Selain memberi kesan pada pinggang ke kaki, perkara yang menjadi igauan ngeri bagi individu yang menaiki basikal adalah sakit di bahagian punggung kerana tempat duduknya yang kurang selesa dan agak keras.

Tahukah anda, berat badan, cara duduk dan seat bone atau tulang tungking seseorang memainkan peranan penting dalam memastikan saddle mana yang sesuai untuk basikal anda?

Dan disebabkan itulah, ramai yang sanggup menukar ganti saddle basikal mereka semata-mata ingin mendapatkan keselesaan ketika mengayuh basikal, sekali gus mengurangkan kecederaan pada bahagian punggung.

Kebiasaannya basikal yang dijual di kedai mempunyai ukuran saddle standard iaitu 130mm ke 135mm.

Jadi, tidak semestinya anda perlu menggunakan saddle yang mahal sahaja. Apa yang penting, dapatkan saddle yang mampu memberikan keselesaan dan membuatkan ia sedap untuk diduduki.

Di sini, MASKULIN sertakan beberapa saiz saddle yang ada di pasaran.

IKLAN

#1: Arione

Berat Badan & Cara Duduk Main Peranan Penting, Ini Tip Untuk Anda Pilih Saddle Basikal

  • Bergantung pada fleksibiliti anda, jika anda berjaya untuk menyentuh ibu jari kaki dan mempunyai hip angle yang tajam, anda digalakkan untuk menggunakan saddle daripada jenis Arione ini.
  • Saiz: 126mm atau 140mm.

#2: Antares

Berat Badan & Cara Duduk Main Peranan Penting, Ini Tip Untuk Anda Pilih Saddle Basikal

  • Jika anda rasa tidak selesa dan tahap fleksibiliti anda berada di tahap sederhana, pilihlah jenis saddle seperti Antares.
  • Saiz: 141mm atau 152mm.

#3: Aliante

Berat Badan & Cara Duduk Main Peranan Penting, Ini Tip Untuk Anda Pilih Saddle Basikal

IKLAN
  • Sekiranya badan anda tidak stabil atau kurang, pilihlah saddle jenis Aliante.
  • Saiz: 138mm atau 153mm.

#4: Cutouts

Berat Badan & Cara Duduk Main Peranan Penting, Ini Tip Untuk Anda Pilih Saddle Basikal

  • Saddle jenis ini mempunyai lubang di bahagian tengah seat yang direka khas untuk melindungi dan mengurangkan tekanan pada bahagian tisu lembut di bahagian kelangkang kaki pengayuh.
  • Kepanjangannya agak pendek jika diukur dengan seat biasa.

Biker berbadan besar tidak semestinya memakai saddle yang lebar. Untuk mengukur lilitan tulang tungking dengan cara mudah, anda boleh mendapatkan bantuan di kedai-kedai basikal yang menyediakan perkhidmatan seperti ini untuk memudahkan anda memilih saddle yang selesa dan bersesuaian.

Sebenarnya apa yang penting, setiap rider memerlukan seluar khusus untuk berbasikal yang dipanggil sebagai padded short.

IKLAN

Ia bukanlah sekadar seluar ketat yang biasa kerana padded short ini diperbuat daripada bahan fabrik empuk yang mempunyai fungsi lapik di bahagian punggung.

Ia mempunyai bahan lembut yang dijadikan lapisan agar dapat melindungi pinggul anda.

Ingin dapatkan pelbagai pilih saddle basikal dengan harga berpatutan, klik kat SINI

Sumber: GCN

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI