Apabila sedang tidur pada waktu malam dan anda tiba-tiba berpeluh sakan, mesti waktu tidur anda akan terganggu.

Jadinya, ada tidak akan selesa dan mengantuk pada siang hari. Perkara ini boleh terjadi kerana faktor persekitaran serta dalaman tubuh anda seperti :

1. Kanser limfoma

Kanser limfoma merupakan satu kanser yang menyerang sistem imun dalam tubuh. Simptom kanser limfoma boleh mengakibatkan berlakunya penurunan berat badan, demam dan berpeluh.

2. Suhu bilik

IKLAN

Suhu bilik yang ideal semasa tidur adalah antara 16-21 darjah celcius bagi negara bermusim sejuk, manakala bagi negara tropika seperti Malaysia pula, sekitar 18 hingga 24 darjah celsius. Pakar Kesihatan W Christopher Winter berkata, tidur bilik yang berhaba dan diikuti pakaian ketat, padat atau tebal juga menyumbang kepada peluh semasa tidur.

Berpeluh Ketika Tidur Memang Kacau, Ketahui 5 Sebab Kenapa Boleh Terjadi!

IKLAN

3. Badan terkena jangkitan

Jangkitan adalah salah satu sebab seseorang berpeluh. Salah satu jangkitan yang berkaitan dengan aktiviti peluh malam ialah batuk kering. Penyakit yang menjangkiti tubuh dan menjejaskan paru-paru akan menyebabkan seseorang berpeluh sebelum mula batuk.

IKLAN

4. Perubahan hormon

Salah satu punca penyebab peluh malam bagi wanita adalah tahap estrogen yang berubah-ubah. Menopaus dikaitkan dengan keadaan tubuh ‘naik’ panas. Jadi ia menjadi kebiasaan bagi wanita menopaus yang akui berpeluh secara berlebihan, walaupun semasa tidur.
Selain menopaus, peluh berlebihan pada wanita disebabkan hormon juga biasanya berlaku semasa fasa kehamilan.

5. Hyperhidrosis

Adakah anda selalu berpeluh tanpa sebab? Basah tapak tangan, tapak kaki atau bahagian ketiak? Lebih teruk bila anda sedang tertekan, dalam kebimbangan atau sedang risau memikirkan sesuatu. Menurut Akademi Dermatologi Amerika, keadaan ini dikenali sebagai hyperhidrosis juga boleh berpanjangan sewaktu tidur. Anda kena kurangkan rasa cemas atau gunakan deodoran yang menyekat liang peluh, atau berjumpa dengan pakar.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI