Memang benar orang berdiet perlu menjaga pemakanan. Tak semestinya anda hanya perlu makan buah dan sayur sahaja. Sebenarnya banyak lagi makanan sedap dan sihat yang anda boleh makan. Paling penting pastikan anda periksa label makanannya terlebih dahulu.

Seorang fitness coach, Azzatie Intan Suraya berkongsi senarai makanan sihat dan sedap yang anda boleh makan sepanjang berdiet. Semoga panduan ini bermafaat untuk anda menjalankan proses diet dengan lebih berkesan lagi.

Alternative food for healthy eating

I was doing groceries shopping lesson this afternoon untuk support group meal plan, dan mereka pun tak sangka sebenarnya banyak je makanan boleh makan, asalkan always always and always CHECK LABEL sebelum beli.

Barang-barang ni semua boleh dapat kat Tesco, Village Grocer, Jusco, Cold Storage, AEON Big, Giant dan most pasaraya besar. Saje pilih Tesco sebab semua tempat ada Tesco jadi takde alasan tak jumpa barang-barang alternatif dalam healthy eating ni.

IKLAN

Mama memang guna kebanyakan barang-barang ni dalam meal prep, breakfast, lunch and dinner. Dan of coz, sayur-mayur dan buah-buahan segar jadi top priority, lagi raw lagi bagus ?

1. Bahan tenusu

– Slim Cheese 1 keping cuma 43 kcal berbanding 99 kcal normal Cheddar.
– Natural Yogurt dan Greek Yogurt untuk breakfast parfait/snacking.
– Fresh milk untuk snacking atau overnight oat.

2. Gula dan garam

– Pengganti gula: Molasses/raw Sugar Cane
– Pengganti garam: Himalayan Rock Salt

3. Salad dressing

The lowest kalori salad dressing. 1 tablespoon (tbs) cuma 20 kcal

4. Peanut butter

Banyak pilihan je untuk Natural Peanut Butter. Always check label untuk kandungan minyak, garam, gula.

5. Snack

6 keping sangat kenyang baru 143 kcal. Saiz besar untuk snacking.

Ramai fitness coaches suka makan ni sebagai snack. Kenyang dan sedap.

6 keping baru 139 kcal.

IKLAN

Biskut ni boleh makan.

6. Roti 

Canadian Wheat atau Wholemeal Bread.

Kalau takde Canadian, mama akan amik Sommerset.

7. Kopi

Kopi paling low kalori. 1 sachet cuma 7 kcal.

8. Oat

Organic Rolled Oat Brand fav mama. 4 tablespoon (tbs) 90 kcal untuk overnight oat.

9. Jem

ST Dalfour Jem, banyak perisa.

Mama guna ni. 100% strawberi.

10. Wrap

Always go for 6 grains wrap. 1 keping 143 kcal.

11. Paratha 

Sesekali nak makan paratha dengan 2 tablespoon (tbs) homecook kari ikan.

12. Baked beans

Baked beans no sugar.

13. Mayones

1 tablespoon (tbs) cuma 54 kcal. Mayones biasa 1 tablespoon (tbs) 90 kcal.

14. Tuna

Ready to eat Tuna Chunks in Water. Buat sandwich tuna sedap.

15. Dark chocolate

Range of dark choc. Sweet cravings.

16. Sos cili

Lingham ada 3 produk. Sweet n spicy, Thai dan Sriracha. Yang Sriracha tu cuma 19 kcal kalau tak silap per tablespoon tapi susah nak jumpa.

17. Edamame

My fav snacking. Edamame. Pengganti telur sebab Mama tak suka telur. 1 peket ni divide 5 kali makan.

18. Minyak

Medela oil untuk stir fry.

19. Beras

Beras parboiled.

20. Teh hijau

21. Pau

Wholemeal pau sebiji cuma 150 kcal.

22. Daging lembu

Ni pun best. Tanpa lemak.

23. Madu

24. Fitbar, Muesli, Granola

Pilihan Fitbar, Muesli, Granola untuk fast breakfast.

25. Bahan perapan

– Sos Hoisin, Plum Sos, Kicap Enaq Non GMO.
– Parsley, rosemary, oregano flakes.
– Cajun, paprika, mustard dan chilli powder.