Jenama kereta premium, BMW kini diluhat semakin kukuh dengan pengenalan dua varian terbaharu 5 seriesnya iaitu BMW 530e M Sport dan BMW 530i M Sport. Kedua-dua jentera hebat BMW tersebut merupakan model terkini dalam portfolio sedan eksekutif premium yang dipasang di dalam Malaysia.

Menurut Pengarah Urusan BMW Group Malaysia, Harald Hoelzl, berkongsi, “BMW 5 Series sejak sekian lama telah menetapkan langkah kepimpinan bagi segmen eksekutif premium dengan dinamik pemanduan yang luar biasa, penampilan, serta inovasi digitalnya.

“Dua varian baharu yang bakal dirungkaikan di Malaysia ini juga membuktikan komitmen kami untuk mendorong dan menerajui perubahan dalam industri automotif tempatan – khususnya dalam segmen kenderaan berelektrik.

“Berbekalkan pelaburan yang berterusan ke atas mobiliti elektro di sini, kami juga akan menyebarluaskan lagi portfolio kenderaan yang dipasang di dalam negara, yang menerima sanjungan para peminat BMW di seluruh rantau ini, begitu juga dengan para pelanggan setia kami di Malaysia.”

BMW Malaysia Perkenalkan Dua Varian Baharu 5 Series
BMW 530i M Sport

Ia hadir dalam varian hibrid ‘plug-in’ dan menerima pengiktirafan anugerah “Car of the Year” yang dipersembahkan oleh Majalah ‘Auto, Motor und Sport’ serta Majalah ‘What Car?’ pada tahun 2020.

Momentum tersebut turut dicerminkan di peringkat tempatan yang menyaksikan varian-varian baharu BMW 5 Series ini membawakan sistem bantuan pemandu generasi terkini, iras yang diperbaharui, serta bakal menjadi ahli portfolio milik pengeluar kenderaan premium ini yang dipasang di Malaysia.

BMW Malaysia Perkenalkan Dua Varian Baharu 5 Series
BMW 530e M Sport

TERAJUI PERUBAHAN

Model eksekutif premium yang paling cemerlang dalam portfolio BMW dirungkaikan dalam dua varian baharu, sekali gus melengkapi generasi BMW 5 Series yang ketujuh dengan keupayaan kejuruteraan serba komprehensif dan olahan pada reka bentuknya.

Lengkap dengan pakej M Aerodynamics, varian-varian baharu kini membawakan gril ‘kidney’ yang lebih besar, dan lampu hadapan yang langsing dengan sentuhan baharu pada rekaan lampu waktu siang (daytime running light).

BMW Malaysia Perkenalkan Dua Varian Baharu 5 Series

IKLAN
BMW Malaysia Perkenalkan Dua Varian Baharu 5 Series
BMW 530e M Sport

BMW 530e M Sport baharu didatangkan dengan lampu hadapan Adaptive LED Matrix, di samping lampu hadapan LED yang standard, manakala BMW 530i M Sport dilengkapi dengan BMW Laserlight. Kedua-duanya merangkumi kemudahan bantuan lampu puncak BMW Selective berciri anti silau dengan lampu membelok, termasuk fungsi membelok adaptif.

BMW Individual Shadow Line yang berglos tinggi membingkaikan BMW 530e M Sport baharu, manakala BMW 530i M Sport baharu dibingkaikan dengan BMW Individual Exterior Line Aluminium Satinated.

Bampar hadapan dan belakang kedua-dua varian ini juga direka semula dengan salur masuk udara yang lebih besar, berserta dengan elemen lampu belakang LED dalam bentuk L yang menjadi keunikan BMW. Buat julung kali, sumber cahaya diintegrasikan secara langsung ke dalam lapisan lampu belakang yang paling luar, lantas memaksimumkan lagi efek 3D.

Dinamisme yang tulen dipancarkan melalui roda aloi ringan M 19” Y-Spoke 845 M Bi-Colour Jet Black dengan tayar bercampur dan tayar ‘runflat’. Varian-varian baharu ini turut menampilkan Suspensi Adaptif (Adaptive Suspension) serta brek M Sport dengan angkup brek M Sport berwarna biru dan designasi M. Di seksyen belakang kedua-dua varian ini, kemasan paip ekzos dwisisi dapat dilihat dengan gubahan berbentuk trapezium serta sisipan peresap yang tersendiri.

KEUPAYAAN HEBAT

BMW 530e M Sport baharu menawarkan output maksimum gabungan berjumlah 292 kk dan nilai tork berjumlah 420 Nm – output sebanyak 109 kk dijana oleh motor elektrik. Varian berelektrik ini mampu membuat pecutan abad dalam masa 5.9 saat.

IKLAN

Dengan kelajuan tertinggi mencecah 235 km/j, BMW 530e M Sport baharu hanya mengguna pakai bahan api yang berjumlah 2.3 l/100 km dengan emisi CO2 berkadar 53 g/km. Motor elektriknya mempunyai jarak capaian setinggi 67 kilometer (dengan korelasi NEDC) – memungkinkan keupayaan pemanduan elektrik sepenuhnya untuk menyelusuri kota dan perjalanan yang pendek.

BMW Malaysia Perkenalkan Dua Varian Baharu 5 Series

BMW Malaysia Perkenalkan Dua Varian Baharu 5 Series
BMW 530i M Sport
BMW Malaysia Perkenalkan Dua Varian Baharu 5 Series
BMW 530i M Sport

Sementara itu, output sistem keseluruhan bagi BMW 530i M Sport ialah 252 kk dan nilai torknya berjumlah 350 Nm, membolehkan jentera ini memecut dari kelajuan 0 hingga 100 km/j dalam masa 6.4 saat. Dengan kelajuan tertinggi mencecah 250 km/j, BMW 530i M Sport baharu mengguna pakai bahan api berjumlah 6.7 l/100 km dengan emisi CO2 berkadar 154 g/km.

Turut memperkayakan pengalaman pengguna ketika memandu BMW 530e M Sport atau BMW 530i M Sport, Kawalan Stabiliti Dinamik (DSC) hadir dengan Kawalan Cengkaman Dinamik (DTC), Kawalan Brek Membelok (CBC), Kawalan Brek Dinamik (DBC), dan Sistem Pembrekan Antikunci (ABS) dengan Bantuan Brek.

Ciri keselamatan yang unik juga ditawarkan untuk BMW 530e M Sport menggunakan bunyi khas yang dikeluarkan melalui sistem pembesar suara untuk menggera pejalan kaki dan penunggang basikal. Ia diaktifkan apabila kenderaan ini dipacu dengan keupayaan elektrik sepenuhnya pada kelajuan berparas sehingga 30 km/j.

IKLAN

PEMBANTU PINTAR

Dengan Pembantu Peribadi Pintar BMW (BMW Intelligent Personal Assistant), BMW 530e M Sport dan BMW 530i M Sport baharu menaik taraf interaksi antara pemandu dan kenderaan ini. Ciri-ciri kefungsian kenderaan yang boleh diakses dan dikawal melalui BMW Intelligent Personal Assistant meliputi panggilan telefon, pelarasan suhu, navigasi, pemanasan cermin hadapan, pengaktifan bidai, serta pengoperasian kesemua tingkap secara automatik.

Papan pemuka (dashboard) menampilkan sulaman berkontras dalam warna halus yang bersambung dengan trim pintu, serta butang kawalan di konsol sentral dalam warna hitam berglos tinggi menyerlahkan lagi bahasa rekaan interior bagi kedua-dua varian BMW 5 Series ini.

Eksklusif bagi BMW 530i M Sport ialah Kawalan Gestur BMW (BMW Gesture Control), Papar Pandu (Head-Up Display), Kunci Paparan BMW (BMW Display Key) dan sistem bunyi keliling Harman Kardon. Aspek hiburan ditawarkan bagi BMW 530e M Sport baharu melalui sistem Pembesar Suara HiFi sebagai standard.

Sebagai kemudahan tambahan, kedua-dua varian ini menawarkan Comfort Access – ia membolehkan pintu kenderaan dibuka dan ditutup dengan mudah, berserta dengan operasi pintu but tanpa sentuh. Varian-varian baharu ini turut membawakan penyaman udara automatik dengan fungsi kawalan 4 zon, tirai gulung elektrik bagi tingkap belakang, dan kemudahan pengecasan telefon bimbit.

Para pelanggan yang berminat dengan varian-varian BMW 5 Series ini boleh membuat pendaftaran di platform BMW Shop Online melalui https://shop.bmw.com.my/.

Anggaran* harga jualan bagi kedua-dua varian BMW 5 Series baharu ini berserta dengan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (atas jalan, tanpa insurans) ialah:

BMW 530e M Sport Baharu RM 343,000.00*
BMW 530i M Sport Baharu RM 396,000.00*

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI