Masalah jet lag sering dialami oleh sebahagian besar pelancong yang melakukan perjalanan ke luar negara di mana perbezaan waktu yang amat ketara di antara negara asal dengan negara yang ingin dituju. Akibatnya, pergeseran waktu tidur, waktu makan dan waktu berehat akan terus berubah sehingga badan kita tidak biasa dengan keadaan tersebut.

Oleh itu, bintang filem Orlando Bloom berkongsi rahsianya menghadapi jet lag. Sedia maklum, tuntutan kerjaya sebgai pelakon juga memerlukan dia kerap mengembara. Jadi tentunya aktor tampan ini memang layak berkongsi tips mengelakkan jet lag ketika mengembara.

Buat Korang Yang Suka Travel, Ini 7 Tips Elak “Jet Lag” Dari Aktor Kacak Orlando Bloom

 

IKLAN

1. Laraskan tidur anda ke zon masa yang anda memasuki.

2. Apabila membuat perjalanan dengan si kecil, membawa banyak hiburan. “Apabila saya bersama anak saya, saya akan membawa buku dan permainan. Kami akan bermain sehingga dia tidur,”

3. Untuk mengelakkan jet lag, elakkan alkohol.

4. Minum banyak air untuk membantu badan anda kekal terhidrat

5. Pakai pakaian yang selesa apabila anda terbang. “Saya lebih suka T-shirt dan seluar jeans.”

6. Ambil masa untuk menikmati penerbangan anda  dengan membaca buku, menonton filem, periksa e-mel dan tidur

7. Makan dengan teratur.

 

Mungkin anda juga boleh cuba persiapkan badan dan minda anda untuk perubahan zon masa. Apa yang boleh anda lakukan ialah anda kena tahu bila berangkat dan setiap minggu anda cuba menolak satu jam (ke belakang atau ke hadapan) bergantung pada destinasi.

IKLAN

 

Sumber : Wanista

IKLAN

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI