Tengah panas begini memang terbanyanglah segelas air yang dipenuhi ais batu kan? Memang sedaplah! Tambah pula ais seketul-seketul macam tuh.

Tetapi tahukah anda ais batu sebenarnya ada perbezaan sama ada ais diperbuat daripada air yang di masak atau pon tidak.

Ais yang keruh selalunya dikatkan air yang tidak dimasak dan ditapis. Ais yang jernih pula air yang dimasak & bertapis.

Ais Batu Atau Air Sejuk Dapat Mengembalikan Memori & Bantu Isu ‘Pelupa’!

Tahukah anda, ais batu ini ada banyak kesan sampingannya. Antaranya Air batu yang sejuk akan membekukan makanan berminyak di dalam perut serta melambatkan proses penghadaman.

IKLAN

Ais atau air sejuk dapat mengembalikan memori atau sifat pelupa yang keterlaluan. Membiasakan diri mengunyah ais akan meningkatkan kecerdasan fikiran dan kepantasan pergerakan. Air sejuk mempunyai daya rangsangan yang boleh mengembalikan semangat orang yang telah hilang seperti pengsan, gila dan koma kembali sedar.

Namun banyak juga kebaikan ais batu ini. Antaranya seperti Zat di dalam ais tidak akan mampu dihasilkan oleh mana-mana saintis mahupun manusia.

IKLAN

Air sejuk yang hening dapat menolong pesakit insomnia yang sukar tidur agar dapat kembali tidur seperti biasa.

Malah, jika ibubapa membiarkan anaknya mengunyah ais akan menguatkan giginya dan memberi kanak-kanak makan ais krim secara perlahan-lahan dan berterusan boleh menghilangkan batuk dalam masa beberapa jam.

IKLAN

Ais Batu Atau Air Sejuk Dapat Mengembalikan Memori & Bantu Isu ‘Pelupa’!

Ais atau air sejuk dapat mengembalikan memori atau sifat pelupa yang keterlaluan. Air sejuk mempunyai daya rangsangan yang boleh mengembalikan semangat orang yang telah hilang seperti pengsan, gila dan koma kembali sedar.

Ais amat diperlukan oleh mana-mana atlit sukan dalam kecederaan yang tidak disangka-sangkakan. Air sejuk atau ais kini dijadikan bahan perencat kepada kecederaan yang akut seperti demam panas yang biasanya dihidapi oleh bayi yang mempunyai potensi menghidapi penyakit sawan.

Jangan lupa follow kami di Instagram dan Facebook untuk dapatkan update terkini.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI