919439062 lying, skatepark, man, adults, single, relaxed, leisure, birds eye view, overhead view, casual, problem, discontent, lifestyle, break, thinking, sceptical, top, perspective, downshifting, recovering, caucasian, full beard, elevated view, recreation Essen, NRW, Deutschland, m35

Ramai lelaki berdepan dengan masalah bau badan yang berpunca daripada masalah kulit bawah lengan atau ketiak.

Malah ia boleh jadi satu kondisi kesihatan yang serius jika seseorang itu jenis mudah berpeluh. Tapi adakah sebab mudah berpeluh menjadi penyumbang utama ia ‘berkerak’ dan menjadi hitam?

Bayangkan anda sedang bersenam di gym mengenakan t-shirt tanpa lengan. Dalam tak sedar ketiak anda akan menjadi sebahagian daripada anggota badan yang terdedah.

“Alamak, Hitam Berkerak!” Ini 10 Punca Kulit Bawah Lengan Boleh Jadi Gelap

Mungkin anda fikir ia dapat disembunyikan dengan ‘rambut’ bawah lengan namun ia tidak semudah itu.

Menjaga kebersihan kulit bawah lengan merupakan satu amalan yang baik. Selain dapat menghindarkan daripada penyakit kulit anda juga dapat elakkan diri daripada berbau.

IKLAN

Tapi apakah punca sebenar ia menjadi hitam?

Jangan Cabut

Awas, jangan sebarang cabut ya. Tabiat cabut bulu ketiak juga boleh menyebabkan kehitaman. Ia boleh mengganggu kulit bawah lengan terutamanya bila ia dicabut secara keseluruhan.

Tabiat Mencukur

Mungkin ramai di antara anda memilih untuk mencukur ketiak kerana ingin lebih selesa. Namun dengan cara yang salah ia boleh menyebabkan iritasi pada kulit lantas menyebabkan ia menjadi hitam. Cara yang salah serta penggunaan perlatan mencukur tidak sesuai juga boleh menyumbang kepada keadaan ini.

Jangkitan Bakteria

Ini merupakan antara punca lazim yang menyebabkan keadaan kulit bawah lengan menjadi hitam. Ia bukan sahaja jadi hitam tetapi bau badan juga akan menjadi sangat busuk. Bakteria yang sebabkan keadaan ini dikenali sebagai corynebacterium minutissimum.

IKLAN

Pakaian Ketat

Memakai pakaian yang terlalu ketat terutamanya di bawahan lengan dapat meningkatkan risiko kehitaman ketiak. Ini kerana kulit di baawah lengan tidak dapat ‘bernafas’ dengan baik akibat tidak memiliki ruang mencukupi.

BACA: Hanya Guna Krim Safi & Vaseline, Kulit Tangan Cerah Dalam Masa Singkat

Kumpulan Sel Mati

“Alamak, Hitam Berkerak!” Ini 10 Punca Kulit Bawah Lengan Boleh Jadi Gelap

Antara punca utama ketiak menjadi hitam ialah akibat jarang membersihkan di bahagian tersebut. Lantas ia menybebkan banyak sel kulit mati terkumpul dan lama-kelamaan menyebabkan bahagian kulit bawah lengan menjadi gelap.

IKLAN

Merokok

Umum sudah mengetahui bahawa tiada satu pun faedah yang anda boleh dapat jika merokok. Malah, ia hanya boleh mendatangkan pelbagai jenis keburukan. Bagi perokok tegar lama-kelamaan kulit di bawah lengan mereka akan menjadi gelap. Oleh itu, jauhilah dari rokok!

Hormon

Setiap orang mempunyai perubahan hormon yang berbeza-beza. Dan untuk sesetengah orang yang hormonnya tidak stabil mereka akan selalu berpeluh terutamanya bahagian bawah lengan. Usah risau, jika berdepan dengan keadaan ini dapatkan nasihat daripada doktor. Untuk seimbangkan kadar hormon pastikan terlebih dahulu anda mengambil makanan yang sihat.

Sel Kulit Mati

Kulit kita akan sentiasa melalui proses regenerasi kulit. Begitu juga dengan bahagian bawah lengan yang akan sentiasa menghasilkan sekl kulit mati. Jadi bila anda mandi gunakan sabun skrub yang sesuai untuk membersihkan dan membuang sel kulit mati.

Deodoran

Setiap orang mempunyai jenis kulit, kadar respirasi dan juga kondisi hormon yang berbeza. Oleh itu, anda harus bijak memilik deodoran yang sesuai dengan jenis kulit. Jika tersalah memilih jenis deodoran yang tidak sesuai ia juga boleh sebabkan kehitaman ketiak.

Gangguan Pigmentasi

Acanthosis Nigricans merupakan sejenis kondisi gangguan pigmentasi kulit yang berlaku kepada sesetengah orang. Antara petanda utama kondisi ini ialah kulit berwarna lebih gelap dan tekstur yang kasar. Kawasan yang dijangkiti juga akan berbau dan kondisi ini biasanya terjadi kepada orang yang memiliki masalah obesiti. Anda boleh mengatasinya dengan salicylic acid bagi mengurangkan warna hitam di ketiak.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI