Dalam pada kita tak sedar, sebenarnya kadang-kadang kita sering murung dan stress. Nak tahu kenapa? Ini disebabkan pemikiran negatif yang selalu menghampiri kita. Ada banyak cara sebenarnya  untuk kita sentiasa kekal positif.

 

 

  • Pilih kawan

 

Jika anda merupakan seorang yang mudah murung dan berfikiran negatif, mungkin ini masa untuk anda mencari kawan yang boleh memberi semangat positif buat anda. Maksud di sini bukanlah anda terus memutuskan hubungan dengan rakan anda yang mempunyai sikap negatif tu, cuma rajin luangkan masa dengan rakan yang sentiasa memulakan harinya dengan “rise and shine!”

 

  • Makan dan tidur yang cukup

 

IKLAN

Pergilah ke mana saja, makan dan tidur merupakan faktor utama seseorang kekal sihat. Minda yang sihat juga terletak pada pemakanan seseorang. Jika anda mengambil pemakanan yang seimbang, maka ia akan memudahkan untuk berfikir secara tenang. Jadi tak ada lah serabut sepanjang masa.

 

 

  • Move on

 

IKLAN

Bila anda masih teringatkan kisah lama, kisah-kisah yang menyakitkan hati, fikiran anda akan diselaputi dengan fikiran negatif. Sebagai contoh, seseorang yang baru lepas dimarahi oleh majikan akan berasa sangat murung dan tidak bertenaga. Ambil langkah untuk melupakan semua masalah anda. Tarik nafas sedalam-dalamnya dan anggap semua itu satu cabaran untuk anda lebih berjaya pada masa hadapan. Untuk mendapatkan fikiran seperti ini, anda haruslah move on!

 

 

  • Lakukan perkara yang anda suka

 

Hidup hanya sekali, jadi mengapa anda harus buat perkara yang anda tak suka? Sebagai contoh kerjaya anda, jika anda tidak gembira dengan kerjaya anda, ini masanya untuk anda berhenti dan cari hala tuju hidup anda. Lakukan perkara yang anda suka, walaupun kerjaya tersebut tidak boleh menjamin masa depan panjang anda. Ini kerana jika anda melakukan satu perkerjaan yang anda tidak suka, potensi untuk anda menghidap depression sangat tinggi. Biarkan orang nak kata apa, janji anda happy.

 

IKLAN

Tak sure lah, “sekarang ni tengah happy ke tak?” apa kata anda tulis  3 perkara yang anda nak buat, 3 perubahan dunia yang anda nak lihat. Kemudian bandingkan dengan gaya hidup anda, pilih perkara yang paling sesuai dengan jiwa anda. dengan cara ni, anda akan dapat melihat kerjaya yang sesuai untuk anda.

 

  • Bersyukur

Setiap kali bangun pagi, sentiasa ambil masa untuk tulis 3 perkara yang buat anda bersyukur sepanjang minggu atau hari sebelumnya. Jika anda betul-betul tidak punya masa, maka ketika anda sedang bersiap untuk ke pejabat, cuba ingat perkara-perkara yang meyebabkan anda bersyukur.

 

 

  • Bantu kawan yang dalam kesusahan

Nak bantu macam mana ni? Misalnya kawan anda menghadapai kemurungan, atau mereka punya masalah yang tak dapat diselesaikan dengan perbuatan, maka ketika inilah anda membantu mereka. Jika anda seorang yang negetif, anda tidak mahu orang sekeliling anda rasa apa yang anda rasa. Jadi anda bertindak untuk memulihkan semangat mereka dengan memberi nasihat positif. Dalam tak sedar, anda sebenarnya sedang menasihat diri anda sendiri. Ini salah satu senam untuk anda mengubah minda anda untuk lebih positif.