Biarpun puasa sudah tinggal beberapa hari dan tidak ramai yang masih boleh angkat pemberat kerana penat.

Jadi memandangkan minggu depan pun sudah nak mula raya, ada kaedah lain yang lelaki boleh buat. Pastinya time raya ramai yang akan skip workout.

Ada yang bertanya, sesuaikah untuk bersenam pada seminggu akhir puasa sebelum raya? Jawapannya pada bila-bila masa pun sesuai.

Tetapi sepanjang bulan Ramadan ini, ada wajarnya jika kita pandai membahagikan atau mengurangkan rutin latihan tidak seperti biasa.

Pakar kesihatan, Kevin Zahri pernah berkongsi 10 soalan berserta jawapan tentang senaman dan latihan untuk bulan puasa dan ini adalah perkongsiannya :

Perkongsian Kevin Zahri

Biarpun Tak Boleh Angkat Pemberat, Ada Kaedah Lain Lelaki Boleh Curi-Curi Buat

10 Soalan Senaman, Pemakanan Pada Bulan Ramadan

1. Boleh bersenam ketika berpuasa?

Jawapan : Yes bole tetapi ia bergantung kepada bentuk senaman.

2. Bila boleh bersenam cardio?

IKLAN

Jawapan : Yup boleh, especially if you are looking to bakar lemak, senaman cardio 30 – 45 minit sebelum berbuka adalah sesuai kerana selepas itu, anda dapat mengembalikan tenaga ketika berbuka.

3. Intensiti senaman pulak?

Jawapan : Well, take it easy la….you are not training untuk performance tetapi untuk pembakaran lemak. Kalau anda berasa pening etc..than stop. Exercising tanpa bekalan air aint easy.

4. Latihan pemberat (weight training) camane?

Jawapan : Dont do weight training sebelum berbuka. Selepas berbuka its ok.

IKLAN

5. Kalau buat weight training while fasting?

Jawapan : If you degil jugak and do weight training ketika berpuasa, first of all your body will have no energy for a quality workout dan yang kedua, your body akan memecahkan otot untuk sumber tenaga – so you rugi je!

6. Untuk berbuka, nak makan apa?

Jawapan : A balanced meal ataupun makanan seimbang. Obviously you should enjoy yourself but makan perlahan-lahan, ia mengambil masa lebih kurang 20 minit untuk berasa kenyang.

7. Kurma menggemukkan tak?

IKLAN

Jawapan : I love kurmas but yeah, they are loaded with sugar so dont eat too many. The exact number of calories would depends on the type, size etc.

8. Will you lose weight during puasa?

Jawapan : Yeah most probably….no matter how much you eat during puasa, most of us will lose weight during puasa.

9. Imsak nak makan apa?

Jawapan : Depends on how much time you have la. For me, I look for something quick, easy dan makanan yang membekalkan tenaga yang berterusan – complex foods. Jadi saya biasanya makan, wholewheat cereal, susu dan banyak minum air.

10. I will train during ramadhan?

Jawapan : Yup. Biasanya I’ll stop training to rest etc, tetapi tahun ini saya akan terus workout dan main futsal tetapi not as much la….probably 1-2 kali seminggu.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI