Hand photo created by drobotdean - www.freepik.com

You are what you eat.

Anda sebagai lelaki terutamaya bertanggungjawab kepada diri sendiri dengan apa yang anda makan. Paling mudah ikut sahaja diet seimbang dan saranan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia seperti ‘suku-suku separuh’.

Namun sebagai lelaki kita juga mungkin peka dengan khasiat yang dibawa oleh makanan yang dianbil terutamanya dari segi memberikan tenaga dalaman yang baik. Buat lelaki yang sudah berumah tangga ini merupakan perkara yang sangat penting.

Beberapa Jenis Makanan Dipercayai Mampu Meningkatkan ‘Tenaga’ Lelaki
Man photo created by senivpetro – www.freepik.com

Bukan sahaja memberikan kesihatan yang baik tetapi mampu membantu menbahagiakan rumah tangga. Terdapat beberapa jenis makanan yang dipercayai mampu menyumbang dan memberikan kekuatan ‘dalaman’ atau meningkatkan libido terhadap lelaki.

Berikut MASKULIN kongsikan beberapa jenis makanan yang boleh anda ambil dan amalkan.

IKLAN

BERAS PERANG

Beberapa Jenis Makanan Dipercayai Mampu Meningkatkan ‘Tenaga’ Lelaki
Hand photo created by drobotdean – www.freepik.com

Beras perang mengandungi banyak vitamin B yang dangat penting untuk penghasilan tenaga. Kurang tenaga bermakna dorongan keinginan untuk anda ‘bersama’ pasangan juga menjadi rendah. Selain itu, beras perang juga mengandungi magnesium yang baik untuk penguncupan otot. Di mana ia penting untuk membantu anda jadi lebih mantap.

MADU

Beberapa Jenis Makanan Dipercayai Mampu Meningkatkan ‘Tenaga’ Lelaki
Health photo created by freepik – www.freepik.com

Diangakat sebagai penawar segala penyakit madu sememangnya tidak perlu diperkenalkan lagi akan khasiatnya terutama di kalangan masyarakat kita.

Tapi tahukah anda dalam ketamadunan purba Parsi, setiap pasangan yang baru berkahwin akan minum madu setiap hari bagi mengekalkan mood mereka untuk melayari bahtera rumah tangga! Madu juga kaya dengan vitamin B yang mampu membantu penghasilan testosteron dan kandungan fruktosa pula membantu meningkatkan stamina.

IKLAN

TEMBIKAI

Saintis di Texas, Amerika Syarikat telah menunjukkan pengambilan tembikai dalam diet harian mampu memberikan kesan hampir sama seperti pengambilan viagra. Ini berikutan tembikai mengandungi kandungan citrulline dan arginine yang boleh mencetuskan penghasilan nitrik oksida, kompaun yang membantu merelakskan saluran darah dalam badan.

IKAN TUNA

Beberapa Jenis Makanan Dipercayai Mampu Meningkatkan ‘Tenaga’ Lelaki
Background photo created by lifeforstock – www.freepik.com

Kaya dengan kandungan vitamin B3, ikan tuna mampu menguatkan tenaga dalaman lelaki terutamanya bagi mereka yang mungkin ada masalah mati pucuk. Vitamin B3 juga dipercayai bpleh meningkatkan sensasi sentuhan dan meningkatkan tenaga intim.

TOMATO

Sejenis sayuran yang turut dikenali dengan nama julukan ‘Love Apple’, tomato kaya dengan kandungan beta-carotene di mana ia ditukarkan menjadi vitamin A yang cukup penting dalam mengekalkan kekuatan dalamam lelaki.

IKLAN

BAYAM

Pernah lihat kartun atau animasi Popeye? Tak hairanlah mengapa ia jadi kuat bila makan bayam kerana ia kaya dengan co-enzim Q10. Satu kajian menerusi jurnal Fertility and Sterility menyatakan co-enzim Q10 boleh membantu meningkatkan pergerakan sperma di mana ia membuatkan seorang lelaki itu lebih subur.

BAWANG PUTIH

Beberapa Jenis Makanan Dipercayai Mampu Meningkatkan ‘Tenaga’ Lelaki
Vegetables photo created by jcomp – www.freepik.com

Walaupun ramai tak tahan dengan bau dan juga rasanya namun bawang putih ada khasiat sangat hebat. Ia mengandungi bahan yang istimewa dikenali sebagai allicin yang mampu membantu pengaliran darah dan meningkatkan keinginan seksual di kalangan lelaki.

Semoga perkongsian ini boleh memberikan manfaat buat anda lelaki di luar sana. Jangan lupa untuk subscribe YouTube MASKULIN ya!

Beberapa Jenis Makanan Dipercayai Mampu Meningkatkan ‘Tenaga’ Lelaki

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI