10 KHASIAT BERAS PERANG

Perkongsian sihat ini dipetik dari blog Tengku Asmadi. Apa salahnya anda kurangkan pengambilan makanan bersumberkan beras biasa dan gunakan beras perang dalam menu Syawal anda. Lebih sihat, berat badan kekal dan buat anda lebih gembira.

 

MENGURANGKAN RISIKO KANSER KOLON

Beras perang mengandungi kadar selenium yang tinggi, dan juga terdapat fenol yang dijumpai di dalamnya sekali gus mengaitkan fungsi beras perang dalam mengurangkan risiko kanser kolon. Tahap fenol dalam beras perang ternyata lebih tinggi dalam berbanding beras biasa. Manakala, kandungan serat yang tinggi mendorong kepada kolon dan sistem penghadaman yang sihat.

Dapat Kekalkan Berat Badan, Jom Gantikan Juadah Raya Anda Dengan Beras Perang

MENCEGAH SAKIT JANTUNG

 Pengambilan beras perang yang tinggi dalam diet dapat membantu dalam mencegah penyakit kardiovaskular. Ini kerana ia mengandungi kandungan serat yang mencukupi. Terdapat kajian yang mendapati lapisan tisu yang berada di sekeliling beras perang dapat mengurangkan tindakan protein Angiotensin II yang diketahui meningkatkan tekanan darah.

 

PERLINDUNGAN DARIPADA KANSER PAYUDARA

Pytonutrient Lignin yang terdapat di dalam beras perang dikatakan membantu untuk menyekat sel kanser pada payudara.

 

MENGURANGKAN KOLESTEROL

 

Salah satu kelebihan yang terdapat pada beras perang yang dapat dilihat jelas adalah mengurangkan tahap kolesterol jahat atau kolesterol LDL di dalam darah. Ini kerana ia bertindak sebagai serat mudah larut sangat baik untuk menyerap lemak ini.

IKLAN

 

MENGEKALKAN BERAT BADAN SEIMBANG

Apabila anda mengambil diet yang tinggi serat, sekali gus membuatkan anda kenyang dalam masa lebih lama dan seterusnya mengurangkan pengambilan makanan. Hal ini termasuklah mengekang anda daripada teringin mengambil makanan yang manis.

Dapat Kekalkan Berat Badan, Jom Gantikan Juadah Raya Anda Dengan Beras Perang

MEMBANTU PENGHADAMAN

 

Melalui kandungan serat mudah larut yang terdapat dalam beras perang, ia akan menyerap air di dalam usus seterusnya menyebabkan pembuangan najis lebih lembut dan mengelakkan berlakunya sembelit.

 

MENCEGAH BATU KARANG

 

Kajian yang dilakukan pihak American Journal of Gastroenterology mendapati serat yang terdapat pada beras perang berperanan mengurangkan risiko batu karang di kalangan kaum wanita.

IKLAN

 

MENGAWAL KADAR GULA DALAM DARAH

 

Pengambilan beras perang akan menyebabkan penghadaman karbohidrat lebih perlahan berbanding pengambilan nasi putih biasa. Ini bermakna pengeluaran gula dalam darah akan lebih terkawal ditambah dengan faktor kandungan glicemic index (GI) yang lebih rendah dalam beras perang. Ia mampu membantu menstabilkan paras gula serta mengurangkan risiko perkembangan diabetes jenis 2.

 

MAKANAN BAYI YANG SEMPURNA

 

Ia menjadi alternatif yang bagus kepada pemakanan bayi yang sedang membesar berbanding bijirin yang diperbuat daripada beras biasa.

Dapat Kekalkan Berat Badan, Jom Gantikan Juadah Raya Anda Dengan Beras Perang

TULANG YANG SIHAT

IKLAN

 

Beras perang menjadi sumber yang baik untuk magnesium yang menjadi kunci kepada tulang yang sihat. Magnesium membantu mengurangkan berlakunya osteoporosis di masa akan datang. Satu cawan beras perang mengandungi 21 peratus keperluan harian magnesium buat anda.

 

CARA MEMASAK BERAS PERANG

 Dapat Kekalkan Berat Badan, Jom Gantikan Juadah Raya Anda Dengan Beras Perang

Untuk mendapatkan nasi dari beras perang yang enak tanpa mengurangkan kandungan khasiatnya, ikuti cara memasak beras perang ini.

Memasak beras perang memerlukan waktu yang lama berbanding beras putih dan ia juga memerlukan penggunaan air yang banyak. Nasi dari beras perang boleh menjadi mentah jika dimasak dalam waktu yang singkat.

Sebaiknya, jangan gunakan rice cooker untuk memasak beras perang kerana nasi dari beras perang akan menjadi kurang masak. Gunalah cara tradisional untuk memasak nasi dari beras perang ini.

 

  • Untuk mendapatkan nasi yang lembut, sebaiknya beras perang direndam dahulu selama setengah jam setelah dicuci bersih.

 

  • Ketika menanak nasi dari beras perang ini, gunakan air yang banyak berbanding nasi dari beras putih.

 

  • Setelah nasi yang dimasak sudah kering airnya, itu bermaksud beras perang tadi telah separuh masak.

 

  • Kemudian, kukus semula nasi tadi supaya ianya lebih lembut. Ingat, panaskan dahulu air sebelum mengukus nasi tadi.

 

  • Jangan menutup nasi terlalu lama setelah masak kerana ia boleh membuatkan nasi bertambah lembik.

 

  • Jangan menggunakan api yang terlalu kuat kerana air akan cepat kering sebelum nasi tadi sempat masak.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI