Lobak merah bukan sahaja mengandungi Vitamin A yang baik untuk mata anda, tetapi ia mengandungi banyak gizi dan mineral (kalori, protein, hidrat, kalsium dan zat besi) yang mampu untuk mencegah masalah penyakit strok. Kandungan dalam 122 gram jus lobak merah mengandungi Vitamin A sebanyak 34, 317, 40 mg, beta karoten 16,678 mcg, Vitamin C 11,35 mg, folat 17,08 mcg. Vitamin K 16,10 mcg. Manakala kandungan gizinya kalori sebanyak 52,46 kalori, protein 1,26 gram dan air 167,10 gram. Mineral pada lobak merah pula adalah fosfor, kalium dan atrium yang cukup tinggi.

Bukan Saja Bagus Untuk Mata, Lobak Merah Juga Punya Banyak Khasiat Untuk Kesihatan Lelaki

Anda perlu tahu dan amalkan!

IKLAN

1. Lobak merah bukan sahaja baik untuk kesihatan mata, tetapi ia juga mampu mencegah atau mengatasi serangan strok. Seseorang yang mengalami strok, digalakan untuk mengambil atau makan makanan yang kaya dengan Vitamin A bagi mengurangkan kerosakan neurologis (saraf) dan berupaya untuk sembuh.

2. Elak terkena strok dengan makan lobak merah yang kaya serat lima kali dalam seminggu. Kandungan beta karoten (pigmen paling aktif) yang terdapat di dalam lobak ini dapat mencegah terjadinya plak atau pengumpulan kolesterol di dalam pembuluh darah.

IKLAN

3. Lobak merah juga berguna sebagai detox dan antioksidan yang sangat baik. Ia dapat mengurangkan risiko serangan penyakit jantung.

4. Anggaran secawan lobak merah mengandungi 16.679 mcg beta karoten yang juga dapat menurunkan risiko terkena kanser. Penyelidikan yang dicatatkan dalam Journal of Agriculrural pada Ford Chemistry, fulcarinoid yang terkandung dalam lobak merah boleh menurunkan risiko kanser usus besar, serta ia juga dapat mencegah penyakit diabetes.

IKLAN

5. Kandungan bensopyrine yang terdapat dalam asap rokok dapat menurunkan kandungan Vitamin A di dalam tubuh seseorang. Kekurangan Vitamin A ini boleh menyebabkan timbulnya masalah kanser dan pembengkakan paru-paru. Sebab itu, seorang perokok digalakkan untuk mengambil atau makan lebih banyak Vitamin A.

6. Lobak merah juga dikatakan dapat mencantikkan kulit-kulit lebih halus dan mengurangkan masalah jerawat di kulit wajah.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI