Kekuatan, cergas dan cerdas, merupakan perkataan sinonim dalam prestasi ketika anda bersukan. Tak lengkap sekiranya berada di dalam gym tapi senyap sunyi tanpa lagu. Sejujurnya, tanpa lagu yang ia akan melemahkan semangat buat pemain gym kerana kurang motivasi.

 

Tapi betuk ke fakta ni? Adakah muzik bercirikan ganas akan membuatkan anda bergerak pantas di gym? Lebih pantas di padang? Atau anda hanya akan kelihatan kuat? Jika anda mendengar lagu yang anda tidak gemar, mungkin anda tidak akan boleh capai target anda. Tapi kalau anda pasang lagu yang anda suka, walau sesyahdu mana pun lagu anda, pasti anda akan teruja untuk pergi dengan lebih jauh.

Adakah Muzik Bantu Meningkatkan Pencapaian Anda Di Gym?

 

Selami alunan muzik

 

Irama dan rentak muzik yang sepadan dengan personaliti anda membantu anda untuk lebih fokus. Konsepnya sama seperti anda mendengar lagu di dalam kereta ketika memandu. Lagu memainkan peranan untuk anda tidak mengantuk apabila memandu. Terdapat satu bahagian dalam otak anda yang akan membantu anda bergerak dengan lebih pantas apabila anda mendengar lagu kegemaran anda.

IKLAN

 

Ketika anda bersenam sudah tentu badan anda akan kepenatan, mendengar drum dan bass dengan tahap kelajuan dua kali ganda tidak akan membuatkan anda di tahap kelajuan yang sama, bahkan ia akan memenatkan badan anda dua kali ganda. Nada memainkan peranan penting dalam menyatukan minda anda dan fokus. Lagu berunsurkan klasik boleh membantu anda fokus dengan tenang. Tapi ingat, lakukan senaman dengan mengikut tempo supaya anda dapat mencapai tahap tenaga yang tinggi.

Adakah Muzik Bantu Meningkatkan Pencapaian Anda Di Gym?

Penyelidikan yang dijalankan di Brunei University menyimpulkan bahawa ‘Kesan muzik yang dipilih dengan teliti adalah bagus dan banyak manfaat. Sekarang jika anda jenis orang yang suka berdebar-debar di jalan dan berlari selama beberapa jam, kuasa muzik berasal dari kemampuan untuk memisahkan minda.

 

Jika anda seorang yang tegar dalam sukan mengangkat besi mungkin anda tahu lagu apa yang sesuai dengan mood anda ketika itu. Kita semua tahu saat Rocky Balboa meraih kemenangan dengan lagu Eye of the Tiger menerusi filem Rocky III. Jika jenis muzik ini yang anda gemar, maka anda boleh jadikan muzik ini sebagai token anda untuk bersenam dengan lebih rancak.

IKLAN

 

Adakah Muzik Bantu Meningkatkan Pencapaian Anda Di Gym?

Tubuh anda mungkin terkejut  apabila anda menolak otot dan tahap kesihatan kardiovaskular maksima. Tetapi, dengan melekat pada Till I Collapse oleh Eminem, fikiran anda mungkin tidak akan terganggu dan anda lebih fokus. Sains juga menyokongnya, dengan penyelidik melihat peningkatan sebanyak 15% pada tahap ketahanan apabila atlet diberi muzik yang mereka gemari.

 

Bagaimana muzik memberi peningkatan

IKLAN

 

Muzik mempunyai pengaruh besar pada prestasi atlet. Tetapi anda perlu ingat bahawa untuk benar-benar mendapatkan perkara yang dioptimumkan anda harus memilih lagu-lagu yang anda suka dan yang sepadan dengan apa apa yang anda lakukan.

 

Dengar muzik yang membangkitkan emosi. Jika anda bermain besi di gym, emosi anda pasti marah. Kalau main golf? Bertenang lah. Jika anda seorang yang memasuki pertandingan memanah, dengarlah Oo-de-lally dari Disney’s Robin Hood.

Adakah Muzik Bantu Meningkatkan Pencapaian Anda Di Gym?

Ingat walaupun, beat itu penting. Untuk mengasah prestasi anda lebih jauh, pastikan anda mula mendengar lagu-lagu yang berkaitkan dengan kemenangan dan matlamat akhir anda.

 

Walau bagaimanapun, perkara akhir dan paling penting, nikmatilah. Sekiranya anda mendengar muzik yang anda suka dan ia memberi motivasi dan membuatkan anda terus ke depan untuk terus sihat. Maka lakukanlah. Sains telah membuktikan prestasi muzik untuk prestasi sukan dan oleh itu, dengan peningkatan prestasi yang selamat di luar sana.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI