Sering kita dengar tentang keburukan kolesterol yang tinggi boleh mengakibatkan pelbagai penyakit yang boleh membawa maut.

Sebagai pengguna kita sebenarnya kena bijak memilih makanan yang tidak merbahaya untuk kesihatan. Makanan berkolesterol tinggi contohnya perlu diambil dalam kuantiti yang rendah.

Dan salah satu cara untuk untuk anda kawal kadar kolesterol dalam badan adalah dengan memastikan jenis makanan yang betul untuk dimakan. Bukanlah bermakna anda tak boleh makanan yang dinytakan di bawah ini langsung tetapi janganlah makan dengan kuantiti yang banyak dan kerap.

Berikut merupakan lima jenis makanan yang akan membuatkan tahap kolesterol dalam badan anda semakin meningkat. Ingat, jangan sangka anda yang memiliki badan kurus bebas daripada kolesterol tinggi dalam badan ya!

Daging merah

Awasi Pengambilan 5 Jenis Makanan Sedap Ini Yang Tinggi Kadar Kolesterol!

Siapa saja tak suka makan daging merah bukan? Ia sebenarnya sangat tinggi kandungan lemak tepu yang pastinya boleh meningkatkan kolesterol dalam badan. Cara terbaik untuk makan daging adalah sebaiknya bahagian-bahagian lemak dan kulitnya dibuang. Untuk mendapatkan protein tanpa kolesterol yang tinggi, anda boleh gunakan dada ayam, turkey breast atau pun isi ikan.

IKLAN

Ais krim

Awasi Pengambilan 5 Jenis Makanan Sedap Ini Yang Tinggi Kadar Kolesterol!

Bagi orang yang mempunyai kadar kolesterol tinggi, ais krim adalah sangat tidak digalakkan. Ini kerana kandungan susu full cream dan heavy cream yang terdapat dalam ais krim ini ternyata sangat tinggi kandungan kolesterolnya.

BACA: 7 Makanan Terbaik Membakar Lemak

IKLAN

Kerang & makanan laut

Awasi Pengambilan 5 Jenis Makanan Sedap Ini Yang Tinggi Kadar Kolesterol!

Kerang dan kebanyakan makanan laut memang sangat menyelerakan. Memang sukar untuk kita menolak makanan laut jika terhidang di depan mata. Tetapi, tahukah anda makanan laut ini mengandungi kandungan kolesterol yang sangat tinggi. Sebaiknya hindarkan dari megambil makan makanan laut dengan kerap untuk mengelakkan dari terkena pelbagai jenis penyakit.

Mentega

Awasi Pengambilan 5 Jenis Makanan Sedap Ini Yang Tinggi Kadar Kolesterol!

IKLAN

Penggunaan mentega atau marjerin dalam masakan sememangnya enak, selain mengeluarkan wangi dan sedap. Akan tetapi kandungan lemak trans dan sodium yang terdapat dalam mentega yang akan membuatkan tekanan darah dan kolesterol dalam badan meningkat.

Minyak & santan

Awasi Pengambilan 5 Jenis Makanan Sedap Ini Yang Tinggi Kadar Kolesterol!

Penggunaan minyak masak dan santan kelapa yang banyak dalam masakan adalah sangat tidak digalakkan kerana kandungan lemak tepunya sangat tinggi akan merosakkan kesihatan badan kita. Kajian mendapati, tubuh manusia hanya memerlukan tidak lebih dari 24 gram lemak tepu di dalam badan.

Kesimpulannya, pengambilan makanan yang seimbang adalah penting untuk memastikan tubuh badan kita tidak mudah terkena sebarang penyakit dan juga kekal sihat. Mulakanlah dari sekarang supaya tidak terlambat dan menyesal dikemudian hari.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI