Bagi kami, baju Melayu untuk lelaki seharusnya direka dengan perincian yang masih berpegang utuh kepada ciri kemelayuan asal. Tidak salah untuk menyuntik elemen kontemporari, tetapi janganlah keterlaluan dan menimbulkan rasa jengkel tatkala menyarungnya.

 

INI DI ANTARA KATA-KATA NETIZEN MENGENAI BAJU RAYA YANG DIREKA SEDIKIT ‘PELIK’ INI.

Baju Raya ‘Mintak Dikecam’, Adakah Anda Berani Memakainya?

Baju Raya ‘Mintak Dikecam’, Adakah Anda Berani Memakainya?

Baju Raya ‘Mintak Dikecam’, Adakah Anda Berani Memakainya?

 

KENALI BAJU MELAYU PAKAIAN TRADISIONAL MALAYSIA

IKLAN

Walaupun Fesyen sesuatu yang Relatif, namun indentiti yang menjadikan ia dikenali sebagai Pakaian Tradisional Baju Melayu perlu dikekalkan. Selain Perbezaan Asal Usul dan Sajarah Baju Teluk Belanga dan Baju Cekak Musang. Idetiti utama pakaian tradisional kaum melayu ini terletak pada perbezaanJenis Jahitan Leher Baju dan Cara Sambungan Lengan ke Badan Baju yang unik. Malah Cara Pemakaian Sampin Baju Cekak Musang dan Baju Teluk Belanga juga berbeza

Baju Raya ‘Mintak Dikecam’, Adakah Anda Berani Memakainya?

BAJU MELAYU CEKAK MUSANG

Potongan Cekak Musang adalah merujuk kepada cara jahitan pada leher baju tersebut dimana berhubung langsung dengan pola lingkaran leher baju. Pengertian cekak musang merakamkan imej alami untuk leher baju yang bercekak tinggi berdiri (2.5cm) melingkari leher. Ukuran ditentukan oleh lingkaran (bulat) yang dibuat dengan ibu jari lain yang bertemu hujungnya.

IKLAN

 

Potongan Cekak Musang berbentuk seperti leher baju India hanya bahagian penutup atau rumah butangnya bertindan. Manakala jahitan bahagian leher adalah Tengkuk cekak tinggi atau leher tegak empang leher.

 

Baju Melayu Cekak Musang dijahit berpesak. Ia juga dikenali dengan potongan moden. Lengan Baju Melayu Cekak Musang disambungkan kepada badan baju dengan cara pesak dan kekek. Sambungan Jahitan ini menjadikan potongan kelihatan lebih moden.

IKLAN

Baju Raya ‘Mintak Dikecam’, Adakah Anda Berani Memakainya?

PEMAKAIAN BAJU MELAYU CEKAK MUSANG

Cekak Musang lebih terkenal di kawasan tengah dan utara Malaysia. Cara memakai baju Melayu Cekak Musang ialah samping di sebelah luar baju. Baju ini mula dipakai di Johor ketika pemerintahan Sultan Ibrahim Ibni Sultan Abu Bakar.

 

Baju Melayu Teluk Belanga

Mengenali Ciri Potongan Teluk Belanga pula bahagian lehernya hanya di jahit secara sulaman. Terdapat berbagai bentuk sulaman yang dipadankan seperti Mata Lalat, Tulang Belut dan sebagainya.

Lengan Baju Teluk Belanga disambungkan kepada badan baju dengan cara sambungan terus. Sambungan Jahitan ini juga lebih dikenali dengan potongan Cina.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI