Memilih kasut larian yang sesuai sememangnya menjadi satu perkara mungkin agar meresahkan. Ini terutamanya buat pelari yang mungkin ingin berjinak-jinak aktif dalam aktiviti kecergasan.

Tersalah pilih bukan sahaja boleh menjejaskan prestasi atau tidak selesa tapi mendedahkan risiko kepada kecederaan.

Penulis sendiri sebenarnya sudah beberapa bulan tidak aktif melakukan larian. Jadi ketika pertama kali diberi peluang untuk mencuba sendiri memulakan larian semula dengan kasut ini, tidak dinafikan berasa sedikit skeptikal.

Kasut yang dimaksudkan ialah kasut larian terkini yang diangkat oleh adidas sebagai kasut larian terbaik untuk larian harian, Supernova Rise. Ia merupakan kasut larian dari siri SUPERNOVA yang turut ditampilkan bersama dengan dua model lain iaitu Supernova Solution dan Supernova Stride.

adidas Supernova Rise, Kasut Larian Harian Paling Selesa Di Pasaran [REVIEW]

Menurut satu kaji selidik adidas mendapati salah satu masalah utama yang dialami oleh pelari ialah menggunakan kasut larian yang tidak selesa dan menyakitkan dengan 47 peratus dari 2,674 pelari dari 11 buah negara memberikan jawapan sama.

Jadi bagaimana dengan pengalaman penulis sebagai pelari beginner berlari menggunakan adidas Supernova Rise dalam tempoh dua minggu?

CUSHIONING DAN KESELESAAN

Salah satu ciri menonjol Supernova Rise adalah cushioningnya yang luar biasa. adidas memperkenalkan Dreamstrike+ yang merupakan super foam diinspirasikan dari LIGHTSTRIKE PRO. Ia memberikan rasa lembut dan responsif di bawah kaki ketika melakukan larian.

adidas Supernova Rise, Kasut Larian Harian Paling Selesa Di Pasaran [REVIEW]

Ia tidak hanya menyerap impak dengan setiap langkah tetapi juga mengembalikan tenaga menjadikannya ia cukup ideal untuk penulis dan anda yang baru mula membina jarak lari mereka.

IKLAN

Keselesaan ini ditingkatkan lagi dengan upper mesh yang lembut dan berudara, yang memastikan penyesuaian yang pas sambil membenarkan aliran udara yang cukup, menjaga kaki sejuk dan selesa sepanjang larian.

SOKONGAN DAN KESTABILAN

Bagi pelari pemula, yang mungkin belum memperbaiki langkah lari mereka, kepentingan sokongan dan kestabilan tidak dapat ditekankan lebih lagi. Supernova Rise menangani keperluan ini dengan counter tumitnya yang terstruktur dan reka bentuk forefoot yang lebar.

SUPPORT RODS di bahagian tapak Supernova RISE didatangkan dengan sistem buih padat yang dimuatkan di bahagian bawah, memberikan sokongan neutral dari tumit ke kaki.

adidas Supernova Rise, Kasut Larian Harian Paling Selesa Di Pasaran [REVIEW]

Ia secara tak langsung menjadikan setiap langkah larian jadi lebih stabil dan selesa. Manakala COMFORT HEEL FIT, gabungan buih kusyen yang lembut dan menyokong serta tekstil lembut yang mengelilingi tumit, yang digabungkan dengan lancar untuk memberikan sokongan yang selesa kepada bahagian tumit.

Apatah lagi kebanyakan lokasi larian yang dilakukan penulis ialah di kawasan jalan raya bertar atau trek larian sintetik.

IKLAN

KETAHANAN DAN CENGKAMAAN

Adidas memahami bahawa pelari pemula memerlukan kasut yang dapat bertahan terhadap latihan awal sambil menawarkan cengkaman yang baik.

Outsole atau tapak kasut Supernova Rise dibuat dari gabungan getah yang tahan lama yang menawarkan cengkaman yang sangat baik pada permukaan basah dan kering dikenali sebagai getah Adiwear.

adidas Supernova Rise, Kasut Larian Harian Paling Selesa Di Pasaran [REVIEW]

Bahagian tapaknya terbahagi kepada tiga seksyen di mana kesemuanya diliputi getah Adiwear. Pada bahagian tengah boleh diperhatikan Support Rods yang jelas kelihatan dengan warna tapak translucent.

Adakah ia memberikan cengkaman sama seperti outsole kasut larian adidas lain yang menggunakan Continental? Sejujurnya ia tidak memberikan banyak perbezaan yang ketara.

IKLAN

KESELURUHAN

Sceara keseluruhannya, sebagai pelari yang memulakan semula aktiviti harian selepas sekian lama, adidas Supernova Rise mampu menjadi pilihan terbaik buat pelari ‘beginner’ dan boleh menjadi kasut larian harian terbaik.

BACA: TOM CRUISE Awet Muda & Kacak Diusia 61 Tahun, Ini Rahsianya!

Gabungan di antara keselesaan, sokongan dan ketahanan, bersama dengan reka bentuk dan inovasi yang terkenal dari jenama itu, menjadikannya ia sebagai pilihan yang tepat.

adidas Supernova Rise boleh menjadi lebih daripada sekadar kasut lari; ia adalah asas untuk pelari pemula untuk dibangun. Samada anda ingin memulakan larian untuk kali pertama atau secara beransur-ansur meningkatkan jarak anda, Supernova Rise dilengkapi untuk membantu anda menghadapi cabaran itu.

adidas Supernova Rise, Kasut Larian Harian Paling Selesa Di Pasaran [REVIEW]

Kasut larian ini telah membantu penulis untuk berlari pada kadar yang lebih pantas kerana dua asas utamanya – selesa dan stabil!

adidas Supernova Rise kini boleh didapati di kedai-kedai adidas atau pengedar terpilih dan juga menerusi laman sesawangnya, adidas.com.my pada harga RM599.

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI