Business photo created by yanalya - www.freepik.com

Duduk pun boleh sakit?

Ya, janga pula anda ambil ringan akan hal ini. Duduk terutamanya dalam keadaan postur yang tidak betul boleh menyebabkan masalah kesihatan dalam jangka masa yang panjang.
Tidak dinafikan ramai dfi antara anda sudah terbiasa dengan meluangkan masa di meja kerja berjam-jam lamanya setiap hari.

MASKULIN yakin, anda sendiri pun sebenarnya mungkin sudah sedia maklum bahawa kebiasaan duduk terlalu lama sebenarnya tidak baik untuk kesihatan.

Hal ini kerana ia bukan sahaja mengundang kepada masalah kegemukan, duduk tanpa melakukan banyak aktiviti juga akan meningkatkan tekanan darah, meningkatkan potensi penyakit jantung, diabetes, buasir dan banyak lagi.

Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna anda tidak boleh menghindari dan mengatasinya bagi memastikan tubuh badan anda tetap sihat.

IKLAN
Duduk Terlalu Lama Di Kerusi Pejabat Boleh Jadi Punca Masalah Kesihatan Seperti Sakit Belakang Kronik
Computer photo created by diana.grytsku – www.freepik.com

Menurut satu penelitian bahawa dengan berolahraga dan membuat beberapa aktiviti kecergasan secara rutin dapat membantu serta mencegah seseorang mendapat pelbagai kesan buruk terutamanya ke atas kesihatannya jika duduk terlalu lama.

JAGA FUNGSI ORGAN

Penelitian ini menekankan bahawa aktiviti fizikal menjadi suatu perkara yang penting yang boleh menjaga fungsi organ tubuh tetap aktif setelah duduk selama berjam-jam lamanya tanpa melakukan aktiviti.

Orang yang menghabiskan waktu untuk tidak bergerak, sama ada kerana tuntutan kerja, sedang bersantai atau kerana gaya hidupnya, ternyata dapat menurunkan risiko serangan penyakit dengan cara rutin olahraga.

IKLAN

Para peneliti menganalisis data statistik mengenai kesihatan bagi orang dewasa telah membuat perbezaan dua kelompok antara mereka yang sering berolahraga dengan mereka yang duduk sepanjang hari.

AKTIF LEBIH BAIK

Bagi mereka yang sering duduk sepanjang waktu dan tidak melakukan kegiatan fizikal aktif ternyata lebih cenderung mengalami sakit pinggang, hipertensi, penyakit jantung dan diabetes serta mengalami kenaikan kolesterol jahat berbanding dengan mereka yang rajin olahraga.

IKLAN

Penelitian ke atas mereka yang lebih gemar duduk juga menunjukkan tahap kesihatan dan kecergasan yang menurun berbanding mereka yang kekal aktif dengan pelbagai aktiviti fizikal. Jadi buat mereka yang sentiasa sibuk di meja kerja, biasakan diri untuk membuat regangan dan senaman ringan walaupun di pejabat.

Elakkan penggunaan lif dan sebaik-baiknya menggunakan tangga. Parkirlah kenderaan jauh dari bangunan pejabat kerana dengan cara ini anda dapat bersenam antara 5 hingga 10 minit walaupun hanya berjalan.

Jom subscribe channel Telegram MASKULIN untuk update terkini!

Duduk Terlalu Lama Di Kerusi Pejabat Boleh Jadi Punca Masalah Kesihatan Seperti Sakit Belakang Kronik

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI