Ramai yang mengamalkan pengambilan vitamin C untuk kecantikan kulit. Hakikatnya, vitamin C bukan hanya untuk itu sahaja kerana ia juga memberi khasiat untuk kesihatan tubuh badan.

Malah ramai juga yang menganggap semua vitamin C sama. Yang berbeza cuma rupa dan dosnya sahaja. Sebenarnya tidak! Sama ada vitamin C semula jadi, organik atau sintetik, ketiga-tiga jenis ini berbeza sama sekali.

Boleh diandaikan bahawa vitamin C semula jadi itu adalah buah oren sebenar, vitamin C organik adalah perahan jus dengan penambahan gula dan perisa manakala vitamin C sintetik pula adalah buah plastik tiruan yang mana pembuatannya di makmal dan hanya sedikit khasiat vitamin C diambil, selebihnya adalah dicipta!

1001 MANFAAT VITAMIN C

 1. Ia memainkan peranan penting dalam pembentukan kolagen. Kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan. Oleh itu, ia mampu mengurangkan kedut dan menghalang otot menjadi lembik
 2. Penting untuk pembinaan dan pemulihan tisu sel tubuh, salur darah, tulang dan gigi
 3. Pemulihan luka akibat cedera dan pembedahan, kemalangan atau terbakar. Kekurangan vitamin c adalah penyebab gusi berdarah, lebam dikulit, pemulihan kecederaan yang lambat, kulit kering, ruam dan kulit kasar.
 4. Membantu menurunkan paras kolesterol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghindarkan arteriosclerosis, thrombus, menghalang pendarahan dalaman, hidung berdarah, pendarahan serebral dan skurvi.
 5. Membantu untuk mencegah pelbagai jenis jangkitan virus dan bakteria
 6. Ia membantu meningkatkan imun sistem badan.
 7. Membantu melindungi daripada pelbagai serangan kanser dengan cara menghalang pembentukan nitrosamines (sebatian yang menyebabkan kanser terjadi). Satu-satunya anti oksidan yang berkuasa, mampu meningkatkan interferon semula jadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-cells untuk melawan sel-sel kanser dan membuang kimia berbahaya dari tubuh kita dengan berkesan. Ia juga mampu menghapuskan radikal bebas sebelum ia menyerang sel-sel kita.
 8. Bertindak sebagai julap semula jadi. sapa yang ada sembelit bagus ambil vitamin C lebih.
 9. Merendahkan risiko terkena darah beku dalam salur darah.
 10. Membantu dalam pemulihan dan pencegahan demam biasa.
 11. Meningkatkan kadar penyerapan iron
 12. Mengurangkan alahan atau alergi.
 13. Membantu mengurangkan tekanan darah tinggi.
 14. Menghasilkan kulit yang halus dan cantik berseri.

TIP MEMILIH VITAMIN C

Sebelum makan vitamin C, pastikan anda amalkan tiga tip ini agar ia memberi lebih kesan terhadap tubuh badan anda.

IKLAN

1. Pilih vitamin C yang semula jadi

Vitamin C terbaik adalah apabila ia mengandungi C Complex yang lengkap dengan bioflavonoids, hesperidin dan rutin (garam sitrus). Bioflavanoid berperanan penting dalam membantu penyerapan vitamin C. Tanpa bioflavanoid, mungkin hanya berapa peratus sahaja kandungan yang dapat diserap oleh badan. Kebanyakan vitamin C dengan dos 1000mg adalah vitamin sintetik.

2. Pilih vitamin C yang bersifat sustained release

IKLAN

Vitamin C adalah sejenis vitamin yang mempunyai sifat mudah larut air. Badan akan banyak menggunakan vitamin C sekiranya kita stres, merokok dan individu yang sudah berusia. Vitamin C hanya akan diserap pada waktu itu sahaja dan tidak disimpan di dalam badan. Oleh itu, amat penting mengambIl suplemen yang mempunyai teknologi sustained release.

Suatained release ialah satu proses di mana vitamin diformulasi agar dilepaskan mengikut paten istimewa yang menjamin menyerapan di antara 3-6 jam. Ia dilepaskan secara perlahan-lahan di dalam aliran darah mengikut masa yang tertentu.

IKLAN

Tanpa teknologi sustained release ini, vitamin larut air akan terus diresap ke dalam salur dalah dengan begitu cepat antara 2-3 jam sahaja tanpa mengira betapa besar dos vtamin C yang diambil.

3. Halal dan ada kelulusan KKM

Begitu banyak lambakan dan jenis vitamin C yang ada di pasaran. Oleh itu, anda haruslah bijak mencari vitamin C yang mempunyai sijil Halal sama ada Halal Malaysia atau pengiktirafan Halal oleh badan-badan yang diiktiraf oleh JAKIM. Pastikan pada label botol tertera hologram nombor kelulusan KKM.