bukan sahaja untuk anda yang ingin berdiet tetapi juga kepada orang lain secara amnya.

Lebih menarik jika tabiat baharu tersebut dapat membantu anda mengurangkan berat badan tanpa perlu mengikat perut atau berlapar!

Sebenarnya perkongsian kali ini bukanlah rahsia besar seperti ingin membuka kotak pandora. Tetapi ia lebih sekadar tabiat pemakanan yang lebih sihat dan juga baik bukan sahaja untuk badan malah kerohanian.

Berikut MASKULIN kongsikan beberapa tip dan tabiat yang boleh anda lakukan untuk turunkan berat badan tanpe perlu berlapar.

MINUM AIR KOSONG

Pada waktu makan dan di antara makan, minumlah air kosong untuk pastikan perut sedikit terisi, Jadi tidaklah anda berasa ingin makan secara berlebihan. Malah, air kosong juga baik untuk kesihatan terutamanya buat anda yang ingin kurus.

IKLAN
7 Tabiat Pemakanan Terbaik Dapat Bantu Turunkan Berat Badan Tanpa Ikat Perut!
Food photo created by artursafronovvvv – www.freepik.com

KUNYAH LAMA

Jangan terlalu gelojoh ketika makan dan ambil masa untuk kunyah lebih lama. Makanan yang dikunyah lebih lama mampu memperbaiki ia dapat ditelan dengan baik. Selain itu, kunyahan yang lama boleh memberi isyarat kepada otak bahawa anda telah makan dengan banyak sedangkan kuantitinya hanyalah sederhana.

PINGGAN KECIL

7 Tabiat Pemakanan Terbaik Dapat Bantu Turunkan Berat Badan Tanpa Ikat Perut!
Food photo created by azerbaijan_stockers – www.freepik.com

Salah satu teknik yang baik untuk elak makan berlebihan ialah menggunakan pinggan yang lebih kecil. Jangan guna pinggan besar yang secara visualnya akan membuatkan makanan nampak lebih sikit. Sedangkan pinggan kecil memberikan imej sebaliknya.

IKLAN

HIDANGAN PROTEIN

Pastikan setiap hidangan makanan anda turut disertai oleh makanan berprotein. Ia penting dalam diet harian anda.

SAYUR & BUAH-BUAHAN

7 Tabiat Pemakanan Terbaik Dapat Bantu Turunkan Berat Badan Tanpa Ikat Perut!
Food photo created by DCStudio – www.freepik.com

Mulakan dengan mekakan buah, salah atau sup sayur. Selain baik untuk kesihatan makanan jenis ini membantu anda untuk rasa lebih kenyang sebelum menjamah menu utama.

IKLAN

TINGGI SERAT

Makanan tinggi serat juga penting untuk anda yang ingin menurunkan berat badan. Lebihkan makan buah-buahan berbanding tabiat anda sebelum ini.

SEPARUH PINGGAN BUAH & SAYUR

Cara untuk elak anda makan nasi secara bnerlebihan ialah dengan pastikan ia terisi separuh dengan sayur atau buah-buahan. Usah ambil nasi atau karbohidrat secara berlebihan kerana itu akan buat anda makan lebih banyak daripada sepatutnya.

Semoga perkongsian ini boleh memberikan manfaat kepada anda. Jangan lupa follow IG MASKULIN untuk update terkini gaya hidup lelaki.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI