People photo created by karlyukav - www.freepik.com

Walaupun sudah lebih setahun kita berdepan pandemik ini namun adalah normal untuk sesiapaun merasa bimbang dan resah.

Apatah lagi dengan kemunculan pelbagai varian virus COVID-19 yang lebih agresif dan bahaya membuatkan ramai di antara kita dilanda kegelisahan.

Serangan kegelisahan atau anxiety attack boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Dan jika dibiarkan berpanjangan serta berlarutan ia hanya memberikan kesan buruk bukan sahaja kepada anda tetapi juga ahli keluarga.

Selain mendapatkan bantuan daripada pakar, anda juga boleh melakukan beberapa perkara yang boleh membantu mengurangkan dan mengatasi serangan kegelisahan.

World Federation of CBT ada menyerankan orang ramai untuk lakukan beberapa pergerakan senaman dan lakukan amalan yang berfaedah untuk menangani cabaran emosi.

Berikut antara tip yang boleh dilakukan untuk menangani cabaran emosi semasa tempoh ini.

1: Normal untuk berasa bimbang dan resah

Terdapat banyak yang kita tidak tahu mengenai virus COVID-19, jadi ia adalah tindak balas normal dan biasa untuk merasa bimbang, cemas dan resah tentang impak dan penyebarannya.

2: Jangan berfikiran negatif

Melihat dari pelbagai perspektif, berfikiran rasional dan berfikiran optimis dapat membantu mengurangkan kebimbangan dan tekanan anda.

IKLAN
Berdepan ‘Lockdown’ & Serangan Kegelisahan, Beberapa Langkah Ini Mampu Membantu Anda
People photo created by karlyukav – www.freepik.com

3: Libatkan diri dengan aktiviti berfaedah

Ambil Tindakan untuk lindungi diri anda. Pastikan penjagaan diri diamalkan. Kekal aktif Ketika berasa di rumah.

4: Hilangkan tekanan dengan regangan fizikal

Latih pernafasan dan meditasi mampu mengurangkan kebimbangan dan meningkatkan kesejahteraan umum.

Namun berbeza dengan Anxiety Attack, situasi semasa menyebabkan ramai yang mengalami anxiety atau kebimbangan. Anda mungkin bimbang jika perkara yang tidak diingini berlaku kepada diri sendiri atau individu disekitar anda.

Lebih merumitkan, ada beberapa gejala anxiety mempunyai persamaan dengan gejala jangkitan Covid 19 itu sendiri.

Perasaan bimbang dan cemas mengundang serangan panik yang menyebabkan seseorang individu mula rasa sukar untuk bernafas dan sakit dada.

IKLAN

Pada waktu malam, jantung masih berdegup kencang menyebabkan seseorang individu sukar melelapkan mata.

Berdepan ‘Lockdown’ & Serangan Kegelisahan, Beberapa Langkah Ini Mampu Membantu Anda

Sekiranya gejala ini berterusan, dapatkan pemeriksaan segera. Anda mungkin memerlukan bantuan dan nasihat doktor untuk membuat anda rasa tenang.

Jika anda mula alami gejala kerisauan bokeh cuba tips berikut dan paling penting, lockdown diri anda dari terdedah kepada berita mengenai Covid 19 secara berlebihan.

IKLAN

Tahap tekanan yang sangat tinggi terasa seperti kena serang dan kerisauan yang sangat kuat pada jangka masa tertentu.

Antara gejalanya ialah seperti tengang otot, sukar untuk fokus, letih, gelisah, sangat sensitif dan mudah tersinggung, berdebar-debar, sesak nafas, tidur terganggu dan pening.

Antara sebab anda terkena Anxiety Attack ini adalah kerja berlebihan, orang yang toksik, waktu exam, flashback trauma lepas, tempat yang ada rasa terperangkap, ramai orang dan konflik keluarga. Namun setiap orang mempunyai trigger berbeza.

Cara pencegahannya lakukan senaman dengan kerap. Hidari orang yang toksik. Rancang awal jika akan berdepan dengan situasi yang stress. Tetapkan waktu untuk diri sendiri atau ‘me time’ seperti memasak, beribadat dan meditasi. Elakkan daripada minum kopi dan minuman bertenaga. Bebual dengan rakan serta menulis.

Namun jika Anxiety Attack terjadi, kawal penafasan dengan bernafas perlahan (pastikan udara masuk dari hidung dan keluar dari mulut). Kemudian cari beberapa perkara di bawah…

  • 5 benda yang boleh dilihat
  • 4 benda yang boleh disentuh
  • 3 benda yang boleh didegar
  • 2 benda yang boleh dibau
  • 1 perasaan yang boleh dirasai

Semoga kita semua terus tabah dan kuat untuk berdepan cabaran yang hebat ini.

Jaga diri, jaga emosi.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI