Kepenatan merupakan satu perkara biasa yang berlaku kepada sesiapa sahaja terutamanya selepas seharian suntuk sibuk melakukan pelbagai tugasan kerja sama ada di pejabat atau di rumah.

Jadi keletihan akibat kehabisan tenaga itu bukanlah satu perkara pelik. Namun perkara ini harus dibezakan dengan kondisi di mana anda sering berasa lesu dan penat walapun tidak melakukan apa-apa pun sepanjang hari.

Itu adalah satu perkara yang pelik dan tak kena berlaku pada diri anda. Kenapakah anda boleh rasa penat sedangkan tak buat sebarang kerja berat pun? Usah risau kerana terdapat beberapa penjelasan mengapa keadaan ini boleh berlaku kepada diri anda.

Terdapat beberapa punca utama yang menyebabkan berlakunya keletihan atau lesu.

Tidur

Badan Sering Penat & Lesu Akibatnya Jadi Baran, Ia Boleh Berlaku Kepada Anda!

Mungkin selama ini anda rasa tidur selama 7 hingga 8 jam sehari sudah mencukupi. Akan tetapi adakah tidur anda itu adalah tidur yang berkualiti?

Tak mendapat tidur yang nyenyak dan berkualiti merupakan salah satu punca mengapa keletihan dan kelesuan berlaku. Badan anda melakukan pelbagai perkara ketika anda tidur termasuk menyimpan memori, melepaskan hormon yang mengatur tahap metabolisme dan tenaga anda.

IKLAN

BACA: Bila Jogging Tapi Cepat Rasa Penat, Lelaki Ini Tunjuk Cara Yang Betul

Kemurungan

Tak dapat dinafikan semakin lama semakin ramai generasi muda terutamanya golongan lelaki berdepan dengan masalah kemurungan. Pelbagai faktor yang boleh menyebabkan kemurungan dan ia lebih parah jika dibiarkan berterusan tanpa sebarang rawatan.

Badan Sering Penat & Lesu Akibatnya Jadi Baran, Ia Boleh Berlaku Kepada Anda!

Kemurungan bukan sahaja membuat anda lesu tetapi ia turut menjejaskan corak diet pemakanan, tidur serta apa yang anda rasakan tentang diri anda. Tanpa mendapatkan rawatan, simptom berkaitan kemurungan ini mungkin akan berlanjutan sehingga berminggu, berbulan, bahkan mungkin bertahun.

IKLAN

Kemurungan boleh mengurangkan tenaga, mengubah corak tidur dan pemakanan, menganggu ingatan dan fokus serta membuatkan anda berasa putus harapan, tidak bernilai dan sentiasa berfikiran negatif.

Makanan

Tahukah anda alahan terhadap makanan juga boleh menyebabkan badan berasa lesu? Alahan makanan atau tindak balas sensitif terhadap sesuatu makanan boleh menjadi punca kepada masalah kerap keletihan.

Reaksi sensitif atau rintangan terhadap sesuatu makanan mungkin menyebabkan masalah seperti ruam gatal, masalah sembelit, hidung berair atau sakit kepala. Tetapi,ia turut boleh menyebabkan keletihan.

IKLAN

Tekanan

Badan Sering Penat & Lesu Akibatnya Jadi Baran, Ia Boleh Berlaku Kepada Anda!

Stres merupakan antara musuh besar kepada kesihatan mental dan fizikal. Adalah sesuatu yang normal untuk mempunyai tekanan dalam hidup. Dan, sebenarnya tekanan ini membuatkan anda lebih berjaga dan dapat membantu untuk memberikan yang lebih baik dalam hidup anda seperti dalam tugasan kerja, temuduga – ianya memberikan sesuatu yang positif jika bersifat sementara.

Tetapi tekanan yang berlebihan atau kronik boleh menjejaskan tahap tenaga dan kualiti hidup anda – turut berhubung kait dengan keletihan. Tekanan yang kronik boleh mendatangkan keletihan secara fizikal dan mental yang cenderung menyebabkan wujudnya masalah kesihatan lain.

Kesihatan

Badan Sering Penat & Lesu Akibatnya Jadi Baran, Ia Boleh Berlaku Kepada Anda!

Masalah kesihatan dan perubatan, merupakan antara salah satu faktor yang boleh mengakibatkan anda kerap keletihan walaupun anda melakukan perubahan pada gaya hidup, bersenam, memperbaiki tahap tekanan dan mendapatkan tidur yang mencukupi.

Antara beberapa keadaan kesihatan yang menunjukkan keletihan sebagai salah satu simptomnya adalah seperti: anemia, tiroid yang tidak aktif, diabetes, kegelisahan, penyakit jantung, demam kelenjar, kehamilan serta kekurangan vitamin dan mineral.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI