Nak Khasiat Minyak Zaitun Lebih Berkesan, Kenali Dulu Perbezaan Jenis & Kegunaannya!

69

Lambakan pelbagai jenis minyak zaitun di pasaran membuatkan ramai yang keliru nak guna yang mana satu. Setiap minyak zaitun ada perbezaan jenis dan kegunaannya yang perlu anda tahu.

Sebelum nak menggunakan minyak zaitun, sebaiknya anda kenali dulu perbezaan jenis-dan kegunaannya. Ini akan memudahkan anda untuk mengenal pasti minyak zaitun yang mana sesuai untuk dimakan mentah atau digunakan untuk memasak.

Bagi mengelakkan kekeliruan ini, ikuti perkongsian Salmy Saznira menerusi laman Facebooknya tentang jenis-jenis dan kegunaan minyak zaitun. Semoga perkongsiannya ini bermanfaat untuk anda.

“Kakmie, boleh ke masak guna olive oli?

Jawapan kakmie; Ada yang boleh dan ada yang tak digalakkan.

Aiikk… cam mna tu? 🤔

Ok. Sebenarnya gini. Minyak zaitun (olive oil) ni banyak jenis dan kategorinya. Ada jenis yang boleh kita masak/ menumis/ menggoreng dan ada yang tak digalakkan. *Kakmie fokus jenis ya bukan jenama tau (kalau jenama ada macam-macam di pasaran… huhu)

Mengikut apa yang kakmie tahu info *melalui bacaan dan rujukan google

Minyak zaitun ni ada (5) jenis atau mungkin lebih

(1) Extra Virgin Olive Oil
(2) Virgin Olive Oil
(3) Pure Olive Oil
(4) Extra Light/Light Olive Oil
(5) Olive Pomoce Oil

Cuma bagi kita, malah kakmie sendiri.. [email protected] tiga jenis saja yang biasa kita tahu dan selalu disebut-sebut. Betul tak? Ok. Mana boleh buat masak, mana tidak digalakkan? Jom kita tengok.

(1) Extra Virgin Olive Oil

▪️ Biasa sangat kita dengar bila kita nak amalkan diet. Betul tak?
▪️ Ok. kenapa namanya Extra Virgin Olive Oil? Sebab ia dihasilkan melalui proses perahan ‘Cold Press’ yang pertama. Ia tidak mengalami proses pemanasan dan tidak ada campuran sebarang bahan kimia.
▪️ Kadar asid 0.5%-0.8%.
▪️ Tinggi oksida dan banyak nutrien/ khasiat vitamin dan mineral.
▪️ Warna kehijaun/rasa agak pahit/ bau agak kuat.

❌ TIDAK DIGALAKKAN UNTUK MEMASAK (HABA TERLALU TINGGI)
▪️ Extra Virgin Olive Oil – ‘smoke point’ ➖ (ada fakta kata 160-200 darjah Celcius).
▪️ Sebab khasiatnya akan terjejas jika ada pemanasan melebihi ‘smoke point’ malah boleh menyebabkan(radikal bebas/ lebihan lemak dalam darah/ kolestrol/ hipertrigliseidemia.
▪️ Sesuai dicampur dalam sos dressing salad/ pasta/ pengganti kepada butter sapu kat roti dan sebagainya.
▪️ Atau dicampur dalam makanan yang dah siap dimasak.
* Contoh ➖ rujuk gambar kakmie sertakan

(2) Virgin Olive Oil

▪️ Minyak zaitun yang dihasilkan daripada proses perahan kedua.
▪️ Masih asli cuma kadar asid 1% – 4%.
▪️ Warna kuning kehijauan.
❌ TIDAK DIGALAKKAN UNTUK MEMASAK (HABA TERLALU TINGGI)
▪️ Virgin Olive Oil – ‘smoke point’➖199 darjah Celcius.
▪️ Sebab khasiatnya akan terjejas jika melebihi ‘smoke point’ malah boleh menyebabkan radikal bebas/ lebihan lemak dalam darah/ kolestrol/ hipertrigliseidemia.
▪️ Sesuai dicampur dalam sos dressing salad/ pasta/ pengganti kepada butter sapu kat roti dan sebagainya.
▪️ Atau dicampur dalam makanan yang dah siap dimasak.
* Contoh ➖ rujuk gambar kakmie sertakan

(3) Pure Olive

(4) Extra Light/Light Olive Oil

▪️ Campuran refined olive oil dan virgin olive oil.
▪️ Terlibat dengan beberapa proses penyulingan/ penapisan.
* Dua jenis olive oil di atas melalui proses yang sama cuma komposisinya campuran je berbeza.
* Refined olive oil adalah minyak zaitun yang sudah diproses dengan menambah bahan kimia untuk menambahbaik kualiti dan nutrien. Bahan kimia akan menutralkan rasanya yang kuat dan menurunkan kadar asid yang tinggi.Kemudian ditambah sedikit virgin olive oil untuk kembalikan rasa olive oil yang hilang akibat penambahan bahan kimia tadi.
▪️ Kadar asid melebihi 4%.
▪️ Warna kekuningan/kuning pucat.
✅ BOLEH DIGUNAKAN UNTUK MENUMIS/ MENGGORENG/ MEMANGGANG TAPI SUHU KENA KAWAL.
▪️ Extra/ Light Olive Oil – ‘smoke point’ ➖ 237-242 darjah Celcius.
▪️ Jika suhu terlalu tinggi akan mencapai ‘smoke point’ dan akan mengurangkan/ merosakkan kualiti/ nutrien.
*Contoh ➖ rujuk gambar kakmie sertakan

(5) Olive Pomace Oil

▪️ Gred minyak zaitun paling rendah.
▪️ Sisa proses pengekstrakan Pure Olive Oil.
▪️ Telah melalui beberapa proses penapisan.
▪️ Dicampur dengan pelbagai variasi virgin olive oil untuk memberi rasa minyak zaitun.
✅BOLEH DIGUNAKAN UNTUK MEMASAK/MENGGORENG/MEMANGGANG TAPI SUHU KENA KAWAL.
▪️ Olive Pomace Oil – ‘smoke point’➖ 238 darjah Celcius.
▪️ Jika suhu terlalu tinggi akan mencapai ‘smoke point’ dan akan mengurangkan/ merosakkan kualiti/ vitamin.
• Sama kategori dengan minyak jagung/ canola/ minyak sayuran/ dan seeds oil lain yang diproses.
* Contoh ➖ rujuk gambar kakmie sertakan
* Tak digalakkan guna minyak ni sebab terlalu sedikit campuran olive oil

* RUMUSAN

▪️ Sebenarnya,setiap minyak ada suhu tersendiri yang mana kualitinya/ nutrien akan merosot/berubah/hilang apabila dipanaskan dengan suhu yang melebihi tahap/paras ‘smoke point’ (Kakmie fokus untuk olive oil dulu ye)

▪️ Harus diingat jugak, MENGGORENG (deep fry) menggunakan Olive Oil (TIDAK AKAN) membuatkan makanan kita lebih sihat berbanding minyak lain.

▪️ Jika nak menggoreng BOLEH, tapi kena guna SUHU RENDAH/KUANTITI SEDIKIT/ MASA SINGKAT (tak boleh terendam lama) dan tentunya ia tidak garing dan tekstur makanan akan berminyak sedikit.

▪️ Sama jugak untuk yang menggunakan air fryer,boleh guna olive oil tapi jenis seperti yang kakmie nyatakan di atas dan pastikan SUHU SESUAI supaya tidak melebihi ‘smoke point’ jenis minyak tersebut.

▪️ Sebenarnya, kat setiap botol jenis Olive Oil dah ada dinyatakan CARA PENGAMBILAN (masakan) YANG SESUAI. Cuma kadang-kadang kita terlepas pandang. (Rujuk gambar kakmie bagi beberapa contoh yang kakmie ambik kat pasaraya tempat kakmie)

Kat botol olive oil pun ada tunjuk tahap kepanasan

Lebal kat belakang ada tunjuk kegunaan (2) jenis minyak ni

Harapan Kakmie semoga info pasal Olive Oil ni bermanfaat untuk kita semua ya.✌🏻😁

Tinggalkan Komen