Image by Drazen Zigic on Freepik

Tanyalah mana-mana lelaki. MASKULIN boleh katakan majoriti daripada mereka pasti hanya menganggap kanser payudara hanya boleh berlaku kepada kaum wanita sahaja.

Tapi tahukah anda kajian terkini mendapat lelaki juga boleh berdepan risiko kanser payudara? Seperti mana yang kita tahu kanser payudara antara jenis kanser yang paling sinonim berlaku di kalangan rakyat Malaysia.

Ia kemudian diikuti dengan kanser kolarectal, kanser paru-paru, kanser nasopharyngeal dan kanser hati. Bahkah tiga kanser iaitu kanser payudara, colarectal (kanser usus) dan paru-paru meliputi lebih separuh dari keseluruhan kes kanser.

Ramai beranggapan lelaki bebas daripada kanser payudara. Tpai anda sebagai lelaki harus ingat ia boleh berlaku kepada lelaki. Risiko terhadap lelaki ialah 1 di dalam 100 orang meliputi kurang 1% populasi lelaki.

Walaupun jarang berlaku namun risikonya masih tetap ada dan lebih malang mereka yang menghidapinya tidak sedar akan masalah ini. Disebabkan itulah lelaki juga perlu melakukan pemeriksaan secara berkala.

APAKAH PUNCA KANSER PAYUDARA DI KALANGAN LELAKI?

PENINGKATAN USIA

Risiko lebih tinggi di kalangan golongan lelaki yang berusia 60 tahun ke aras. Namun terdapat juga kes dilaporkan berlaku di kalangan lelaki lebih muda.

IKLAN

MUTASI GENETIK

Terdapat mutasi genetik berlaku seperti BRCA1 dan BRCA2 yang meningkatkan risiko kanser payudara.

KETURUNAN

Lelaki yang mempunyai ahli keluarga menghidapi kanser payudara juga berdepan sedikit risiko.

Kanser Payudara Di Kalangan Lelaki, Ini Apa Kata Doktor Pakar!
Image by Drazen Zigic on Freepik

TERAPI HORMON

Mereka yang menjalani terapi ini mengambil ubat mengandugi estrogen. Ia sebelum ini digunakan untuk merawat kanser prostat dan boleh meningkatkan risiko kanser payudara.

SINDROM KLINEFELTER

Kondisi genetik yang sangat jarang berlaku di mana seorang individu lelaki itu mempunyai kromosom X berlebihan. Ia akan menyebabkan peningkatan penghasilan estrogen dan merendahkan paras androgens.

IKLAN

RADIASI

Mereka yang melakukan terapi radiasi juga berdepan risiko lebih tinggi

MASALAH TESTIKULAR

Kecederaan yang berlaku pada testikel atau pembedahan membuangnya boleh menyebabkan risiko kanser payudara meningkat.

MASALAH FUNGSI HATI

Cirrhosis di dalam hati boleh merendahkan paras androgens dan meningkatkan paras estrogen di dalam badan lelaki. Sekali gus meningkatkan risiko kanser ini.

IKLAN

MASALAH OBESITI

Lelaki dewasa yang ada masalah berat badan atau obese mempunyai risiko lebih tinggi berbanding orang lain.

Menurut Pakar Perunding Residen Onkologi di Aurelius Hospital Nilai berkata,” Walaun pun kanser payudara merupakan penyakit yang sinonim di kalangan wanita namun lelaki juga harus berwaspada.

“Perhatikan sebarang perubahan pada diri dan kesan simptomnya lebih awal. Apa jua jenis kanser perkara paling penting ialah untuk memahami dan mengenali petanda seawal mungkin agar boleh diberikan rawatan. Bagi lelaki, ia adalah sangat kritikal untuk mereka lebih terbuka terutamanya dalam perihal kanser payudara,” tambahnya lagi.

Berikut merupakan beberapa SIMPTOM yang perlu anda perhatikan:

  • bengkak di kawasan payudara
  • Ulser pada payudara atau puting
  • Puting lembut atau terbalik (ditarik ke dalam)
  • Ruam pada atau sekitar puting
  • Benjolan pada kawasan bawah lengan
  • Pelepasan cacair yang kadang-kadang sekali dengan darah

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat kepada anda.

https://www.youtube.com/watch?v=rNWB-v0QRJ4

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI