Coklat gelap bukan saja mampu membantu meningkatkan metabolisme tubuh malah ia dikategorikan sebagai makanan yang kaya dengan zat magnesium. Zat itu didapati membantu merawat pesakit kanser pankreas.

Penyelidik dari Sekolah Kesihatan Awam Universiti Bloomington, Indiana, Amerika Syarikat Dr Ka He berkata, pengurangan sebanyak 100 miligram magnesium sehari dikaitkan dengan risiko untuk seseorang menghidap barah pankreas sehingga 24 peratus. Justeru, dengan pengambilan coklat gelap ini ia menjadi sumber zat magnesium untuk tubuh badan sekali gus membantu kita mengurangkan risiko daripada menghidap barah pankreas.

 Atasi Barah Pankreas Dengan Coklat Gelap

 Apa fungsi pankreas?

Pankreas adalah organ pada sistem pencernaan yang memiliki dua fungsi utama iaitu untuk menghasilkan enzim pencernaan serta beberapa hormon penting lain. Antara fungsinya adalah mengatur kadar gula dalam darah melalui pengeluaran glucogen.

IKLAN

Selain itu, ia membantu proses pengurangan kadar gula dalam darah dengan mengeluarkan insulin yang mempercepat aliran glukos ke dalam sel tubuh terutama otot.

Atasi Barah Pankreas Dengan Coklat Gelap

IKLAN

Kadar kematian kanser meningkat

Berdasarkan laporan Institut Kanser Kebangsaan, angka kematian akibat barah pankreas pada 2002 hingga 2011 meningkat berikutan pengurangan pengambilan magnesium selain turut dikaitkan dengan masalah kencing manis.

IKLAN

Bagi individu yang berisiko lebih tinggi terkena kanser pankreas, mereka digalakkan menambah magnesium di samping mendapatkan zat itu melalui diet harian untuk mengurangkan risiko kanser.

Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Kanser British itu dijalankan berdasarkan analisis data ke atas 66,000 lelaki dan wanita berusia antara 50 hingga 76 tahun.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI