JENIS FOOT ARCH

Keluar rumah sahaja terus terasa bahangnya. Berbeza dengan beberapa minggu lalu di mana cuaca sering hujan dan sejuk, kini cuaca panas pula menghiasi kehidupan seharian kita.

Bagi anda yang harus bekerja di luar atau kawasan terbuka pastinya ini memberikan cabaran yang cukup geitr. Bukan sahaja pada tahap kesihatan diri malah kondisi kulit badan dan semestinya kulit wajah.

Jika tidak dilindungi dengan baik kulit boleh berdepan dengan pelbagai masalah seperti kesan terbakar, kemerahan, kering dan menjadi kusam.

Ada sesetengah lelaki seakan-akan tidak suka menggunakan produk yang mampu melindungi kulit. Bro, zaman sudah berubah dan sekarang sudah banyak produk khusus untuk lelaki di pasaran.

Berdepan Cuaca Panas Terik, Tip Lindungi Wajah Agar Tidak Merekah & Kusam
Foto: freepik – www.freepik.com

Penjagaan kulit wajah dengan memeastikannya sentiasa berada pada tahap kelembapan baik bukanlah sukar mana.

Antara bahan yang mampu melindungi kulit kita ialah cermaide. Ia merupakan salah satu daripada keluarga ‘waxy lipid molecules’ yang terdiri daripada sphingosine dan asid lemak. Kebiasaannya ia boleh didapati pada konsentrasi tinggi di dalam sel membrans dan sel eukariotik.

IKLAN

PERLINDUNGAN & PENGHALANG

Atau dalam bahasa mudahnya bahan semula jadi yang menjadi pelindung permukaan kulit. Bayangkan kulit kita sebagai dinding pertahanan. Pada awalnya ia sangat kuat namun lama-kelamaan ia perlu dijaga dengan baik agar sentiasa dalam kondisi begitu.

Berdepan Cuaca Panas Terik, Tip Lindungi Wajah Agar Tidak Merekah & Kusam

Barisan produk Dr Jart+ Ceramidin merupakan di antara produk yang menawarkan perlindungan kulit yang baik. Menariknya ia turut diperkuarkan dengan ceramide untuk menguatkan pertahanan kulit di samping memberikan kelembapan yang baik.

IKLAN

Selain itu, ia turut diperkuatkan dengan 5-Cera Complex memberikan perlindungan lebih efektif bagi menghalang kulit menjadi terlalu kering dan kusam. Seleksi Ceramidin line ini sesuai digunakan untuk pelbagai jenis kulit sama ada normal, kering dan terlalu kering.

Berdepan Cuaca Panas Terik, Tip Lindungi Wajah Agar Tidak Merekah & Kusam

Di antara seleksi yang memberikan perlindungan baik ialah Ceramidin Liquid, Ceramidin Serum, Ceramidin Cream, Ceramidin Facial Barrier Mask, Ceramidin Lipair dan Ceramidin Cream Mist.

IKLAN

Masing-masing mempunyai peranan tersendiri untuk kulit seperti melembab, membina pertahanan lebih kuat, menguatkan dan memperbaiki kerosakan akibat kondisi kering dan kusam.

Berdepan Cuaca Panas Terik, Tip Lindungi Wajah Agar Tidak Merekah & Kusam

Selain menggunakan produk mengandungi ceramide terdapat beberapa tip yang anda boleh ikut bagi memastikan kulit wajah sentiasa segar. Anda boleh ikuti tip seterusnya di sini.

Jangan lupa untuk follow Instagram MASKULIN bagi update trendy gaya hidup lelaki terkini!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI