Malang tidak berbau, siapa menyangka kita yang sihat dan bertenaga kini boleh terlantar kesakitan keesokkan harinya. Setiap kisah kehidupan punya jalan ceritanya yang tersendiri.

Begitu juga dengan buku kehidupan Mohd hafiz dan Sahida. Kisah dari pada seorang lelaki yang bernama Hafiz ini mungkin boleh memberi pengajaran kepada kita supaya lebih berhati-hati dan selalu melakukan pemeriksaan kesihatan

Bermula Dengan Demam Biasa, Lelaki Muda Ini Jadi Buta, Buah Pinggang Bocor & Lumpuh

Demam & Tubuh Membengkak

Januari tahun lalu mengubah kehidupan pasangan ini secara total. Hafiz sememangnya kuat berkerja. Setiap hari dia akan berulang alik ke tempat kerja dengan menaiki motosikal. Masih segar diingatannya pada petang itu ketika pulang dari tempat kerja, hujan turun dengan lebatnya. Basah meredah hujan menjadi perkara biasa bagi penunggang motosikal sepertinya. Tapi Siapa menyangka air hujan menjadi penyebab dan asbab dia terbaring kesakitan sekarang.

Setiba di rumah , badannya menjadi lemah dan tubuh mula membengkak. Paling ketara di bahagian mata pada keesokkan paginya. Badan Hafiz juga panas seperti demam.

Doktor menyatakan beliau hanya demam dan elergi namun setelah memakan ubat, bengkaknya masih tidak surut. Ini membuatkan hati si isteri tidak sedap dan tidak keruan.

Selah dibawa ke HUKM, doktor di sana mengesahkan Hafiz mengalami kebocoran buah pinggang tahap empat. Hampir terduduk mendengar kenyataan tersebut mememandangkan selama ini Hafiz sihat sahaja dan tidak pernah mengadu sakit.

 Bermula Dengan Demam Biasa, Lelaki Muda Ini Jadi Buta, Buah Pinggang Bocor & Lumpuh

Sudah Jatuh Di Timpa Tangga

Bermula dengan lumpuh, beberapa bulan kebelakangan ini matanya pula makin menyusut fungsinya. Lebih menghibakan pada pemeriksaan doktor yang lepas, kedua belah matanya buta kerana saraf rosak.Namun Hafiz tetap berdoa agar ada keajaiban berlaku dan matanya kembali boleh melihat seperti sedia kala. Hatinya begitu teringin untuk menatap wajah sang isteri yang berpenat lelah setiap hari menguruskan keperluannya hingga tidak cukup rehat dan tidur.

IKLAN

Marilah kita bersama-sama mendoakan agar Hafiz diberikan kesihatan yang baik.  

Bermula Dengan Demam Biasa, Lelaki Muda Ini Jadi Buta, Buah Pinggang Bocor & Lumpuh

 

 

9 Tanda Awal Sakit Buah Pinggang

 

IKLAN
  • Masalah badan lemah, tidak bertenaga dan fikiran terganggu

Ia menyebabkan badan kita rasa cepat dan mudah letih. Fungsi otak juga akan turut terganggu menyebabkan kita berasa mudah lupa, pening, cepat mengantuk dan sukar untuk menumpukan perhatian.

  • Masalah susah hendak tidur

Masalah susah tidur diwaktu malam atau insomnia ini sering berpunca daripada beberapa faktor. Pertama, ia mungkin disebabkan masalah gangguan pernafasan ketika tidur (sleep apnea). Kedua, mungkin akibat masalah kegatalan kulit yang paling ketara mengganggu ketika waktu malam. Ketiga, masalah kekejangan otot kaki dan sindrom kaki gelisah (restless leg syndrome) akibat masalah saraf kaki juga antara punca insomnia. Kesemua gangguan ini  menyebabkan pesakit sukar mendapatkan kualiti tidur yang baik, kerap terjaga diwaktu tidur malam dan berkecenderungan untuk lebih tidur pada waktu siang. Dan semua faktor ini melibatkan fungsi darah merah yang terganggu akibat masalah penyakit buah pinggang.

  •  Masalah kulit kering dan gatal-gatal

Antara tugas utama buah pinggang ialah mengawal keseimbangan mineral dalam tubuh. Ia melibatkan proses keseimbangan paras kalsium dan fosforus di dalam darah. Kekurangan kalsium dalam darah menyebabkan kelenjar paratiroid yang terletak dileher untuk merembeskan hormon paratiroid. Hormon ini bertindakbalas melakukan mekanisma menyerap kembali kalsium daripada komposisi tulang untuk disalurkan ke dalam darah. Paras hormon paratiroid yang tinggi ini dikatakan boleh menyebabkan masalah kulit kering dan kegatalan. Selain itu, kandungan fosforus yang tinggi dalam darah juga boleh menyebabkan kesan yang sama.

Penyebab lainnya, bahan buangan atau toksin yang terkumpul dalam salur darah di bawah kulit juga juga adalah penyumbang utama masalah kulit kering dan gatal.

IKLAN
  •  Masalah kencing terlalu kerap di waktu malam

Secara normalnya, orang dewasa kencing 4 hingga 6 kali sehari dan kebanyakkannya di waktu siang. Masalah kencing terlalu kerap atau polyuria boleh berlaku disebabkan oleh punca minum banyak air atau tanda normal bagi wanita sedang mengandung. Namun, jika tidak disebabkan punca biasa di atas, ia mungkin disebabkan oleh masalah buah pinggang. Kencing terlalu kerap di waktu malam dikaitkan dengan kerosakan buah pinggang yang tidak dapat menyingkirkan bahan buangan dan toksin ketika aktif di waktu siang. Alternatifnya, ia dilakukan di waktu malam (rehat) dan menyebabkan tindakbalas perkumuhan urin yang kerap. Ataupun jika tidak, masalah kerap kencing ini mungkin juga disebabkan oleh petanda jangkitan pada pundi kencing atau masalah bengkak prostat. Oleh itu, saringan doktor amatlah penting untuk menganalisis kondisi masalah ini.

  •  Masalah air kencing berdarah atau kencing kotor

Buah pinggang yang sihat akan menapis darah untuk mendapatkan nutrien serta mineral. Ia juga mengekalkan sel darah merah tetap di dalam darah. Apabila berlaku kerosakan buah pinggang, mungkin sedikit kebocoran darah akan keluar bersama air kencing menyebabkan berlakunya kencing berdarah atau kencing kotor. Namun, Kencing kotor atau berdarah mungkin juga membawa petanda kewujudan tumor, batu karang atau jangkitan kuman yang berkaitan dengan buah pinggang.

  •  Masalah air kencing berbuih

Kencing berbuih juga berlaku akibat masalah sistem penapis buah pinggang bocor atau telah rosak; lebih dikenali sebagai nephrotic syndrome. buah pinggang yang sihat akan menapis dan membuang lebihan cecair serta bahan buangan tubuh yang terkandung di dalam darah, dan hanya mengambil protein serta nutrien penting. Kebocoran protein albumin akibat kerosakan penapis buah pinggang menyebabkan kepekatan air kencing meningkat dan ditandai dengan simptom kencing berbuih.

  • Masalah mulut berbau dan hilang selera makan

Pengumpulan bahan buangan dalam darah turut memberi kesan mulut yang berbau busuk seperti ammonia. Disamping itu, ia juga menyebabkan komplikasi deria rasa lidah yang kurang enak pada makanan. Secara tidak langsung, ia juga akan menyebabkan sindrom hilang selera makan. Lebih teruk lagi, ia menyebabkan rasa kurang selesa pada perut dan mencetuskan rasa loya dan kerap berasa hendak muntah

  • Masalah bengkak kaki dan mata

Masalah bengkak kaki atau edema adalah biasa bagi ibu mengandung. Namun bagi lelaki atau wanita yang tidak hamil, ia mungkin petanda masalah pada buah pinggang. Mereka yang mengalami masalah penyakit buah pinggang mungkin tidak dapat menyingkirkan dengan sempurna lebihan cecair dan garam sodium yang terdapat di dalam darah. Justeru, tekanan aliran dalam salur darah meningkat pada kawasan tertentu tubuh. Terutamanya pada pergelangan kaki dan sekitar mata. Bagi masalah penapis buah pinggang rosak (nephrotic syndrome) pula, kekurangan protein albumin dalam darah menyebabkan kestabilan isipadu darah terganggu. Buah pinggang cuba bertindakbalas untuk mengawal isipadu darah dengan mengekalkan kandungan garam dalam darah. Akibatnya, lebihan cecair tubuh akan terkumpul dan mencetuskan edema.

  • Masalah kekejangan otot

Kekejangan otot atau “muscle cramp” adalah petanda biasa berkaitan penyakit buah pinggang. Ia menyerang secara berkala dalam masa beberapa saat atau beberapa minit. Kebiasaannya berlaku di bahagian belakang betis kaki.

Ia mungkin disebabkan oleh ketidakseimbangan cecair dan elektrolit tubuh atau berlaku kerosakan saraf atau juga disebabkan masalah aliran darah. Kesemuanya melibatkan fungsi kerja buah pinggang.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI