Pastikan anda tahu cara berdoa yang betul agar doa anda mudah dimakbulkan. Tidak dinafikan betapa besarnya kuasa sebuah doa. Berdoa adalah salah satu senjata paling mujarab bagi umat Islam untuk mengharapkan sesuatu kepada Allah SWT.

Dari Abu Hurairah r.a., ia berkata, Rasulullah SAW bersabda: “Barangsiapa hendak mendapatkan kesenangan padanya ketika ia mengalami penderitaan dan kesusahan kerana doanya diperkenankan Allah, maka hendaklah ia memperbanyakkan berdoa ketika berada dalam keadaan yang masih baik (senang).” (HR. Tirmidzi).

Jadi bagaimana cara berdoa yang boleh mengubah kehidupan kita menjadi bertambah baik?

Tip daripada pengguna Facebook, Intan Mdsah ini boleh anda jadikan amalan. Dengan menukar cara berdoa mengikut 6 formula ini, mudah-mudahan Allah SWT akan mudah memakbulkan doa kita.

Ini perkongsian bermanfaatnya.

BACA: Yakin & Percayalah, Amalan Doa Menjemput Rezeki Ini Jadikan Duit Anda Sentiasa Tak Putus!

Amalkan 6 Formula Berdoa Ini Untuk Ubah Kehidupan Anda Jadi Lebih Baik!

TUKAR CARA BERDOA

Moga sahabat yang membaca beroleh manfaat yang sebanyaknya. In shaa Allah siapa yang betul-betul amalkan, The Power of Doa ini boleh mengubah hidup kita menjadi yang lebih baik. Inshaa Allah.

FORMULA 1

Sebelum ini kita selalu berdoa, “Ya Allah berikanlah aku kekuatan.” Jika kita berdoa begitu, maka Allah akan sentiasa UJI untuk test kekuatan kita. Faham faham?

Jadi doa yang kita boleh betulkan ialah, “Ya Allah lapangkan kesulitan apa yang aku hadapi ini, Ya Allah keluarkan aku dari kesulitan ini, Ya Allah bantulah aku.”

IKLAN

FORMULA 2

Selain daripada itu, kita sebelum ini mungkin selalu berdoa, Ya Allah BERILAH aku.”

Jadi, selepas ini kita tukar sikit doa iaitu, “Ya Allah KURNIAKANLAH aku.”

Kerana apa? Jika kita sebut BERI maka bila-bila masa Allah boleh ambil balik. Namun, jika sebut KURNIA, maka Allah akan kurniakan kita sesuatu sampai bila-bila InshaaAllah.

FORMULA 3

Satu lagi, selalu saya dengar dan nampak orang doa begini, Semoga DIMURAHKAN rezeki.” 

Selepas ini, latihkan baca doa begini: “Semoga DILIMPAHKAN rezeki yang berpanjangan dan berkat.”

Nampakkan dua perbezaan doa itu? Doa kena betul, sebab setiap doa kita Allah dengar dan yakin Allah makbulkan doa kita. Jadi dengan doa ini saya nampak betapa pentingnya untuk kita praktikkan dalam kehidupan seharian.

IKLAN

BACA: Berdoalah Sebelum Berbuka Puasa Kerana Waktu Ini Doa Tidak Akan Ditolak Allah SWT!

FORMULA 4

Selain itu, selalu kan kita berdoa seperti ini, contohnya, “Ya Allah, kurniakanlah kami zuriat, anak yang soleh dan solehah” dan setiap kali itu jugalah kita akan berasa kecewa, stress bila doa tidak dimakbulkan Allah.

Kalau selama ni kita hanya minta pada Allah sekadar nikmat sahaja. Kita tak benar-benar ikhlas meminta pada-Nya supaya diberikan nikmat yang lebih bernilai. Maka hari ini, ayuh kita tukar cara berdoa seperti ini, contohnya:

“Ya Allah, sekiranya dengan mempunyai zuriat dapat mendekatkan aku dengan diriMu maka makbulkan Ya Allah.

Sekiranya dengan mempunyai anak membuatkan Engkau lebih memandangku Ya Allah, maka kurniakanlah.

Sekiranya dengan mempunyai anak membuatkan ibadahku lebih bertambah dan solatku lebih khusyuk maka izinkanlah nikmat ini Engkau pinjamkan padaku Ya Allah.

IKLAN

Kerana Engkau sahajalah sebaik-baik perancang dan Engkaulah Tuhan yang Maha mengetahui atas segala sesuatu yang terbatas bagiku.

Amin Ya Mujib.”

Sebabnya, bilamana kita berdoa seperti di atas ini, matlamat dan objektif dalam doa itu bukan terfokus pada nikmat semata, tapi lebih ikhlas kerana hubungan kita pada Allah yang memberikan nikmat itu.

FORMULA 5

Selalu juga, bila kita berdoa kita minta macam-macam pada Allah hingga kita lupa nak bersyukur atas segala nikmat yang telah Allah beri. Kita lupa nak bersyukur dengan rezeki yang sudah ada di hadapan kita.

Jadinya, bersyukur dulu atas apa yang Allah dah beri, maka Allah akan tambahkan lagi. Sebagai contoh:

“Ya Allah, aku bersyukur umurku masih panjang lagi pada hari ini, maka Engkau jadikanlah hariku sebagai ibadah kepadaMu. Dan redhalah kepadaku Ya Allah.”

FORMULA 6

Satu lagi cara berdoa adalah dengan mendoakan orang lain. Kerana bila mendoakan orang lain, seluruh malaikat di Arasy akan turut mengaminkan doa kita. Satu contoh,

“Ya Allah, sahabatku ini dalam kesulitan dan kesempitan Ya Allah. Bantulah dia Ya Allah, lapangkan kesulitannya. Permudahkan perjalanan hidupnya Ya Allah.”

Moga bermanfaat.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI