back to top
Maskulin kini berada di dalam aplikasi   
Maskulin kini berada di dalam aplikasi   
Home Inspirasi Bakal Berentap Di Singapura Merebut Kejuaran UBO, Adli Hafidz Kongsi Kesukaran Berlatih...

Bakal Berentap Di Singapura Merebut Kejuaran UBO, Adli Hafidz Kongsi Kesukaran Berlatih Di Bulan Puasa

Bila sebut tinju pastinya kita akan terus terbayang akan sukan yang sangat menuntut kecergasan serta stamina yang tinggi. Tinju juga merupakan antara sukan yang menuntut persediaan fizikal dalam keadaan paling mantap.

Tapi bagaimana pula petinju yang bakal mengharungi perlawanan penting dalam kariernya di bulan Ramadan dan menjalankan ibadah puasa? Itulah yang telah dilalui oleh petinju profesional negara, Adli Hafiz Mohd Pauzi.

Dikenali dengan nama gelaran ‘Goldenboy’, Adli Hafidz bakal berentap di UBO Middleweight World Championship di Singapura pada 30 April 2022 di Singapura. Dalam pertarungan tersebut dia bakal berentap dengan petinju dari Thailand, Theerawat Yoohangoh.

Bakal Berentap Di Singapura Merebut Kejuaran UBO, Adli Hafidz Kongsi Kesukaran Berlatih Di Bulan Puasa

Adli Hafidz yang juga merupakan dura kepada jenama sukan popular, Under Armour sempat meluangkan masanya untuk ditemu bual secara di atas talian bersama MASKULIN.

Ikuti temu bual eksklusif MASKULIN bersama jaguh tinju ini di bawah.

1. Salam Adli, pertama sekali boleh kongsi bagaimana pada mulanya boleh berkecimpung dengan dunia tinju atau seni mempertahankan diri secara umumnya?

Saya mula berkecimpung dalam sukan tinju pada usia 15 tahun di mana ketika itu saya sedar yang saya perlu mencari kelainan dalam aktiviti sukan yang diceburi.

2. Mengapa memilih tinju, adakah disebabkan cabaran atau faktor teknikal yang lebih mencabar?

Secara teknikalnya, sukan tinju perlu dilihat bukan sahaja dari perspektif sukan. Lebih penting lagi, sukan ini banyak mengajar saya erti disiplin. Saya ingin mencabar potensi diri saya dan melihat sejauh mana saya mampu pergi dengan berbekalkan semangat juang yang ada.

3. Apakah perkara paling sukar untuk mula menjejakkan kaki ke dalam sukan tinju?

Bermula pada usia yang agak lewat dalam sukan tinju memerlukan saya untuk bijak mengadaptasi dengan persekitaran sukan ini. Kebanyakan atlet tinju memulakan karier mereka sejak kecil. Jadi saya perlu berlatih dan belajar teknik sukan ini secara pantas untuk memastikan saya ‘fit’ untuk menceburi sukan ini.

Bakal Berentap Di Singapura Merebut Kejuaran UBO, Adli Hafidz Kongsi Kesukaran Berlatih Di Bulan Puasa

4. Bagaimana dengan reaksi keluarga apabila mengetahui anda ingin aktif dalam sukan lasak seperti tinju?

Keluargalah merupakan pendorong utama saya. Alhamdulillah, keluarga saya amat menyokong pendirian saya dalam menceburi sukan ini.

IKLAN

5. Pada 30 April ini anda akan bertarung melawan peserta Thailand. Apakah harapan anda untuk perlawanan tersebut?

Saya amat bersyukur kerana kita sekarang sedang beralih ke fasa endemik dan ini membolehkan saya untuk menyertai kejohanan. Harapan saya untuk perlawanan ini amat tinggi kerana kemenangan ini akan membolehkan saya untuk pergi lebih jauh dalam karier tinju saya.

Memenangi UBO adalah impian saya maka saya perlu bertarung hingga ke titisan darah terakhir. Sebagai atlet Under Armour, saya selalu meletakkan moto ‘The Only Way Is Through’ apabila berlatih dan ketika berada di gelanggang bagi memberikan saya semangat juang dan untuk tidak berputus asa.

Selain itu, moto ini juga memberikan saya motivasi untuk bersedia secara mental dan fizikal dengan melakukan yang terbaik apabila berada di gelanggang, walau dengan apapun jua situasi yang melanda.

Bakal Berentap Di Singapura Merebut Kejuaran UBO, Adli Hafidz Kongsi Kesukaran Berlatih Di Bulan Puasa

6. Berlatih pada bulan puasa merupakan satu cabaran yang agak mencabar? Boleh kongsi rutin latihan anda pada bulan puasa?

Berlatih pada bulan Ramadan sejujurnya, agak mencabar kerana kekurangan tenaga untuk berlatih pada waktu siang. Namun itu bukanlah alasan untuk saya tidak berlatih. Saya mencadangkan pada bulan puasa untuk melakukan senaman pada skala intensiti sederhana.

Selain itu, anda juga perlu hidratkan diri dengan kerapkan minum air selepas waktu berbuka bagi memastikan bekalan tenaga yang berkekalan bagi sesi latihan pada waktu siang.

7. Bagaimana pula rutin dengan pengambilan makanan di bulan puasa bagi memastikan badan anda sentiasa ada tenaga mencukupi untuk latihan? Boleh kongsi jenis makanan dan minuman yang diambil.

IKLAN

Semasa berpuasa, saya mengamalkan pengambilan kurma yang kaya dengan sumber nutrien bagi memastikan saya sentiasa bertenaga ketika berlatih. Selain itu, saya juga mengamalkan pemakanan yang kaya dengan makronutrien (karbohidrat, protein dan lemak) serta tinggi nutrien untuk prestasi dan proses pemulihan tenaga. Saya akan hadkan pengambilan makanan dan mengambilnya dalam sukatan sederhana.

Bakal Berentap Di Singapura Merebut Kejuaran UBO, Adli Hafidz Kongsi Kesukaran Berlatih Di Bulan Puasa

8. Apakah corak latihan fizikal yang anda lakukan untuk persediaan perlawanan nanti?

Saya telah melakukan persiapan sejak November 2021. Untuk makluman, perlawanan ini telah ditunda sebanyak 3 kali. Untuk persediaan perlawanan, saya banyak memfokuskan kepada tactical focus untuk mitts dan sparring. Selain itu, saya turut melakukan larian untuk memastikan saya sentiasa bertenaga dengan melakukan larian aerobik dalam jangka masa yang panjang.

Untuk larian, saya banyak dibantu dengan kelengkapan sukan dari Under Armour iaitu koleksi UA Flow Wind Velociti 2. Bersifat ringan, tanpa getah dan tahan lasak, teknologi ‘cushioning’ baharu daripada Under Armour memberikan impak ‘close-to-the-ground’ memberikan keselesaan yang optimum semasa saya berlari.

9. Dari segi mental pula, bagaimanakah pendekatan yang anda ambil. Adakah menerusi jurulatih peribadi atau kerohanian?

Persiapan menghadapi perlawanan ini menuntut saya untuk bersedia bukan sahaja dari segi fizikal malah mental juga perlu dititikberatkan. Saya percaya aspek mental perlu diberi perhatian dalam menghadapi sesuatu perlawanan.

Salah satu moto yang saya pegang adalah ‘The Only Way Is Through’ dari Under Armour. Satu mesej yang kuat untuk memotivasikan saya dan membuatkan saya untuk terus berfikiran positif. Sejujurnya, saya juga tertekan ekoran daripada penundaan perlawanan sebanyak 3 kali, namun saya perlu bangkit dan tidak boleh menyerah kalah.

IKLAN

Moto ini jelas memberikan saya semangat untuk mencapai impian saya. Aspek kerohanian juga amat penting dalam kehidupan. Selain itu, saya juga mendapat bimbingan dan konsultasi dengan jurulatih peribadi dari aspek teknikal berkenaan jadual latihan dan sebagainya.

10. Apakah strategi yang anda ambil untuk setiap perlawanan atau pertarungan? Adakah dengan mengkaji corak bertarung pihak lawan atau bagaimana?

Saya menjangkakan pertemuan kami akan memberikan perlawanan yang sengit. Sekiranya ada peluang untuk menumbangkan lawan, saya akan buat yang terbaik sehingga ke pusingan terakhir.

Bakal Berentap Di Singapura Merebut Kejuaran UBO, Adli Hafidz Kongsi Kesukaran Berlatih Di Bulan Puasa

11. Boleh kongsi asal usul nickname ‘Golden Boy’?

Nama idola saya, Oscar Goldenboy Dela Hoya, hanya ada seorang di USA. Jadi, saya mendapat inspirasi untuk gunakan nama Goldenboy tersebut di Malaysia.

12. Boleh kongsi jenis kelengkapan dan pakaian yang anda sentiasa guna ketika latihan?

Persiapan saya banyak dibantu dengan peralatan dan kelengkapan sukan dari Under Armour. Koleksi UA RUSH merupakan kegemaran saya. Koleksi ini diperbuat daripada fabrik yang selesa dan ditambah baik dengan teknologi Celliant- sejenis teknologi infrared yang terbukti meningkatkan oksigen dalam tisu badan.

Saya percaya kualiti fabrik yang diperkaya dengan teknologi sains ini memainkan peranan dalam membantu proses pemulihan tenaga dan memastikan prestasi saya berada pada tahap terbaik. Biasanya, saya akan mengenakan UA RUSH Seamless Short Sleeve, HeatGear 2.0 Leggings dan Quarter Socks sebelum latihan.

Selain itu, UA Recover juga turut membantu dalam proses pemulihan tubuh badan di mana koleksi ini turut ditambah dengan teknologi Celliant. Sebelum tidur, saya akan mengenakan UA RECOVER Shorts dan Crew Long Sleeves untuk pemulihan tenaga saya selepas seharian berlatih.

13. Boleh share sedikit Ucapan Hari Raya.

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin buat semua peminat sukan tinju di Malaysia! Setelah dua tahun tidak dapat beraya, saya berharap agar kita semua dapat memanfaatkan kesempatan yang ada untuk menziarahi keluarga dan sanak saudara yang tersayang.

Selamat berjaya MASKULIN ucapkan kepada Adli Hafidz dalam pertarungannya nanti. Malaysia boleh!

https://www.youtube.com/watch?v=2w3hiAaL-tk&t=22s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI