Foto: Mercedes Benz

Mungkin sebelum ini kita hanya dapat menyaksikan di dalam filem adiwira atau sains fiksyen. Menggerakkan kenderaan atau kereta dengan menggunakan arahan minda kedegaran sangat tidak masuk akal dan tidak logik.

Akan tetapi dengan kemajuan teknologi terkini segalanya telah dibuktikan boleh berlaku dan direalisasikan dalam kehidupan sebenar. Itulah yang telah diperkenalkan oleh syarikat pengeluar kereta mewah terkenal, Mercedes-Benz.

sSyarikat automotif gergasi Jerman tersebut memperkenalkan model futuristik, Mercedes Vision ATR. Ia menggunakan kuasa elektrik dan dikatakan mampu dikawal menggunakan otak arahan minda pemandu.

Canggihnya! Kereta Futuristik Pengenalan Mercedes-Benz Dapat Dikawal Dengan Minda
Foto: Stefan Baldauf / CarScoops

Memetik laporan The Sun, Mercedes Vision AVTR merupakan sebuah kereta yang hadir dengan konsep sains fiksyen masa hadapan dan dipamerkan buat pertama kali di IAA Mobility di Jerman sepanjang minggu ini. Pengenalan ini menarik perhatian ramai walaupun ia masih di peringkat permulaan atau konsep sahaja.

Hadir dengan rekaan yang sangat berbeza dari kereta konvesional masa kini, bahagian luarnya dilengkapi pelbagai ciri moden, canggik dan futuristik. Manakala pada bahagian dalam ia menghadirkan aura seolah-olah berada di dalam sebuah kokpit pesawat pengembaraan angkasa lepas.

IKLAN

Canggihnya! Kereta Futuristik Pengenalan Mercedes-Benz Dapat Dikawal Dengan Minda

Canggihnya! Kereta Futuristik Pengenalan Mercedes-Benz Dapat Dikawal Dengan Minda
2021-Mercedes-Vision-AVTR-concept-3

Akan tetapi tumpuan utama Mercedes lebih terarah kepada penggunaan teknologinya iaitu Brain Computer Interface atau BCI. Jelas Mercedes, walapuun ia mampu dikawal dengan menggunakan kawalan minda namun tidak bermakna otak akan mengawal kereta tersebut secara sepenuhnya.

Pemandu akan menffunkan teknologi BCI bagi melakukan kawalan perkara asas yang tidak melibatkan pemanduan langsung. Antara arahan yang boleh dilakukan ialah menukar stesen radio dan juga memilih warna pencahayaan di dalam kereta.

IKLAN
Canggihnya! Kereta Futuristik Pengenalan Mercedes-Benz Dapat Dikawal Dengan Minda
Foto: Stefan Baldauf / Guido ten Brink for CarScoops

Pada masa yang sama Mercedes juga telah membayangkan pada masa akan datang untuk memperkenalkan kereta yang membenarkan pemandu memilih destinasi dengan hanya menggunakan fikiran sahaja.

“Mercedes-Benz telah meletakkan pengendalian kenderaan di satu tahap berbeza dalam penggabungan manusia dan mesin,” kata Britta Seeger dari Mercedes.

IKLAN

“Teknologi BCI berfungsi sepenuhnya bebas daripada ucapan dan sentuhan. Ini membuka ruang revolusi untuk interaksi intuitif manusia dengan kenderaan,” jelas Pegawai Eksekutif Perniagaan Mercedes-Benz, Britta Seeger.

Teknologi automotif kini semakin maju dan bakal menyaksikan revolusi yang hebat bagaimana kita bergerak dari poin A ke poin B.

Kredit: Mercedes-Benz & Carscoops.com

https://www.youtube.com/watch?v=5r9hqcbGFrc

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI