Sebut sahaja tentang Hari Raya, pastinya suasana riang gembira disertai dengan pelbagai juadah tradisi, moden dan masakan terkini terbayang di minda.

Pada waktu inilah setiap rumah akan menraikan tetamu yang hadir ke rumah dengan makanan-makanan lazat dan menyelerakan. Dan tak sah kalau kita tak sebut tentang rumah terbuka bila bercakap tentang Hari Raya Aidil Fitri.

Namun anda haruslah berjaga-jaga agar tak makan secara berlebihan. Nanti rugi sahaja puasa sebulan dengan jaga makan tapi bila raya, anda balun makan bagai nak rak. Ikuti tip bagaina anda nak elak dari makan berlebihan ketika hadir ke rumah terbuka.

7 Tip & Cara Untuk Elak Makan Berlebihan Ketika Ke Rumah Terbuka

IKLAN

JANGAN TAK BERAYA

Kalau nak jaga makan sekali pun janganlah pula anda duduk rumah sahaja dan tak beraya. Apatah lagi kalau anda dijemput secara peribadi. Inikan Hari Raya!

MULAKAN YANG SEIMBANG

Ketika nak makan di rumah terbuka pastikan anda pilih makanan seimbang dahulu. Lebihkan makanan protein serta serat yang mengeyangkan.

RANCANG LEBIH DAHULU

Untuk elak daripada anda makan secara berlebihan apa kata anda rancang untuk makan hanya satu hidangan untuk setiap rumah dalam portion sederhana.

IKLAN

7 Tip & Cara Untuk Elak Makan Berlebihan Ketika Ke Rumah Terbuka

RANCANG LEBIH TELITI

Bila di rumah terbuka jangan ikutkan nafsu mata dan selera. Imbas dahulu setiap hidangan kalau macam semua boleh makanan karbidrat dan lemak, anda boleh skip. Cukup sekadar jamah biskut raya sahaja.

IKLAN

RULE 20 MINIT

Biar perut anda berehat sekurang-kurangnya 20 minit sebelum meneruskan makan menu lain. Walapun sedikit ini boleh membantu penghadaman lebih baik.

IKUT SUNNAH NABI

Setiap sunnah nabi ada kejayaan. Kalau anda berpegang kepada kata-kata itu maka berhentilah makan sebelun kenyang. Gerenti anda tak makan berlebihan.

KURANG KALORI AIR

Bila raya pastinya rendang, lemak, ketupat dan bermacam lagi juadah tradisi jadi pilihan. Kurangkan pengambilan kalori dengan hanya minum air kosong.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI