Amerika Syarikat mempunyai lebih daripada 26 juta orang dewasa yang hidup dengan penyakit buah pinggang. Mirisnya, hampir 90 peratus daripada mereka tidak tahu tanda-tanda penyakit buah pinggang. Ini kerana orang yang mempunyai penyakit buah pinggang cenderung untuk tidak mengalami simptom sehingga peringkat yang paling teruk. Berikut adalah tanda-tanda yang membolehkan anda mempunyai penyakit buah pinggang.

LELAH DAN SUKAR MENUMPUKAN PERHATIAN

Penurunan yang teruk dalam fungsi buah pinggang boleh membawa kepada pembentukan toksin dan kekotoran dalam darah. Ini akan membawa kepada kelemahan sistem imun. Anda akan berasa lebih letih, lemah, dan kesukaran menumpukan perhatian. Bukan itu sahaja, penyakit buah pinggang juga boleh menyebabkan anda mengalami anemia yang boleh menyebabkan kelemahan dan keletihan.
8 Simptom Masalah Buah Pinggang, Salah Satunya Kerap Ke Tandas

KESUKARAN TIDUR

Apabila buah pinggang tidak berfungsi dengan betul, toksin akan berterusan dalam darah. Ia boleh membuat ia sukar untuk tidur. penyakit buah pinggang mempunyai hubungan antara obesiti dan penyakit buah pinggang kronik, sleep apnea walaupun menjadi lebih biasa di kalangan orang yang mengalami penyakit ini.
KULIT KERING DAN GATAL

Buah pinggang yang sihat boleh bekerja menghapuskan sisa dan cecair tambahan dari tubuh anda, membantu membuat sel-sel darah merah, mengekalkan tulang yang kuat, dan bekerja untuk mengekalkan jumlah yang betul mineral dalam darah.

Kulit kering dan gatal boleh menjadi tanda penyakit kekurangan mineral. Apabila buah pinggang tidak lagi mampu untuk mengekalkan keseimbangan yang betul mineral dan nutrien dalam darah, makan akan mengalami kulit kering anda.

MEMBUANG AIR KECIL LEBIH KERAP

Kerap membuang air kecil, terutama pada waktu malam boleh menjadi tanda penyakit buah pinggang. Apabila penapis buah pinggang rosak, boleh menyebabkan keinginan meningkat untuk membuang air kecil. kerap membuang air kecil juga boleh menjadi tanda jangkitan saluran kencing atau pembesaran prostat pada lelaki.

IKLAN

8 Simptom Masalah Buah Pinggang, Salah Satunya Kerap Ke Tandas

KENCING BERDARAH

Buah pinggang yang sihat adalah buah pinggang yang boleh menjaga sel-sel darah dalam badan semasa buangan penapis daripada darah untuk membuat air kencing. Walau bagaimanapun, apabila buah pinggang rosak, sel-sel darah boleh “kebocoran” keluar ke dalam air kencing. Selain tanda-tanda penyakit buah pinggang, air kencing berdarah juga boleh menjadi petanda tumor, batu karang, atau jangkitan.

BENGKAK SEKELILING MATA

Protein dalam air kencing adalah tanda awal bahawa buah pinggang telah penapis yang membolehkan kebocoran protein ke dalam air kencing yang rosak. Bengkak di sekeliling mata anda boleh disebabkan oleh beberapa protein dalam kebocoran air kencing.
8 Simptom Masalah Buah Pinggang, Salah Satunya Kerap Ke Tandas

IKLAN

PERGELANGAN KAKI BENGKAK

Tanda tanda sakit buah pinggang juga boleh anda tengok pada pergelangan kaki dan kaki yang mengalami bengkak. Fungsi buah pinggang boleh mengurangkan menyebabkan pengekalan natrium, menyebabkan bengkak di kaki dan buku lali. Bengkak di bahagian kaki yang lebih rendah juga boleh menjadi tanda penyakit jantung, penyakit hati, dan masalah vena kaki  kronik.

8 Simptom Masalah Buah Pinggang, Salah Satunya Kerap Ke Tandas

SELERA MAKAN YANG BURUK

Ini adalah tanda sakit ginjal yang paling biasa. Tetapi toksin yang terhasil daripada fungsi buah pinggang menurun boleh menjadi salah satu sebab.

IKLAN

8 Simptom Masalah Buah Pinggang, Salah Satunya Kerap Ke Tandas

FAHAMI TANDA-TANDA SAKIT BUAH PINGGANG

Ketidakseimbangan elektrolit dan kekejangan boleh disebabkan oleh fungsi buah pinggang terjejas. tahap kalsium yang rendah boleh menyebabkan kekejangan otot. (sumber:adasehat.net)

 

Berikut adalah tip-tip mudah yang boleh dibuat berguna untuk mengubati batu karang dan jangkitan buah pinggang

  1. GUNAKAN GINGER UNTUK MEMAMPATKAN KULIT DI SEKITAR SAKIT BUAH PINGGANG
  • Rebus halia yang telah dibersihkan sehingga mendidih.
  • Masak sehingga air menjadi sedikit dan kemudian balut dalam kain kasa atau sapu tangan nipis.
  • kemudian letakkan kepada buah pinggang yang berpenyakit. Lakukan  ini berulang kali sehingga kesakitan benar-benar hilang. Di sekeliling buah pinggang akan terasa panas dan badan menjadi lebih selesa.
  1. PENYEMBUHAN JANGKITAN BUAH PINGGANG DAN RAWATAN BATU KARANG DENGAN TEH HALIA

Bagaimana untuk membuat teh halia sendiri di rumah, iaitu:

  • Ambil 1 sudu teh halia
  • 1/4 sudu serbuk kunyit
  • Madu, santan, air dan susu untuk rasa

Halia dan serbuk kunyit direbus dalam air mendidih dan kemudian campuran santan dan sedikit madu dan kacau berterusan sehingga seragam selepas 10 minit dan angkat dan biarkan sehingga menjadi suam dan tambah susu secukup rasa kemudian minum dua kali sehari atau setiap hari untuk buah pinggang yang masih merasakan kesakitan akibat jangkitan. Keberkesanan halia juga boleh membubarkan batu karang secara beransur-ansur. Jika kerap minum batu karang akan pecah dengan sendirinya.

Halia mempunyai agen anti-virus dan anti-radang yang boleh membubarkan batu karang masih kecil dengan cepat dan dapat mengurangkan kesan kehangatan kesakitannya.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI