Lama sebelum masyarakat dunia mula mempersoalkan bahaya tidur meniarap, ramai percaya cara ini adalah sangat baik.

Sebelum ini juga, sains percaya tidur dengan dada dan perut dibawah baik untuk mengurangkan masalah dengkur dan apnea, suatu keadaan dimana pernafasan terhenti seketika ketika sedang tidur.

Pada tahun 1958, Dr. Benjamin Spock, seorang pakar kanak-kanak telah berkongsi ilmu dalam bukunya yang berjudul The Common Sense Book of Baby and Child Care.

Dalam buku yang laris terjual itu, dia memberi amaran terhadap amalan menidurkan bayi dalam keadaan terlentang.

Kerana katanya, pada posisi itu, jika bayi muntah, si kecil cenderung tercekik sehingga menyekat saluran pernafasan.

Namun, melalui kajian ramai saintis telah melahirkan penemuan-penemuan yang bercanggah.

Saintis dari American Academy of Paediatrics misalnya, menyatakan bahawa posisi tidur yang sihat bagi bayi adalah secara terlentang dan bukan meniarap.

Bahkan, statistik kes kematian bayi secara mengejut atau Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) telah berkurangan sebanyak 50 peratus sejak posisi tidur bayi secara terlentang dicadangkan pada tahun 1992.

IKLAN

Bahaya Lelaki Tidur Meniarap
Bukti Bahaya Tidur Meniarap

Ilmuwan Islam, Dr. Zafir Al-Attar menjelaskan bahawa seseorang yang tidur diatas perutnya dalam tempoh tertentu akan mengalami kesukaran untuk bernafas.

Ini kerana ketika seseorang sedang tidur meniarap, bebanan badan akan menekan dada sehingga menghalang untuk ia merenggang ketika bernafas.

Halangan ini boleh menjejaskan kesihatan jantung dan kecergasan otak kerana kekurang oksigen untuk sampai ke bahagian tersebut.

Menerusi kajian Mayo Clinic, tidur diatas perut bukan sahaja akan menyebabkan masalah pernafasan, malah ia juga boleh mencetuskan beberapa kesakitan dibahagian leher, belakang dan sendi.

IKLAN

Dr. Jan Lefkowitz dari Body In Balance Chiropractic juga senada dengan perkara itu.

Menurut Dr. Jan, tidur secara meniarap merupakan satu perbuatn yang paling berbahaya.

Katanya lagi, seseorang yang menghabiskan waktu tidur dengan posisi begini boleh mengakibatkan tulang belakang beralih dan mencetuskan sakit teruk pada bahagian belakang dan leher.

Bukan itu saja, tidur meniarap dengan kepala ke satu sisi juga terbukti boleh menyebabkan masalah juling kerana ia memberikan tekanan yang lebih pada bahagian leher.

Bahaya Lelaki Tidur Meniarap

IKLAN

Panduan Cara Tidur Dalam Islam

Daripada Ya’isyh bin Takhfah al-Ghifari meriwayatkan bahawa ayahnya pernah berkata, “Ketika aku sedang tidur meniarap di dalam masjid kemudian seorang lelaki datang menggerakkan aku dan berkata, “Sesungguhnya tidur meniarap seperti ini tidak disukai oleh Allah.” Lalu aku memandang kepadanya dan mendapati bahawa lelaki tersebut ialah Nabi Muhammad SAW.” Hadis riwayat Abu Daud.

Hadis diatas merupakan tegahan yang bersifat makhruh, dengan kata lain perbuatan tidur meniarap tidak akan mendatangkan dosa jika dilakukan, tetapi akan mendapat pahala sekiranya ditinggalkan.

Adapun tidur meniarap kerana disebabkan sakit atau uzur, ia tidaklah menjadi makruh.

Posisi tidur seperti yang diajarkan oleh Rasulullah SAW, iaitu mengiring ke sebelah kanan telah terbukti secara saintifik antara posisi tidur yang terbaik.

Kajian sains mendapati bahawa tidur mengiring ke kanan mampu membantu melancarkan aliran darah sehingga dapat mengurangkan tekanan pada jantung, saluran pencernaan dan hati.

Ulama turut menyatakan bahawa tidaklah menjadi masalah jika pada saat tidur nanti posisi kita berubah ke sebelah kiri, asalkan tidak tidur meniarap.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI