Ramai orang tidak berapa gemar memakan sayuran hijau seperti lobak merah, mungkin rasanya yang kurang sedap.

Namun terdapat alternatif sayuran lain yang boleh dimakan untuk kita sama-sama dapatkan kebaikan terutamanya kesihatan seperti contoh sayur bayam, kobis dan lain-lain lagi.

Lobak Merah Bukan Sahaja Baik Untuk Mata, Malah Bantu Mencegah Angin Ahmar!

Baca:Ruginya Kalau Tak Makan Betik & Nenas, Sebab Ia Antara Sumber Baik Untuk Atasi Masalah Gout!

Antara sayuran yang paling popular adalah lobak merah. Ia mempunyai pelbagai kebaikan yang kadangkala ramai orang tidak berapa tahu. Dalam entri ini MASKULIN bagi anda pencerahan lanjut tentang kebaikannya.

IKLAN

Lobak Merah Bukan Sahaja Baik Untuk Mata, Malah Bantu Mencegah Angin Ahmar!

1. Mengurangkan risiko penyakit jantung
Memakan 6 biji carrot dapat mengurangkan risiko koleterol tidak baik dalam tubuh serta mengurangkan risiko penyakit jantung. Zat antioksidan dalamnya juga dapat mengurangkan tekanan darah tinggi yang dapat menggalakkan penyakit jantung.

IKLAN

2. Mencegah angin ahmar
Jika memakan 6 carrot dalam seminggu mengurangkan risiko anda untuk diserang strok lebih baik daripada hanya memakan satu biji sebulan.

3. Baik untuk kesihatan buah pinggang
Ia mempunyai sifat penyembuhan yang membantu pembersihan buah pinggang. Ia bagus untuk menjaga kesihatan buah pinggang serta baik untuk melancarkan segala proses perkumuhan yang dilakukan oleh buah pinggang.

IKLAN

Lobak Merah Bukan Sahaja Baik Untuk Mata, Malah Bantu Mencegah Angin Ahmar!

4. Menjaga kesihatan mata
Acap kali kita dengar carrot ini bagus untuk kebaikan mata. Memamg benar! Orang tua terutamanya boleh menjaga mata daripada diserang katarak kerana carrot mempunyai kandungan beta-kerotin yang banyak untuk mencegah penularannya.

5. Mengurangkan risiko barah
Sayuran ini mempunyai zat falcarinol dan falcarindiol yang banyak, malahan ia merupakan zat anti-barah yang melindungi manusia daripada terkena penyakit barah seperti barah paru-paru, barah usus besar dan barah payu dara.

Ikuti Maskulin di Facebook dan Instagram untuk dapatkan update terkini tentang lelaki.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI