Anda sudah bosan dengan segala senaman di gim dan ingin lakukan aktiviti sihat seperti berenang, berlari atau berbadminton? Tak apa, jangan tergopoh, pastikan aktiviti apa yang ingin anda cuba. Ini antara beberapa semanam dan jumlah kalori yang dibakar…

Berenang

Bosan Dengan Senaman Di Gim? Cuba Lakukan Ini…

Berenang boleh membantu anda membakar kalori berbeza-beza mengikut gaya renang yang dilakukan. Sebagai contoh gaya bebas. Ini adalah gaya berenang paling klasik, gaya bebas melatih hampir seluruh otot tubuh hingga membakar kalori paling banyak. 10 minit berenang gaya bebas dapat membakar sebangak 100kcal.

Jika anda bukan seorang perenang, anda boleh bermain dengan air secara bebas, atau ber aqua aerobik. Ini dapat membakar 50kcal selama seminit dan boleh membakar 150kcal dalam masa 10 minit.

Berlari

Bosan Dengan Senaman Di Gim? Cuba Lakukan Ini…

IKLAN

Jika anda lari dengan cepat, denyut jantung anda meningkat secara signifikan. Setelah 30 minit anda berlari tanpa henti, tubuh anda akan memerlukan waktu untuk pulih dan menenangkan diri untuk kembali seperti biasa.

Selagi jantung anda terus berdegup kencang, tubuh anda akan terus membakar lebih banyak kalori walaupun anda telah berhenti berlari. Pada dasarnya, inilah cara kerja tubuh untuk membakar kalori dengan berlari. Berikut adalah satu contoh cara berlari yang baik untuk pembakaran kalori yang banyak:

  • 5 minit panaskan badan
  • 1 minit berlari pantas diikuti dengan 1 minitt lari perlahan. Ulang sebanyak 5 kali.
  • 5minit sejukkan badan

Berbasikal

Bosan Dengan Senaman Di Gim? Cuba Lakukan Ini…

IKLAN

Seorang individu seberat 100kg yang mengayuh basikal untuk ketempat kerja setiap hari , akan membakar sehingga 1050 kcal dalam tempoh satu jam perjalanannya. Hal ini bermakna hanya dengan berbasikal ,individu tersebut telah mampu membakar 5250 kcal pada tubuhnya dalam masa 5 hari bekerja tanpa mengamalkan diet berbahaya.

Naik turun tangga

Bosan Dengan Senaman Di Gim? Cuba Lakukan Ini…

Memanjat tangga dengan berjalan boleh membakar 563 kalori dalam masa sejam. Ini adalah jumlah kalori yang sama dibakar jika anda berlari perlahan selama 12 minit. Walau bagaimanapun, naik dan turun tangga membakar lebih banyak kalori daripada berjoging dan berjalan di permukaan rata.

IKLAN

Pengarang Mark Fenton, “Panduan Lengkap untuk Berjalan untuk Kesehatan, Berat Badan, dan Kecergasan” menjelaskan bahwa berjalan kaki di lereng memerlukan lebih banyak tenaga untuk menjaga keseimbangan Anda. Naik dan turun tangga boleh membakar lemak sebanyak 15 peratus, 67 peratus lebih banyak kalori daripada berjalan di permukaan rata, Fenton menulis.

BACA: Panjat Tangga Setiap Hari Boleh Membakar Lebih Banyak Kalori Setiap Minit Berbanding Berjoging!

Bersukan

Bosan Dengan Senaman Di Gim? Cuba Lakukan Ini…

Bermain badminton secara aktif sahaja sudah boleh bakar 600-900 kalori per jam. Jumlah pembakaran kalori ini juga boleh digunapakai untuk permainan sukan seperti tenis dan squash. Selain itu bermain futsal dan bola sepak boleh juga membakar lemak yang banyak. Tak kiralah kaum adam atau hawa, tak kira jenis sukan apa pun, asalkan keluar peluh mencurah-curah, anda mampu membakar lemak dengan lebih banyak.

Ikuti Maskulin di Facebook dan Instagram untuk dapatkan update terkini tentang lelaki.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI