Pernah tidur dalam kereta? Mestilah pernah, siap berhawa dingin bagai. Lebih selesa lagi kalau ada bantal kecil dalam kereta. Kalau boleh, nak tidur sejam dua jam. Tetapi tahukah anda bahawa bahaya tidur dalam kereta kerana ianya boleh ‘membunuh’ anda sendiri senyap?

Malang memang tidak baubau, baru-baru ini dua remaja disangka tidur di dalam kereta rupa rupanya meninggal dunia. Dalam kejadian jam 11.46 pagi Rabu dua remaja berusia 19 tahun ditemui mati di kerusi hadapan kereta yang diparkir di tepi jalan raya Kampung Jaya Baru, Kinabatangan Sabah.

Aircond Punca Dua Remaja ‘Lemas’& Meninggal Dalam Kereta

“Siasatan awal di tempat kejadian menjumpai sebuah kereta warna putih diletakkan di tepi jalan.Dua remaja berkenaan ditemui mati dalam kereta tersebut.
“Enjin kereta masih hidup dan terdapat dua lelaki di bangku hadapan dalam keadaan berbaring (tidur).

Aircond Punca Dua Remaja ‘Lemas’& Meninggal Dalam Kereta

“Pintu kenderaan berjaya dibuka dan pemeriksaan awal tiada kecederaan luaran pada kedua-dua mereka.

IKLAN

“Mangsa telah disahkan mati di dalam kenderaan oleh pegawai perubatan Hospital Kinabatangan yang membuat pemeriksaan keatas kedua-dua mangsa yang masih berada di dalam kenderaan,” katanya. – Radhi Muslim

Sudah banyak kes orang mati kerana tertidur di dalam kereta, dilaporkan. Namun, masih ramai yang tidak ambil pusing dan menganggap dakwaan itu adalah karut semata-mata. Pernah tidur dalam kereta? Mestilah pernah, siap berhawa dingin bagai. Lebih selesa lagi kalau ada bantal kecil dalam kereta. Kalau boleh, nak tidur sejam dua jam. Tetapi tahukah anda bahawa bahaya tidur dalam kereta kerana ianya boleh ‘membunuh’ anda sendiri senyap?

Bahaya Pengunaan Aircond Kereta

Aircond Punca Dua Remaja ‘Lemas’& Meninggal Dalam Kereta

1. Bila buka aircond dan tutup tingkap semasa kereta tidak bergerak, oksigen akan circulate di dalam kereta.

IKLAN

2. Oksigen tersebut akan makin berkurang apabila kita inhale. Sekiranya kita lama hentikan kereta,oksigen makin berkurang.

3. Apabila paras oksigen dah berkurangan ke 16% shj,kita akan rasa sesak nafas. Sekiranya kita tidur nyenyak, x bangun & tidak keluar dr kereta,maka kita akan collapse atau tidak sedarkn diri.

4. Paras oksigen makin berkurangan kerana semasa x sedarkn diri tu kita masih bernafas & apabila mencapai 10%, oksigen sudah x dpt dihantar ke otak & sistem tubuh tidak dpt berfungsi, dan seterusnya menyebabkn kematian

IKLAN

5. Apabila kereta bergerak ok shj kerana semasa kereta bergerak,oksigen akan masuk ke dlm kereta melalui enjin bkn hanya oksigen yg sama circulate.

6. Jika nak rehat mcm tu mmg boleh tetapi kena buka tingkap juga supaya oksigen masuk.

7. Ketika jln sesak, kita akan rasa mengantuk kerana kadar oksigen yg masuk ke dlm kereta adalah kurang.Itu adalah tanda yg kita kekurangan oksigen. Tingkap perlu dibuka juga ketika itu. Kalau cuaca panas,x salah buka aircond & buka tingkap sedikit.

8. Karbon monoksida dr ekzos bukanlah penyebab semata2 kematian kerana karbon monoksida dr kenderaan juga terkawal melalui catalyst converter & dilepaskn oleh kenderaan kerana limit of concentration sudah dikawal. Utk menyebabkn kematian, karbon monoksida ada certain ppm which is much higher than limit yg kenderaan lpskan.

Jadi tolong sebarkan dan ingatkan kawan-kawan mengenai info ini. Dan jangan lupa utamakan langkah keselamatan awal.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI